Παιδεία

Τα σχολεία που βραβεύθηκαν για τα ντοκιμαντέρ τους στο Συνeκπαίδευση 2023-2024

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Πάνθεον στη Λευκωσία, απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, τα βραβεία στους νικητές του προγράμματος Συνeκπαίδευση 2023-2024.

Ολοκληρώνοντας ένα μαραθώνιο προβολών ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν μαθητές, και ο οποίος είχε αρχίσει το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 το πρωί, την Κυριακή τα σχολεία που επιλέχθηκαν από τις κριτικές επιτροπές παρέλαβαν τα βραβεία τους.

Tα τρία Βραβεία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου κέρδισαν:

  • 1ο Βραβείο – Το ντοκιμαντέρ “Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου”, που δημιουργήθηκε από μαθητές του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης Λευκωσίας.
  • 2ο Βραβείο - Το ντοκιμαντέρ “Έριν Μίσει”, του Γυμνασίου Αγίου Βασιλείου Λευκωσίας
  • 3ο Βραβείο – Το ντοκιμαντέρ “Λευκαρίτικο Κέντημα … η επιβίωση…”, του Λυκείου Αγίου Νικολάου Λεμεσού.

Τα βραβεία απένεμε ο διευθυντής της Αρχής, Νεόφυτος Επαμεινώνδας.

Το Βραβείο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ “Η πιο γλυτζιά ευτζιή”, το οποίο δημιουργήθηκε από μαθητές της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας.

Το Βραβείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Γεώργιος Τσαβλίρης απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Δόναξ ο Κύπριος…» Η τέχνη της Καλαμουργικής στα Λιβάδια, που δημιουργήθεηκε από το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών Λάρνακας.

Το Βραβείο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CYMEPA απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ “Κυπρο…Μύθια”, του Γυμνασίου Νεάπολης Λεμεσού.

Το βραβεία του Πανεπιστημίου Frederick, τα οποία απένεμε η πρόεδρός του, Νατάσα Φρειδερίκου κέρδισαν:

  • 1ο Βραβείο, Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας – “Η πιο γλυτζιά ευτζιή”, της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας.
  • 2ο Βραβείο, Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας – Το ντοκιμαντέρ “219” του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού.
  • 3ο Βραβείο, Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας - «Δόναξ ο Κύπριος…» Η τέχνη της Καλαμουργικής στα Λιβάδια, από το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών Λάρνακας.

Ο συντονιστής του προγράμματος Συνeκπαίδευση Σταύρος Παπαγεωργίου, σε χαιρετισμό του τόνισε ότι “η ιστορία, η παράδοση και η αρχαιολογία της Κύπρου, καταγράφονται μέσα από τα μάτια δεκάδων μαθητών στα 24 ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν μέσα από το Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΑΕΙ Film Festival (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου) ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, τη φετινή σχολική χρονιά. Με τη βοήθεια των καθηγητών τους και την εκπαίδευση από επαγγελματίες σκηνοθέτες του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού οργανισμού AEI AUDIOVISUAL FORUM, οι νεαροί κινηματογραφιστές, σεναριογράφοι, μοντέρ, μουσικοί, ρεπόρτερ, δημιουργούν εδώ και επτά χρόνια ένα πλούσιο αρχείο για τον τόπο μας, εμπλουτίζοντας την καταγραφή της ιστορίας και της πολιτιστικής του κληρονομίας. Στο φετινό ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ συμμετείχαν, τα Γυμνάσια Λατσιών, Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Σολέας, Αγίου Βασιλείου, Νεάπολης Λεμεσού το Παγκύπριο Λευκωσίας με τρεις παραγωγές από τρείς διαφορετικές ομάδες μαθητών, το Λύκειο Δασούπολης επίσης με τρεις παραγωγές, οι Α’ Τεχνικές Σχολές Λευκωσίας και Λεμεσού, τα Περιφερειακά Γυμνάσια Τραχωνίου και Λιβαδιών, τα Λύκεια, Αγίου Νικολάου, Αγίας Φυλάξεως, Λινόπετρας, Κύκκου Α’ Λευκωσίας, Αραδίππου και Αγίου Νεοφύτου Πάφου, το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και το Λύκειο και Τεχνική Σχολή Αγίου Χαραλάμπους Έμπας”.

Το πρόγραμμα ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ υλοποιείται, στο πλαίσιο της αποστολής του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού οργανισμού AEI AUDIOVISUAL FORUM για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τον οπτικοακουστικό γραμματισμό, που παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ενσυναίσθησης. Το πρόγραμμα κινηματογραφικών εργαστήριων ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ υλοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων της UNESCO (ASPnet) στην Κύπρο και το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ χορηγείται από το Τμήμα Σύγχρονου και Μοντέρνου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, το οποίο είναι ο κύριος χορηγός, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Όλα τα φετινά ντοκιμαντέρ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.aei-filmfestival.org!