Αναλύσεις

S.O.S. για την υποστελέχωση στις παραλίες

Εν έτει 2024 και οι ναυαγοσώστες ακόμη περιμένουν να εφαρμοστεί πλήρως το Σχέδιο Σαλαμίς, το οποίο πέρασε από το Υπουργικό το 2018

Στους καλοκαιρινούς μήνες είσελθε και επίσημα η Κύπρος. Μπορεί τα πρώτα μπάνια να έγιναν από τα τέλη Απριλίου, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες τώρα ξεκινούν, με την ευχή η τουριστική περίοδος να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο και οι αφίξεις επισκεπτών να ξεπεράσουν τους αριθμούς των προηγούμενων χρόνων.

Οι πλείστοι τουρίστες επιλέγουν την Κύπρο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λόγω των εντυπωσιακών παραλιών που έχει το νησί, αλλά και λόγω της καταλληλότητας των νερών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως η Κύπρος είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό υδάτων για κολύμβηση που θεωρούνται άριστης ποιότητας, με ποσοστό 97,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι 76 παραλίες από τις 123 περιοχές νερών κολύμβησης και οι 2 μαρίνες πληρούν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να βραβευθούν με Γαλάζια Σημαία.

Όλες αυτές οι διακρίσεις θα έπρεπε να ωθούν τις αρμόδιες Αρχές σε επιπλέον δράσεις για διάκριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Αντί αυτού, κάθε χρόνο υπάρχει το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της ασφάλειας στις οργανωμένες παραλίες, σε ένα κράτος που πουλά κατ’ εξοχήν τουριστικές υπηρεσίες.

Εν έτει 2024 οι ναυαγοσώστες ακόμη περιμένουν να εφαρμοστεί πλήρως το Σχέδιο Σαλαμίς, το οποίο πέρασε από το Υπουργικό το 2018. Το εν λόγω Σχέδιο προνοεί, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών. Στη Βουλή έχει κατατεθεί από τις 20 Φεβρουαρίου σχετική πρόταση νόμου από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού για την ασφάλεια των οργανωμένων παραλιών, ωστόσο ακόμη να εξεταστεί.

«Χρειάζονται το λιγότερο 300 ναυαγοσώστες»

Για τα ζητήματα που απασχολούν τους ναυαγοσώστες μίλησε στη «Σ» το Μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, Γιώργος Τσαούσσης. Αρχικά ανέφερε ότι υποστελέχωση υπάρχει σε όλη την Κύπρο. «Για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης πρέπει να δημιουργηθεί η Υπηρεσία Ασφάλειας Παραλιών». Εξήγησε ότι θα είναι το αρμόδιο Τμήμα και θα δημιουργήσει Σχολή Ναυαγοσωστικής για να λύσει το πρόβλημα.

Ερωτηθείς για το πόσοι ναυαγοσώστες χρειάζονται παγκυπρίως, ανέφερε ότι χρειάζονται το λιγότερο 300 ναυαγοσώστες για να καλυφθούν όλα τα πόστα στη θάλασσα. «Αυτοί οι 300 θα είναι χωρίς ρεπό, απλώς για να βγαίνει η υπηρεσία», ανέφερε.

Τόνισε ότι, δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις ανά το παγκύπριο. «Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να δημιουργηθεί η Σχολή εντός της Υπηρεσίας αλλά και να υπάρξει επαγγελματική ανέλιξη».

Ο κ. Τσαούσσης υπογράμμισε ότι πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να δουλεύουν σε εργασίες όπου θα εργοδοτούνται ολόχρονα, παρά να έρθουν να δουλέψουν για τρεις μήνες στη θάλασσα. «Εμείς θέλουμε μια Υπηρεσία για τους ναυαγοσώστες όπως είναι η Υπηρεσία Θήρας, το Τμήμα Δασών και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων», είπε.

Σημείωσε ότι η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις όταν δημιουργηθεί η Υπηρεσία. «Εμείς ζητούμε τη δημιουργία της Υπηρεσίας από το 2018, οπότε εγκρίθηκε το Σχέδιο Σαλαμίς. Καταφέραμε από την ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας να έχουν όλοι οι ναυαγοσώστες την ίδια κλίμακα, τον ίδιο εξοπλισμό και τους ίδιους πύργους. Έτσι υπάρχει μια ομοιογένεια», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποιος αναλαμβάνει την ενίσχυση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, απάντησε πως αυτά τα ζητήματα τα επιλύουν οι Επαρχιακές Διοικήσεις. «Βγαίνουν σε προσφορές ανάλογα με τις ελλείψει και παραγγέλλουν τα υλικά που χρειαζόμαστε».

