Ενέργεια

Η ΕΝΙ εξετάζει 3 σενάρια για αξιοποίηση του Φ.Α στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ

Η Eni στοχεύει ήδη από το επόμενο τρίμηνο να επιλέξει την προτιμώμενη ιδέα ανάπτυξης για τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, με τουλάχιστον τρεις επιλογές στο τραπέζι, σύμφωνα με το Upstream.

Ο Ιταλός κολοσσός εκτιμά ότι οι τρεις ανακαλύψεις του στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ - Κρόνος, Καλυψώ και Δίας - περιέχουν περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αλλά αυτό ήταν πριν πραγματοποιηθεί επιτυχημένη γεώτρηση στο κοίτασμα Κρόνος τον περασμένο Νοέμβριο έχει την δυνατότητα παραγωγής 150 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου την ημέρα.

Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή ώθησε την εταιρεία να πει ότι εξέταζε ένα γρήγορο σενάριο εμπορικής αξιοποίησης.

Πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της Eni ανέφεραν στο Upstream, ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία τρέχει αναπτυξιακά σχέδια και στοχεύει να αποφασίσει για την επιλεγμένη ιδέα είτε το δεύτερο τρίμηνο είτε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τουλάχιστον τρία σενάρια είναι υπό εξέταση, δήλωσε στο Upstream μια πηγή με γνώση της στρατηγικής της Eni.

Μια επιλογή είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου μέσω της υποδομής Zohr της Eni στην Αίγυπτο για εγχώρια κατανάλωση και ενδεχομένως για εξαγωγή από τον σταθμό υγροποίησης αερίου Damietta της ιταλικής εταιρείας.

Μια άλλη λύση είναι η αποστολή φυσικού αερίου σε εργοστάσιο LNG που θα κατασκευαστεί στην ξηρά της Κύπρου, ενώ η τρίτη πρόταση είναι να εγκατασταθεί ένα πλωτό πλοίο LNG στο Block 6.

Μόλις η Eni αποφασίσει για την προτιμώμενη λύση, αυτή θα παρουσιαστεί στον συνεργάτη της TotalEnergies καθώς και στις κυπριακές αρχές.

Γίνεται επίσης λόγος στην αγορά ότι η Eni προσέγγισε την BW Offshore για τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη πλωτού πλοίου παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης στο Block 6.

Η Upstream αναφέρει πως αυτή η μελέτη πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ενδέχεται να χρειαστεί ένα FPSO στην τοποθεσία για την απομάκρυνση υγρών από το ρεύμα φυσικού αερίου προτού σταλούν οι όγκοι του αγωγού στην Αίγυπτο ή την Κύπρο, αν και η Eni μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το προβάδισμα της Energean στην ΑΟΖ του Ισραήλ όπου χρησιμοποιεί ένα FPSO για να χειρίζεται τόσο αέριο όσο και υγρά από τα βαθιά της νερά. Το πεδίο Karish με το φυσικό αέριο να διοχετεύεται με σωλήνες στην ακτή.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί ένα FPSO για την απομάκρυνση των υγρών πριν το καθαρισμένο αέριο σταλεί σε σκάφος FLNG που δεν στεγάζει εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτή ήταν η προσέγγιση που υιοθέτησε η BP στο έργο της Greater Tortue Ahmeyim στις υπεράκτιες περιοχές της Σενεγάλης και της Μαυριτανίας, όπου μια FPSO θα επεξεργάζεται τα υγρά των πηγαδιών, αφήνοντας το αέριο να σταλεί στο πλοίο Gimi FLNG της Golar LNG.

Εάν επιλεγεί η λύση της BW Offshore, έχει ήδη δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού FPSO στην Κίνα, με τη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding και τις εγκαταστάσεις της China Merchants Heavy Industry στο Haimen της επαρχίας Jiangsu, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την κατασκευή ενός FPSO.

Έχει επίσης προταθεί στην Upstream ότι η Eni θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής φυσικού αερίου του Block 6 στο Ισραήλ για περαιτέρω εξαγωγή σε περιφερειακές αγορές και ίσως αγορές πιο μακριά.

Εάν οι εταίροι του Block 6 και η κυβέρνηση της Λευκωσίας συμφωνήσουν όλοι στην επιλογή ανάπτυξης της Eni, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες μηχανικής και σχεδιασμού front-end.

Οι εργασίες FEED είναι πιθανό να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο, πρότεινε μια πηγή, κάτι που θα συνεπαγόταν την τελική επενδυτική απόφαση το 2025.

«Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα κινηθεί η κυπριακή κυβέρνηση για να ανοίξει το δρόμο για το έργο της Eni, δεδομένων των καθυστερήσεων στο έργο φυσικού αερίου Aphrodite της Chevron στο Block 12, το οποίο αναστέλλεται λόγω της αλλαγής γνώμης της αμερικανικής εταιρείας στην αρχική του λύση ανάπτυξης», σημειώνεται.

Η Upstream επικοινώνησε με την Eni και την BW Offshore για σχόλια στο Block 6.