Ειδήσεις

Βραβεία για γυναίκες «Ζέτα Αιμιλιανίδου» για πρώτη φορά στην Κύπρο

Η ΓΟΔΗΣΥ θεσμοθέτησε βραβεύσεις, εις μνήμη της Ζέτας

Σε απόλυτα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, η πρώτη ετήσια εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΥ -που πλέον θα αποτελεί θεσμό- εις μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου, υπό τον φετινό τίτλο: «Γυναίκα της Κύπρου - 50 χρόνια προσφοράς / 1974-2024».

Η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπό την πρόεδρο της κ. Ουρανία Σχίζα, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, τίμησε βραβεύοντας γυναίκες της Κύπρου. Γυναίκες, που από το 1974 μέχρι και σήμερα, συνέβαλαν με το επαγγελματικό τους έργο ή την κοινωνική τους δράση ως κινητήριες δυνάμεις στην πατρίδα μας.

ζετα4.jpg

Η εκδήλωση που έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα με πέραν των 450 ατόμων, παρουσία της προέδρου της Βουλης και Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτας Δημητρίου, δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Η παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Δημοσιογράφος-Παρουσιάστρια Άννα-Μαρία Ευτυχίου, η οποία αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των βραβείων με δεδομένο το έργο και το βάρος της ιστορίας που είχε αφήσει η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

ζετα9.jpg

Από πλευράς της η πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ κήρυξε την έναρξη των βραβείων της ΓΟΔΗΣΥ, με την ονομασία Βραβεία «ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ», αποτίνοντας με τον τρόπο αυτό εις στο ελάχιστο τιμή προς την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, που υπήρξε παράδειγμα και πρότυπο προσφοράς και ανιδιοτέλειας στην κυπριακή πολιτεία.

Στην ομιλία της η κ. Σχίζα αναφέρθηκε στην πρώην υπουργό, και πρώτη βραβευθέντα ως εξής: «Ζέτα Αιμιλιανίδου… ένα όνομα και μια ιστορία απερίγραπτα σημαντική για την κυπριακή κοινωνία. Χάθηκε η ζωή της εν ώρα καθήκοντος. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, να δώσουμε στα βραβεία της ΓΟΔΗΣΥ το όνομά της».

ζετα7.jpg

Βραβεύτηκαν επίσης οι σπουδαίες γυναίκες Ιωσηφίνα Αντωνίου, Πίτσα Σπυριδάκη, Αλέξια Βασιλείου, Φρύνη Παπαδοπούλου, Όλγα Ποταμίτου και η ηρωίδα του Κυπριακού Ελληνισμού Ευφροσύνη Προεστού.

Μιλώντας για την Ζέτα Αιμιλιανίδου η Πρόεδρος της Βουλης και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σπουδαίο έργο που έχει παράγει καθώς και στο ψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης που την χαρακτήριζε. Το πλέον συγκινητικό μέρος της εκδήλωσης δεν ήταν άλλο από την βράβευση της Κυράς της Λαπήθου, Ευφροσύνης Προεστού.

ζετα5.jpg

Για το έργο και την αυτοθυσία της ηρωίδας της Κύπρου μίλησε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής Ειδήσεων του ΡΙΚ, Γιάννης Νικολάου, ο οποίος είχε διεξάγει μεγάλη έρευνα και κατέγραψε στοιχεία γύρω από την συγκλονιστική ιστορία της Ευφροσύνης Προεστού που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προστάτευσε ως μάνα, 12 στρατιώτες το 1974 προσφέροντας στέγη, φαγητό και προστασία, υπομένοντας με ταπείνωση και βαθιά πίστη στο Θεό, τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων, χωρίς να λιγοψυχήσει ούτε ένα λεπτό. Μετά το πέρας της βράβευσης και της αναφοράς ανέβηκαν στο βήμα αφήνοντας κανένα ασυγκίνητο οι 12 στρατιώτες που προστάτευσε η κυρά της Λαπήθου και βρίσκονται σήμερα εν ζωή χάρη στην ίδια!

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν ευρωβουλευτές, βουλευτές, δήμαρχοι, Επιτρόποι και πλήθος κόσμου.

ζετα3.jpg