«Στη Λεμεσό μπορεί να μην ανοίξουν πόστα»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο διαχρονικό ζήτημα του ωραρίου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. «Υπάρχουν οι θέσεις, υπάρχουν τα εγκεκριμένα κονδύλια, όμως δεν υπάρχει κόσμος για να τις στελεχώσει. Αυτό είναι το πρόβλημα». Τόνισε ότι τη δεδομένη στιγμή στη Λεμεσό υπάρχει ζήτημα. «Μπορεί να μην ανοίξουν τα πόστα από το πρωί μέχρι το βράδυ, λόγω της υποστελέχωσης».

Σημείωσε ότι «γι’ αυτόν τον λόγο εμείς οι ναυαγοσώστες μαζί με τις συντεχνίες μας επιμένουμε να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή η πρόταση νόμου για την Υπηρεσία Ασφάλειας Παραλιών. Η πρόταση προνοεί ότι θα υπάρχουν άνθρωποι καταρτισμένοι». Υπογράμμισε ότι τώρα εμπλέκονται οι Επαρχιακές Διοικήσεις και τα κατά τόπους Κοινοτικά Συμβούλια.

Κοινοτικά Συμβούλια ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου πόστα

Ενώ η Κύπρος είναι ένας κατ’ εξοχήν καλοκαιρινός- τουριστικός προορισμός, υπάρχουν Κοινοτικά Συμβούλια που ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου πύργοι σε μικρές - απομονωμένες παραλίες. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαούσσης, ενώ υπάρχουν λουόμενοι, τα Κοινοτικά Συμβούλια λόγω έλλειψης ρευστότητας ζητούν να μην ανοίξουν τα πόστα.

Σημειώνεται ότι τα Κοινοτικά Συμβούλια καταβάλλουν το 50% της μισθοδοσίας. «Ο νόμος προβλέπει ότι όπου υπάρχει οργανωμένη παραλία με σημαδούρες και κρεβατάκια πρέπει να υπάρχει και ναυαγοσώστης. Αυτό συμβαίνει μόνο στις μεγάλες παραλίες. Στις μικρές παραλίες έχουμε τις περιπτώσεις όπου τα Κοινότητά Συμβούλια ζητούν ή να λιγοστέψει η διάρκεια εργοδότησης ενός ναυαγοσώστη ή να μην ανοίξει καθόλου ο πύργος», είπε.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν παραλίες που έχουν κόσμο από νωρίς το πρωί και συνήθως τις επισκέπτονται οι χειμερινοί κολυμβητές και οι ηλικιωμένοι, ενώ υπάρχουν και οι παραλίες που τις κατακλύζουν οι νεαροί και έχουν κόσμο μετά τις 10:00 το πρωί. «Όλοι νομίζουν ότι οι ναυαγοσώστες είναι μόνο για τα περιστατικά πνιγμού. Αυτό είναι λάθος. Ο ναυαγοσώστης είναι πρώτος βοηθός. Επεμβαίνουμε σε περιστατικά ανακοπών, ατυχημάτων στην παραλία ακόμη και σε τροχαία ατυχήματα».

Διευκρίνισε ότι σε μια χώρα όπου το 90% προσφέρει τουριστικό προϊόν, θα έπρεπε η Πολιτεία να δει πιο ζεστά το ζήτημα. «Μιλούμε για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την εικόνα που προβάλλουμε στο εξωτερικό γιατί είναι η κύρια πηγή εισοδήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ποιος θ’ αναλάβει την ευθύνη…»

Ο κ. Τσαούσσης κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή άμεσα μετά τις διπλές εκλογές να προχωρήσουν με τη θεσμοθέτηση και συμψήφιση του Σχεδίου Σαλαμίς στον νόμο όπως προβλέπεται από το 2018. «Εκπέμπουμε SOS. Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για μια παραλία που θα έπρεπε να έχει ναυαγοσώστη και δεν είχε;».

Διευκρίνισε ότι το πρόβλημα πηγάζει κατευθείαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Οι Δήμοι και οι Επαρχιακές Διοικήσεις ακολουθούν τις εντολές του Υπουργείου».

Νέα είδη ψαριών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μιλώντας και για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ότι η Κύπρος ανέκαθεν είχε επεισόδια αέρα 6 με 7 μποφόρ. «Αυτό που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή είναι τα επεισόδια σκόνης. Εμείς που είμαστε όλη μέρα στη θάλασσα βλέπουμε τη σκόνη που έρχεται», ανέφερε.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στη θάλασσα είδη που δεν υπήρχαν πριν. «Έχουμε καινούργια είδη ψαριών, όπως τα lion fish, τα κουνελόψαρα, και υπερβολικό αριθμό μεδουσών», είπε.