Υγεία

Δρ. Καραγιάννης: Οι θρομβώσεις αμαύρωσαν τη φήμη των εμβολίων της AstraZeneca

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για τον COVID-19.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας δρ. Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος εξήγησε γιατί η εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση του εμβολίου της.

Αρχικά ανέφερε ότι το AstraZeneca ήταν ένα από τα πρώτα εμβόλια που έπεσαν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. «Δόθηκαν περίπου τρία δισεκατομμύρια δόσεις ανά το παγκόσμιο και υπολογίζεται ότι διέσωσε 6.5 εκατομμύρια ανθρώπους από βέβαιο θάνατο».

Συμπλήρωσε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό όμως δυστυχώς παρουσίασε παρενέργειες με τις θρομβώσεις. «Αμαύρωσε τη φήμη που είχε. Τα περιστατικά ήταν 2-3 ανά 100 χιλιάδες δόσεις. Ήταν ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων που επηρεάστηκαν αρνητικά αλλά είχε αρνητική επίπτωση στη διάθεση του εμβολίου».

Ο δρ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε επικαιροποιήσεις των εμβολίων όταν παρουσιάζονταν νέες παραλλαγές του ιού. «Δεν βρίσκεται στην ίδια θέση ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρείες και για αυτό αποσύρθηκε».

Εξήγησε ότι σε χώρες που κρατούνταν στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων ήταν 2-3 περιστατικά θρομβώσεων στις 100.000. «Αυτό δεν ήταν ευχάριστο για τα άτομα που επηρεάστηκαν και κυρίως για τα άτομα που απεβίωσαν λόγω των θρομβώσεων».

Ερωτηθείς αν τα εμβόλια της AstraZeneca αποσύρθηκαν λόγω του εμπορικού πολέμου, ανέφερε ότι δεν ήταν μόνο από τις εταιρείες αλλά και από τις κυβερνήσεις που δεν το διέθεσαν στις χώρες τους.

Τέλος, ανέφερε ότι οι δύο δόσεις που έβαλε ο ίδιος ήταν AstraZeneca. «Μετά από τέσσερα χρόνια από τις πρώτες δόσεις που βάλαμε όλοι μάς, είναι αδύνατο να παρουσιαστεί κάτι και να αποδοθεί στα εμβόλια».