Αναλύσεις

Σε χαμηλό ενός μηνός έναντι δολαρίου το ευρώ μετά την εξαγγελία Μακρόν για εκλογές

Σε χαμηλό ενός μηνός, έναντι του δολαρίου, υποχώρησε το ευρώ τη Δευτέρα, επηρεασμένο από την πολιτική αβεβαιότητα μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το δολάριο ήταν σταθερό ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Το δολάριο δέχθηκε στήριξη από την καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η οποία μειώνει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και υποδηλώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.

Το ευρώ σημείωσε χαμηλό ενός μηνός στα 1,07485 δολάρια στις αγορές της Ασίας, αφού ο Μακρόν πήρε το ρίσκο να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα ποσοστά του κόμματος του, ζητώντας εκλογές μετά την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στην ψηφοφορία για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,44% στα 1,0753 δολάρια ανά ευρώ και υποχωρεί πέραν του 2,5% έναντι του δολαρίου φέτος. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022 έναντι της στερλίνας.

Ο Charu Chanana, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της εταιρείας Saxo, δήλωσε ότι το ευρώ έχει υποστεί διπλό πλήγμα από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

«Αυτό αυξάνει τις πτωτικές πιέσεις για το νόμισμα, αφού η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσής της την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Fed θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καθυστερεί προς το παρόν τις μειώσεις των επιτοκίων της», πρόσθεσε.