Υγεία

Παραδοσιακά βότανα για την βελτίωση της ψυχικής υγείας

Τα βότανα βοηθούν στην εγκεφαλική λειτουργία του εγκεφάλου. Το κάθε άτομο έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες υγείας. Η κατάλληλη διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και άλλες συνήθειες φροντίδας του εαυτού μας, συντείνουν στο κομμάτι της ψυχοσύνθεση μας. Βοηθά στη μνήμη και την όξυνση των αισθήσεων.

Όταν το νευρικό σύστημα είναι εξαντλημένο, μπορούμε να βάλουμε κάποια βότανα, τα οποία θα υποβοηθήσουν στην θρέψη των νευρώνων και στην καλύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων. Είναι τονωτικά για το περιφερειακό σύστημα του εγκεφάλου στο θέμα οξυγόνωσης. Υπάρχουν κάποια βότανα που λέγονται Νοοτροπικά (νους & τροπή) τα οποία βελτιώνουν τη διαύγεια, τη μνήμη της νοητικής και μαθησιακής αποδοτικότητας.

Να αναφέρουμε κάποια κυπριακά βότανα που βοηθούν στην καλύτερη διατροφική και ψυχική μας ευεξία:

Μαϊντανός = αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των φλεγμονών.

Ρίγανη = βοηθά στους σπασμούς και η πικράδα μαζί με τα αιθέρια έλαια έχουν ποσότητες σιδήρου και βιταμίνη C.

Δυόσμος = θεραπευτικές ιδιότητες για την τόνωση του οργανισμού και του στομαχιού. Βοηθά στην κόπωση και το στρες.

Σπατζιά = τονωτικό / διουρητικό βοηθά στην αντιμετώπιση του βρογχικού άσματος, βοηθά να κοιμηθεί κάποιος πιο ήρεμα. Βοηθά στο νευρικό σύστημα και θεωρείται τονωτικό για τον εγκέφαλο.

Βασιλικός = Το Ιερό και το ευλογημένο βότανο στις στρεσογόνες καταστάσεις και ρυθμίζει τις ορμόνες.

Μάραθος = αντιοξειδωτικές αντιφλεγμονώδες το λαχανο / βότανο της υγείας που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εξισορροπεί τις ορμόνες και βοηθά στις φλεγμονές.

Θυμάρι = είναι αντιφλεγμονώδες και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, περιέχει βιταμίνη A και C.

Σκόρδος = βοηθά στις εκφυλιστικές ασθένειες π.χ. Αλτσχάιμερ, μειώνει το άγχος και χαλαρώνει τα νεύρα.

Επίσης τα πιο πάνω, που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και την  συνειδητότητα του κάθε ατόμου. Άτομα που παίρνουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα ήταν καλό να συμβουλεύονται τους ειδικούς ιατρούς τους, για να μην γίνεται και υπερκατανάλωση συγκεκριμένων βοτάνων τα οποία θα επηρεάσουν σε γενικό πλαίσιο την υγεία τους.