Κόστος Ζωής

Είδος υπό εξαφάνιση τα μετρητά – «Αλλάζουν χωριό για να τραβήξουν λεφτά»

Ξηλώθηκαν τα ΑΤΜ, σπρώχνουν τον κόσμο προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το cash back – Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε απομακρυσμένες κοινότητες και ηλικιωμένους - 9 στις 10 βασικές τραπεζικές συναλλαγές γίνονται μέσω ΑΤΜ και διαδικτυακά

Ξεμένουν από μετρητά οι κοινότητες της Κύπρου, αφού δεκάδες χωριά έμειναν χωρίς τράπεζες και ΑΤΜ, με τους κατοίκους συχνά να αναγκάζονται να μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ξεμένουν από μετρητά οι κοινότητες - Μπαλώματα και προσωρινές λύσεις

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, σχολίασε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό τις κοινότητες. «Ως Ένωση Κοινοτήτων και ως κοινότητες, κάνουμε έναν αγώνα για να κρατήσουμε κάποια καταστήματα ανοιχτά στις περιοχές της υπαίθρου […] Είχαμε συναντήσεις και με τους φορείς των Τραπεζών και με τα Υπουργεία που εμπλέκονταν, ακόμα και με τα πολιτικά κόμματα για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε κάποιες υπηρεσίες κοντά στους κατοίκους των κοινοτήτων μας για να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να έχουν άμεσα αυτά που χρειάζονται». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτρομηλίδης, «σιγά σιγά τα μετρητά εξαφανίζονται» ενώ στο μέλλον το πρόβλημα φαίνεται πως θα χειροτερέψει.

«Έγινε μια προσπάθεια χτες από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για να δούμε αν μπορούν να εγκατασταθούν κάποιες ταμειακές μηχανές σε περισσότερες περιοχές. Δεν λέμε ότι είναι αυτό που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει άμεσα τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά τουλάχιστον θα μπορούν μέσα από τη βοήθεια των παιδιών τους, εφόσον θα είναι κοντά στις κοινότητες, να εξυπηρετούν τους κατοίκους των ορεινών μας κοινοτήτων».

«Διαλύονται οι κοινότητές μας»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κιτρομηλίδης σχολίασε ότι «οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων κάνουν πραγματικό αγώνα για να κρατηθούν στις κοινότητές τους. «Διαλύονται οι κοινότητες μας στις ορεινές περιοχές. Δεν μένει κόσμος. Εμείς συνεχώς τους αφαιρούμε υπηρεσίες από αυτές τις περιοχές. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Πρέπει σε κάποια φάση να το καταλάβουμε όλοι αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΤΜ ούτε για… δείγμα

Ερωτηθείς πόσες κοινότητες δεν έχουν κανένα ΑΤΜ, ο κ. Κιτρομηλίδης απάντησε: «Πάρα πολλές. Η συντριπτική πλειοψηφία. Έχουμε ΑΤΜ σε κοινότητες στις οποίες λειτουργούν ακόμη καταστήματα και οι κοινότητες στις οποίες λειτουργούν ακόμη κάποια καταστήματα τραπεζών είναι μετρημένες στα δάχτυλα». Σε σχόλιο του Χρίστου Μιχάλαρου ότι υπάρχει και κόσμος που αλλάζει χωριό για να τραβήξει λεφτά να πληρώσει τα έξοδά του, ο κ. Κιτρομηλίδης συμφώνησε, λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτό το κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου. «Κάποιοι άρχισαν υποχρεωτικά μέσα από την τεχνολογία να κάνουν αυτές τις δοσοληψίες που χρειάζονται. Όμως τα μετρητά χρειάζονται, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους στις κοινότητες».

Στροφή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το cash back

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, κ. Ανδρέας Κωστουρής, σημείωσε ότι «έχει υιοθετηθεί το cash back, η υπηρεσία άμεσης ανάληψης μικροποσών μέχρι €100 που λύνει εν μέρει το πρόβλημα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει, πλέον, πολύ μεγαλύτερη εξοικείωση μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τις τράπεζες για τη χρήση των ΑΤΜ εκεί που υπάρχουν» και σχολίασε ότι, μερικά χρόνια πριν, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρισκόταν η επιθυμία του κόσμου να εξυπηρετείται σε γκισέ. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κωστουρή, το πρόβλημα εντοπίζεται «στον κόσμο που αφενός δεν μπορεί για πρακτικούς ή για λόγους υγείας να μεταβεί σε ένα ΑΤΜ και στον κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Είτε επειδή δεν υπάρχει διαδίκτυο σε κάποιες περιοχές, είτε επειδή κάποιος δεν έχει συσκευή και να γνωρίζει να την χρησιμοποιεί».

9 στις 10 βασικές τραπεζικές συναλλαγές γίνονται μέσω ΑΤΜ και διαδικτυακά

Ο κ. Κωστουρής σημείωσε, βέβαια, ότι «9 στις 10 βασικές τραπεζικές συναλλαγές -που είναι π.χ. η κατάθεση, ανάληψη, αποστολή χρημάτων και κατάθεση επιταγών- γίνονται κυρίως μέσω των ΑΤΜ και διαδικτυακά. Οπότε έχει γίνει τεράστια δουλειά, έχει καλυφθεί πολύ μεγάλο κενό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μένει να γίνουν ενέργειες για ένα ποσοστό μικρότερο του 10% και τόνισε ότι οι Τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν το 100%.

Συνεργασία Τραπεζών και Κοινοτήτων για να βρεθούν λύσεις

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιπαλότητας με τις Τράπεζες. «Θέλουμε να έχουμε συνεργασία (με τις Τράπεζες) για να βρίσκουμε τρόπους να εξυπηρετούμε τους κατοίκους μας. Πρέπει να δούμε και λίγο κοινωνικά το θέμα και να εξυπηρετήσουμε κόσμο που πραγματικά δυσκολεύεται». Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου συμφώνησε, λέγοντας ότι «δεν είναι θέμα διαμάχης, είναι θέμα να εντοπίσουμε το πρόβλημα, την έκτασή του και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής του».