Παραπολιτικά

Θα «μετακομίσει» εδώ η Συρία;

Καραβιές, καραβιές συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Κύπρο οι Σύροι. Τι να τους αποκαλέσουμε; Πρόσφυγες; Μετανάστες; Οικονομικούς μετανάστες; Πρόσφυγες δεν ξέρω αν είναι πραγματικά. Ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα τους έχει ουσιαστικά λήξει, έστω και ανεπίσημα. Πώς δικαιολογείται, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός πρόσφυγες για ανθρώπους που δεν έρχονται για να αποφύγουν έναν πόλεμο; Εντάξει, κάποια ανάγκη ώθησε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους και δεν έχει σημασία πώς θα τους αποκαλέσεις. Αλλά πού θα σταματήσει αυτό; Πόσους άλλους Σύρους μπορούμε να δεχθούμε, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε, ούτε και να τους επαναπατρίσουμε;

Η μόνη ελπίδα είναι να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να επανεξεταστεί η κατάσταση στη Συρία, ώστε να κηρυχθούν ασφαλείς περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και να επιτραπεί ο επαναπατρισμός αυτών που κατακλύζουν την Κύπρο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις από την Κυβέρνησή μας, περιλαμβανομένου του τερματισμού των αιτήσεων ασύλου από τους Σύρους και ας μας κατεβάσουν κάποιοι μούτρα. Ε, δεν έχουμε διάθεση να δούμε ολόκληρη τη Συρία... να «μετακομίζει» στην Κύπρο!

Βεβαίως, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά αν υπάρξει μόνιμη ειρήνευση στη γειτονική μας χώρα κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επανάληψης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης. Ο αραβικός κόσμος θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικότερα τώρα που η Συρία έγινε και πάλι δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο, αφού έμεινε εκτός για μια δεκαετία. Χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η καθημαγμένη Συρία να επουλώσει μονίμως τις πληγές του εμφυλίου.

Ίσως και η δικιά μας Κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, αντίστοιχες της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Αμάλθεια» για τη Γάζα, θέτοντας το θέμα της Συρίας στις αραβικές χώρες με τις οποίες έχουμε άριστες σχέσεις. Θα μπορούσαμε, εν προκειμένω, να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή, όπως η Γαλλία. Κατανοούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αλλά δεν χάνουμε τίποτε να δοκιμάσουμε. Τώρα που έφθασε ο κόμπος στο χτένι, κύριε... Κόμπο μου.

ΜΠΟΞΕΡ