Διεθνή

Μέση Ανατολή, ευρωτουρκικά, ανταγωνιστικότητα στην ατζέντα συνόδου κορυφής ΕΕ

Στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την πρώτη ημέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δεύτερη ημέρα πρόκειται να αφιερωθεί στην παρουσίαση έκθεσης του Ιταλού πρώην Πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και σε συζήτηση μεταξύ των ηγετών.

Το πρόγραμμα της συνάντησης της Τετάρτης ξεκινά με δεξίωση, την οποία θα φιλοξενήσει ο Βασιλιάς του Βελγίου προς τιμήν των ηγετών στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου).

Η σύνοδος στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει με δείπνο γύρω στις 19:00 (20:00 ώρα Κύπρου). Μετά την παρέμβαση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και την παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι 27 θα επικεντρωθούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων, με τους ηγέτες να αναμένεται να στείλουν μήνυμα αυτοσυγκράτησης και αποφυγής της κλιμάκωσης προς όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Επίσης αναμένεται συνέχιση της συζήτησης για το πώς θα προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά του Ιράν για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επίθεση κατά του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή εντάσσονται και οι αναφορές που προβλέπονται να υπάρξουν στα συμπεράσματα για την ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση στον Λίβανο, λόγω της κατάστασης στην περιοχή, και τη στήριξη της χώρας, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία που φιλοξενεί.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, κάποια ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν δει βελτίωση από τα τελευταία συμπεράσματα για τη χώρα, και σε κάποια δεν έχει υπάρξει βελτίωση. Η συζήτηση θα βασιστεί στην κοινή επικοινωνία Ύπατου Εκπροσώπου - Κομισιόν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία ζήτησαν οι ηγέτες και η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο.

Τη συζήτηση θα απασχολήσει, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, το πώς συνδέονται οι διαφορετικές παράμετροι των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την Κύπρο. Όπως σημείωσε, έχει σημειωθεί κάποια θετική κινητικότητα με τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, και υπάρχει ανάγκη αυτή να συνεχιστεί ώστε η Τουρκία να κάνει αυτά που αναμένονται.

Την Πέμπτη οι ηγέτες θα συζητήσουν το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο του αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού, των γεωπολιτικών κρίσεων και των αλλαγών στο τοπίο της ενέργειας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσει έκθεση την οποία ετοίμασε ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

ΚΥΠΕ