Περιορισμός του δικαιώματος επιλογής στο Γε.Σ.Υ.
Ένα δικαίωμα που αναγνωρίζει το Γε.Σ.Υ. στους δικαιούχους είναι το δικαίωμα επιλογής γιατρού. Το δικαίωμα αυτό ενισχύεται και από τα παραπεμπτικά σε ειδικούς γιατρούς, επειδή ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να αποταθεί και σε δεύτερο γιατρό για να ζητήσει δεύτερη γνώμη.
Το δικαίωμα επιλογής γιατρού περιορίζεται από τις μεγάλες ουρές που υπάρχουν στα ραντεβού με κάποιους ειδικούς γιατρούς. Στις περιπτώσεις αυτές ο δικαιούχος θα πρέπει να κάμει δεύτερη επιλογή, αν θέλει η εξέτασή του να γίνει σύντομα. Αυτός όμως ο περιορισμός διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση και όχι από περιορισμό που προξενείται από ενέργειες ή παραλείψεις του Ο.Α.Υ.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου ο δικαιούχος δυσκολεύεται να κάμει την επιλογή του, επειδή δεν του δίνονται οι αναγκαίες πληροφορίες, που θα το βοηθήσουν να κάμει την επιλογή, ανάλογα με τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης που θέλει να έχει.
Το λογισμικό του Ο.Α.Υ. που είναι στη διάθεση του δικαιούχου δεν περιέχει απαραίτητες πληροφορίες που βοηθούν τονβασθενή να κάμει την επιλογή. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες και ο ασθενής μπορεί να τις πάρει μόνο από πληροφορίες άλλων δικαιούχων ή από τυχαία πληροφόρηση.
Όταν ο δικαιούχος έχει παραπεμπτικό για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, μπορεί να βρει στο λογισμικό του Γε.Σ.Υ. κατάλογο με τους ειδικούς γιατρούς της ειδικότητας που θέλει σε όλη την Κύπρο ή σε συγκεκριμένη πόλη. ‘Ομως οι πληροφορίες είναι πολύ ελλιπείς. Όταν πατήσει στο όνομα του γιατρού, ανοίγει η σελίδα με τις πληροφορίες για τον γιατρό. Εκεί υπάρχει το όνομα του ειδικού γιατρού, αναγραφή της ειδικότητάς του, διεύθυνση του ιατρείου και τηλέφωνα. Δίπλα υπάρχει ωράριο εργασίας, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι κενό. Τίποτε άλλο. Αυτές όμως οι πληροφορίες δεν προσφέρουν καμιά βοήθεια για την επιλογή του δικαιούχου.
Επιβάλλεται στη σελίδα αυτή να περιέχεται ένα βιογραφικό του γιατρού στο οποίο υποχρεωτικά να φαίνεται η ηλικία, το έτος και το πανεπιστήμιο απόκτησης του πτυχίου και της ειδικότητας, εξειδικευμένες ειδικότητες, πείρα και εμπειρίες που έχει και άλλες πληροφορίες που ο ίδιος ο γιατρός θέλει να καταχωρήσει για να δίνει πλήρη εικόνα στον δικαιούχο. Ακόμα και μια φωτογραφία είναι χρήσιμη.
Καμιά τέτοια πληροφορία δεν υπάρχει. Σε παλαιότερη επισήμανσή μας πήραμε την απάντηση, ότι αυτές οι πληροφορίες είναι προσωπικά δεδομένα και ο Ο.Α.Υ. δεν μπορεί να τις δημοσιεύει. Μπορεί όμως να ζητά βιογραφικό του γιατρού, όταν κάνει αίτηση για συμμετοχή στο Γε.Σ.Υ. Μπορεί επίσης να ζητά έγγραφη δήλωση από τον γιατρό, ότι αποδέχεται τη δημοσίευση των πληροφοριών στο λογισμικό του Γε.Σ.Υ. για ενημέρωση των δικαιούχων. Θεωρώ ότι είναι σημαντική πληροφορία η ηλικία και το έτος απόκτησης του πτυχίου για να μπορεί ο ασθενής να τα λάβει υπόψη του.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Εδώ η έλλειψη πληροφοριών για τον δικαιούχο είναι παντελής. Θα έπρεπε ο δικαιούχος να έχει μια επιλογή με τίτλο «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΣΥ». Πατώντας σε αυτήν την επιλογή να παρουσιάζεται ένας πλήρης κατάλογος των ιδιωτικών και των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ, σε ολόκληρη την Κύπρο και κατά επιτυχία. Πατώντας στο όνομα του νοσοκομείου θα έπρεπε να βγαίνει η ιστοσελίδα του νοσοκομείου με όλες της πληροφορίες για τους γιατρούς, τις ειδικότητες και τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες. Ο ΟΚΥΠΥ έχει δική του ιστοσελίδα με όλα τα νοσοκομεία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Θα πρέπει και ο ΟΑΥ να έχει και ο ίδιος σχετική τυποποιημένη ιστοσελίδα για κάθε νοσοκομείο που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ. Τώρα ούτε απλός κατάλογος δεν υπάρχει.
Θεωρώ ότι οι ορθές και ακριβείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες είναι απαραίτητες για κάποιον που πρέπει να κάμει επιλογή και να πάρει απόφαση. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την υγεία του. Ελπίζω σύντομα ο Ο.Α.Υ. να κάνει τις αναγκαίες συμπληρώσεις στη σελίδα του στο ίντερνετ..