Αναλύσεις

Η οικονομική βιωσιμότητα και όχι το μέγεθος του έργου προωθεί την ανάπτυξη

Η ΕΕ παροτρύνει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητη και αυτόνομη Αρχή, για να μελετά και να εγκρίνει μόνο τα οικονομικά βιώσιμα έργα που είναι μεγαλύτερα από ένα ποσό κεφαλαιουχικής επένδυσης

Αντί να μελετούμε τα έργα στα οποία εμπλέκεται το Δημόσιο και να προφυλάσσουμε τον Κύπριο πολίτη από οργανωμένα σύνολα ειδικών συμφερόντων, τους καλούμε στο Προεδρικό για να μας παραγγείλουν!!! Ο Πρόεδρος εν τη σοφία του κάλεσε στο Προεδρικό τον λεγόμενο "Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων" για συμβουλή. Έχω 35+ χρόνια που ασχολούμαι και μελετώ τη χρηματοδότηση έργων. Η επιλογή ενός αναπτυξιακού έργου δεν γίνεται βάσει του μεγέθους του έργου ή βάσει του πόσους μπορεί να απασχολήσει και άλλα τέτοια, που αντιλαμβάνομαι έχουν "απαγγείλει" στον Πρόεδρο οι εκπρόσωποι του οργανωμένου συνόλου ειδικών συμφερόντων που παρουσιάζονται ως οι σωσίες της οικονομίας μας.

Ο Πρόεδρος όφειλε να ξέρει ότι οι μεγαλύτερες σπατάλες δημοσίου χρήματος συμβαίνουν περίπου με αυτά τα γιγαντιαία έργα, τα οποία εμπλέκουν και το Δημόσιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγίες προς τα κράτη μέλη (guidelines) και παροτρύνει να δημιουργήσουν ανεξάρτητη και αυτόνομη Αρχή για να μελετά και να εγκρίνει μόνο τα οικονομικά βιώσιμα έργα που είναι μεγαλύτερα από ένα ποσό κεφαλαιουχικής επένδυσης.

Στην Κύπρο έχουμε ξεφορτωθεί την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, αντί να δημιουργήσουμε Ανεξάρτητη Αρχή Ανάπτυξης και Χρηματοδότησης (Independent Development Finance Agency), όπως υπάρχει ως ευρωπαϊκή Οδηγία και που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Ολλανδία) και που χωρίς την έγκριση της οποίας Αρχής δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το Δημόσιο σε τέτοια έργα. Αντί αυτού που αντιλαμβάνομαι έχουμε εγκρίνει σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Μπορώ να απαριθμήσω πολλά τέτοια παραδείγματα με ονόματα, ποσά και διευθύνσεις πώς τέτοιοι "μεγάλοι επενδυτές" έχουν δοκιμάσει και πολλοί έχουν καταφέρει να κατασπαράξουν το δημόσιο συμφέρον μέσω αυτών των "Mega Projects". Δεν θα το κάνω όμως. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμα έργα που μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία. Όμως αυτά πρέπει να μελετώνται εκτενώς και οι συμφωνίες Δημοσίου και Ιδιωτών σε αυτά πρέπει να κατανέμουν σωστά τα ρίσκα αλλά και τα κέρδη από αυτά.

*Οικονομολόγος που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός επισκεπτόμενος λέκτορας στα πανεπιστήμια του Harvard και του Queen’s του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460