Υγεία

Παράπονα ασθενών για υπηρεσίες υγείας- «Πολλές οι καταγγελίες από δικαιούχους»

Πολλά είναι τα παράπονα που λαμβάνει το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου με τα πλείστα να αφορούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης ανέφερε ότι κάποιες συνταγές επαναλαμβανόμενες πιθανόν να γίνουν από το τηλέφωνο αλλά όπως διευκρίνισε η εξέταση δεν μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο.

Σημείωσε ότι τα παράπονα που λαμβάνουν κάθε μήνα τα διοχετεύουν εκεί και όπου πρέπει για να μην παρουσιάζονται συνεχώς τα ίδια. «Κάποια είναι δικαιολογημένα και κάποια αδικαιολόγητα» είπε.

Μετέπειτα παρέμβαση έκανε και η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ Μαρία Κυθραιώτου η όποια ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΟΣΑΚ. «Έχουμε και ειδικό τμήμα στον Οργανισμό που διαχειρίζεται όλα τα παράπονα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούμε αρχίζοντας από την αναστολή των συμβάσεων όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες περί αυτού και αποστέλνονται στην Αστυνομία όταν υπάρχουν υποψίες για ποινικά αδικήματα».

Επισήμανε ότι είναι αρκετές οι καταγγελίες που έρχονται από τους δικαιούχους. «Δίνουμε την πρέπουσα και δέουσα σημασία, κάποιες παίρνουν αρκετό χρόνο. Όσο αφορά την ιατρική αμέλεια ο Οργανισμός είναι λίγο πιο απομακρυσμένος από τις αρμοδιότητες να ελέγξει ιατρικές αμέλειες επειδή ελέγχονται από δικαστήρια. Όταν ο Οργανισμός κρίνει ότι είναι σοβαρές περιπτώσεις τις αποστέλλει στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο».