Δεν απέκλεισε νέα επίσκεψη στον Λίβανο με Ούρσουλα για το μεταναστευτικό ο ΠτΔ

Στο ενδεχόμενο εκ νέου επίσκεψης του στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το μεταναστευτικό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο 14ο Οικονομικό Συνέδριο Λευκωσίας, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχω να σχολιάσω οτιδήποτε αναφέρει ο κ. Τατάρ.

Εμείς εργαζόμαστε όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Έθνη, εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρξουν προοπτικές για κινητικότητα στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να δημοσιοποιήσω οτιδήποτε από όλα αυτά που κάνουμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν έχει ενημέρωση για τις ιδέες που επρόκειτο να καταθέσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω ενημέρωση, φυσικά και έχω ενημέρωση, ο ίδιος ο ΓΓ μετέφερε σε μένα, έχω και ενημέρωση για το τι διημείφθη στη συζήτηση, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να δημοσιοποιήσω. Επικεντρώνομαι στην ουσία και η ουσία είναι πώς να πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν είναι αυτά που λέχθηκαν και μεταξύ του Προέδρου και του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν λέει διαφορετικά ο ΓΓ ανάλογα με τον συνομιλητή του. Ήταν συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά δεν θεωρώ σκόπιμο να δημοσιοποιήσω οτιδήποτε. Επικεντρωνόμαστε στην ουσία».

Κληθείς να αναφερθεί στα αποτελέσματα των επαφών του στον Λίβανο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα χθες κατά τη διάρκεια των επαφών μου, ειδικότερα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, σε συνέχεια των όσων συζήτησα με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Είμαστε σε επαφή, ενημέρωσα μετά την επιστροφή μου από τον Λίβανο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων μου και δεν αποκλείω σύντομα να επισκεφθώ και πάλι τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνήσαμε».

Σε ερώτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρούν οι προεργασίες, χθες είχαμε επίσκεψη εδώ από την αρμόδια Υπουργό των ΗΑΕ, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλα αυτά που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων που έγινε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή πέραν των σχεδόν 40 χωρών.

Θα είναι ευχής έργο να υπάρξει εκεχειρία, αλλά και αν δεν υπάρξει εκεχειρία οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είναι εκεί και θεωρώ ότι το κλειδί είναι η ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται από πλευράς ΗΠΑ. Αναμένω τις αμέσως επόμενες μέρες να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τον διορισμό του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ανέμενα από το ΑΚΕΛ να κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Είναι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ που είχαμε τρεις Υπουργούς Οικονομικών, τραπεζίτες. Άρα, πριν να βγαίνουμε να κάνουμε δηλώσεις είναι καλά να είμαστε λίγο προσεκτικοί».