Διεθνή

Ινδία: Ένας παγκόσμιος επιχειρηματικός κόμβος

Η οικονομία της Ινδίας ανθεί, καθιστώντας τη χώρα έναν σημαντικό παγκόσμιο επιχειρηματικό κόμβο. Είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με ΑΕΠ 4,1 τρισ. δολαρίων και αναμένεται να γίνει η 3η μεγαλύτερη έως το 2031, φτάνοντας τα 6,7 τρισ. δολάρια. Οι ολοκληρωμένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη υποδομών σε διάφορους κλάδους, όπως η μεταποίηση, η πληροφορική, τα φαρμακευτικά προϊόντα και η βιοτεχνολογία, έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή αγορά καταναλωτών, που προσφέρει επικερδείς ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Επιλογές βίζας για αλλοδαπούς υπηκόους

Η Ινδία προσφέρει απλοποιημένες ηλεκτρονικές βίζες (e-visas) για αλλοδαπούς υπηκόους περισσοτέρων από 160 χωρών. Οι δύο κύριες θεωρήσεις εργασίας είναι:

 • Επαγγελματική ηλεκτρονική βίζα (E Visa): Χορηγείται σε υψηλά εξειδικευμένους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 δολαρίων, με εξαιρέσεις για συγκεκριμένους ρόλους όπως μάγειρες εθνικών κουζινών, καθηγητές γλωσσών, μεταφραστές και προσωπικό πρεσβειών. Ισχύει επίσης για επαγγελματίες που εργάζονται σε έργα στην Ινδία.
 • Επιχειρηματική ηλεκτρονική βίζα (B Visa): Για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν ή να ιδρύσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι καλυπτόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε μίτινγκ, την πρόσληψη προσωπικού, τις συμβουλές, τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, την επαφή με προμηθευτές και την πραγματοποίηση επιχειρηματικών ταξιδιών. Οι επιχειρηματικές βίζες ισχύουν για πέντε χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε. Οι υπήκοοι των ΗΠΑ μπορούν να λάβουν βίζα ισχύος δέκα ετών.

Διαδικασία αίτησης για ηλεκτρονική βίζα

Η διαδικασία αίτησης είναι απλή:

 • Συμπλήρωση εντύπου αίτησης ηλεκτρονικής βίζας
 • Παρουσίαση έγκυρου διαβατηρίου με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών και με δύο κενές σελίδες
 • Υποβολή φωτογραφιών διαβατηρίου, επιστολής εισαγωγής/υποστήριξης από ινδική επιχειρηματική οντότητα, πιστοποιητικού σύστασης και αποδεικτικού οικονομικής ευρωστίας
 • Τα μέλη της οικογένειας κατόχων επιχειρηματικής βίζας λαμβάνουν εξαρτώμενες βίζες με αντίστοιχη ισχύ.

Πλεονεκτήματα των επενδυτικών Visa

Οι επενδυτικές βίζες προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απόκτησης Άδειας Διαμονής (ΑΔ) για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια:

 • Επένδυση τουλάχιστον 100 εκατ. ρουπίων (INR) εντός 18 μηνών ή 2,5 δσ. INR εντός 36 μηνών μέσω του καναλιού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων
 • Δημιουργία απασχόλησης για τουλάχιστον 20 μόνιμους κατοίκους Ινδίας ετησίως

Η ΑΔ παρέχει δεκαετή άδεια διαμονής με δυνατότητα πολλαπλών εισόδων, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για άλλη μία δεκαετία. Οι επιχειρηματικές βίζες μπορούν να μετατραπούν σε ΑΔ υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως ασθένεια, γάμο με Ινδό πολίτη ή εάν ο κάτοχος είναι ινδικής καταγωγής.

Στρατηγικός σχεδιασμός επενδύσεων

Οι επενδυτές θα πρέπει:

 • Να αξιολογήσουν τον προϋπολογισμό τους, τα επιχειρηματικά τους ενδιαφέροντα και τα δυνατά τους σημεία
 • Να κατανοήσουν τις απαιτήσεις θεώρησης εισόδου, τα ποσά επένδυσης, τους κανονισμούς φορολογίας και τα κριτήρια διαμονής
 • Να συμβουλευτούν ειδικούς και έμπειρους επενδυτές
 • Να αναφέρουν σαφώς τον επιχειρηματικό σκοπό στις αιτήσεις θεώρησης εισόδου με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες

Συμπέρασμα

Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για ξένους επενδυτές. Η ενημέρωση σχετικά με τις απαιτήσεις θεώρησης εισόδου και η διατήρηση οργανωμένης τεκμηρίωσης διασφαλίζουν μια ομαλή διαδικασία αίτησης. Οι επιχειρηματικές βίζες επιτρέπουν στους επενδυτές να αξιοποιήσουν το δυναμικό ανάπτυξης της Ινδίας, καθιστώντας την ένα μελλοντικό επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου και των επιχειρήσεων.