Πολιτισμός

Συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με το Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Στις προτεριαότητες το Ενιαίο Πολιτιστικό Δόγμα Κύπρου – Ελλάδας

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στηρίζει την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ) για δημιουργία του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης του. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου σε χθεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία του ΙΕΠ, στην οποία συζητήθηκαν καίρια θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και χρήση της ελληνικής γλώσσας, την ενίσχυση των σχέσεων της μαθητιώσας νεολαίας με την Ελλάδα και άλλες ευαίσθητες πτυχές του τομέα της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Ξενής Ξενοφώντος, τόνισε την αναγκαιότητα καθιέρωσης θεματικών μαθητικών εκδρομών από την Κύπρο στην Ελλάδα και αντίστροφα, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και με επισκέψεις σε χώρους ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σκοπός είναι η σύσφιξη των εθνικών δεσμών καθώς και η ενίσχυση της καταβαλλόμενης προσπάθειας του ΙΕΠ για συγκρότηση της κοινωνίας του πολιτισμού, του πνεύματος και της εθνικής αυτογνωσίας, ως μοναδικού όπλου για αντιμετώπιση των φοβερών προκλήσεων της νέας εποχής.

Η αντιπρόεδρος του ΙΕΠ, Δανάη Γεωργιάδου, υπογράμμισε την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για καλλιέργεια της ελληνικής μας συνείδησης και για περιφρούρηση της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας στα σχολεία και ευρύτερα της χρήσης της στην κοινωνία.

Η Χρυστάλλα Μαούρη, μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΠ, παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία, για να αποτραπεί ο αφανισμός τους, να διατηρήσουν την πολιτισμική ταυτότητά τους και να κρατήσουν ατόφια την ελληνική διάλεκτό τους (γκρίκο).

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Παιδείας του ΙΕΠ, Μιχάλης Μιχαηλίδης, εξέφρασε βαθύτατες ανησυχίες για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που προκαλούνται λόγω των χαλαρών κριτηρίων εισδοχής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με αιχμή την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, κάτι που έχει φοβερά αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Η Υπουργός αφουγκράσθηκε τις ανησυχίες της αντιπροσωπείας του ΙΕΠ και εξέφρασε την ετοιμότητα της να μελετήσει σε βάθος τα θέματα που ηγέρθηκαν και να συμβάλει, με στόχο την επίλυση ή απάμβλυνσή τους.

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ικανοποίησή του για τις τοποθετήσεις της Υπουργού και των συνεργατών της, καθώς και την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, προς όφελος της παιδείας, του εκπαιδευτικου συστήματος, του κοινωνικού συνόλου και της ημικατεχόμενής μας πατρίδας γενικότερα.