Ενέργεια

Ακρίβυναν περισσότερο τα καύσιμα απ' ότι αναμενόταν - Η εικόνα ανά επαρχία

Στη Λεμεσό η μεγαλύτερη αύξηση - Αισθητές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επαρχιών διαπιστώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αυξήσεις μεγαλύτερες του αναμενόμενου κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων αφού, με εξαίρεση την Πάφο και τη Λάρνακα, σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες, η μέση τιμή της βενζίνης 95, ξεπέρασε τα 8,3 σεντ ανά λίτρο της επιδότησης, μετά την κατάργησή της την 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις σε Λεμεσό, Λευκωσία και Αμμόχωστο, ενώ στην επαρχία Πάφου η μέση τιμή της βενζίνης κατέγραψε άνοδο μόνο κατά 8 σεντ. Στη Λάρνακα η αύξηση ήταν ανάλογη του ύψους της επιδότησης.

Πρωταθλήτρια ακρίβειας η Λεμεσός

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε σχέση με τη διακύμανση των λιανικών τιμών των καυσίμων την 1η Απριλίου, που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή της βενζίνης 95 καταγράφηκε στη Λεμεσό κατά 9,2 σεντ και ακολουθούν η Λευκωσία με 9,1 σεντ και η Αμμόχωστος με 8,7 σεντ.

Στον αντίποδα, στη Λάρνακα η αύξηση της μέσης τιμής της βενζίνης 95 ήταν ανάλογη του ύψους της επιδότησης που καταργήθηκε, δηλαδή 8,3 σεντ, ενώ στην Πάφο η μέση τιμή της βενζίνης 95 ήταν χαμηλότερη από το ύψος της επιδότησης και συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 8 σεντ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, την υψηλότερη τιμή διακύμανσης της βενζίνης 95 παρουσίασε την 1η Απριλίου η Λευκωσία με τις τιμές στα πρατήρια της επαρχίας να κυμαίνονται από 1,375 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,558 ευρώ το λίτρο.\

Παρόμοια εικόνα και για το πετρέλαιο κίνησης

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση στην μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης, που ανήλθε στα 8,6 σεντ, παρατηρήθηκε και πάλι στη Λεμεσό και ακολούθησαν η Λάρνακα κατά 8,5 σεντ και η Λευκωσία κατά 8,4 σεντ.

Αντίθετα, στην επαρχία Αμμοχώστου η αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου κίνησης ανήλθε μόνο στα 7,3 σεντ και στην επαρχία Πάφου στα 7,6 σεντ.

Η μεγαλύτερη διακύμανση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης παρατηρήθηκε στη Λεμεσό με τις τιμές στα πρατήρια της επαρχίας να κυμαίνονται από 1,517 ευρώ το λίτρο μέχρι 1,639 ευρώ το λίτρο.

stoixeia_1.jpeg

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, "με κόκκινους αριθμούς οι τιμές διακυμάνθηκαν σε πιο ψηλά επίπεδα από τα αναμενόμενα και με πράσινους αριθμούς διακυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Είναι φανερό ότι οι τιμές κατά επαρχία παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις. Την πιο ψηλή διακύμανση στη βενζίνη παρουσίασε η Λευκωσία και στο πετρέλαιο κίνησης η Λεμεσός. Τη χαμηλότερη διακύμανση στη βενζίνη παρουσίασε η Πάφος και στο πετρέλαιο κίνησης η Αμμόχωστος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διακυμάνσεις μεταξύ της χαμηλότερης τιμής σε κάθε επαρχία, όπως επίσης μεταξύ της ψηλότερης τιμής σε κάθε επαρχία".