Περιβάλλον

Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο ο φετινός

Ιδιαίτερα ακραία υψηλές είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Κύπρο τον φετινό Ιούνιο, τόσο οι ημερήσιες μέγιστες όσο και οι ημερήσιες ελάχιστες αλλά και οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες, τόσο που κατατάσσουν τον φετινό Ιούνιο ως τον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί στο νησί, από τότε που υπάρχουν στο νησί κλιματολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με το Αγρομετεωρολογικό Δελτίο Ιουλίου, που εκδίδει το Τμήμα Μετεωρολογίας, για τις δεκαπέντε από τις τριάντα μέρες του Ιουνίου, το Τμήμα Μετεωρολογίας είχε εκδώσει κίτρινη ή πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, για μία μέρα στα μέσα Ιουνίου υπήρξε κόκκινη προειδοποίηση για ακραία ψηλή θερμοκρασία, ενώ για άλλες δύο μέρες τον Ιούνιο, υπήρξε κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες. Ο μήνας χαρακτηρίζεται, επίσης, ως πολύ ξηρός, εξαιτίας της πολύ χαμηλής βροχόπτωσης που σημειώθηκε.

Συγκεκριμένα, για τις ημέρες 3, 4, 7, 8, 12, 13, 15, 19, 20, 26, 27 και 28 Ιουνίου είχε εκδοθεί προειδοποίηση στο κίτρινο επίπεδο επικινδυνότητας για ακραία υψηλή θερμοκρασία (είτε μέγιστη, είτε ελάχιστη, είτε συνδυασμός και των δύο), ενώ στις 5, στις 7 και στις 13 του Ιούνη είχε εκδοθεί προειδοποίηση στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας για ακραία υψηλή θερμοκρασία. Στις 14 του μήνα είχε εκδοθεί προειδοποίηση στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας για ακραία υψηλή θερμοκρασία. Στις 9 και στις 22 του μήνα Ιούνη είχε εκδοθεί προειδοποίηση στο κίτρινο επίπεδο επικινδυνότητας για καταιγίδα.

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Ιουνίου

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι ο Ιούνιος κατέγραψε ύψη βροχής με μέση επιφανειακή κατανομή 29% ή 1,9 mm σε σχέση με το κανονικό που είναι 6,6 mm, κάτι που τον κατατάσσει ως πολύ ξηρό μήνα σε σχέση με την κανονική του τιμή.

Κατά τον Ιούνιο, στις  8, 9, 22 και στις 30 του μήνα καταγράφηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ χαλάζι καταγράφηκε στις 8 και στις 9 του μήνα.

Σε σχέση με την καταγραφείσα μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία, αυτή ήταν κατά πολύ εκτός από την κανονική. Καταγράφηκαν, επίσης, ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πολύ πέραν των 4 βαθμών Κελσίου, όπως στον σταθμό της Άχνας αλλά και του αεροδρομίου Λάρνακας, με ακραίες μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες 42,9°C και 41,2°C, αντίστοιχα, που ήταν κατά 12°C και 11,3°C πιο πάνω από την κανονική μέγιστη θερμοκρασία του κάθε σταθμού, αντίστοιχα.

Σημαντικό είναι, επίσης, το ότι και στον ορεινό σταθμό στον Πρόδρομο (με υψόμετρο 1,368 μ) η υψηλότερη ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε (35,6°C) ήταν κατά 10,6°C πιο πάνω από την κανονική του μήνα. Καταγράφηκαν φυσικά και ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις, όπως στον σταθμό της Άχνας όπου η ελάχιστη θερμοκρασία του (29,2°C) ήταν κατά 10,3°C πιο πάνω από την κανονική (18,9°C) αλλά και στον Πρόδρομο όπου η ελάχιστη θερμοκρασία του (25°C) ήταν κατά 10°C πιο πάνω από την κανονική (15°C).

Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν μεταξύ 30-67%.

Κλιματολογικά στοιχεία και εποχική πρόγνωση Ιουλίου

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Ιούλιος, όπως και ο επόμενος μήνας, ο Αύγουστος, χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδάφιων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ σπάνια. Κατά την περίοδο αυτή (Ιουλίου - Αυγούστου) καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Ο Ιούλιος, στην Κύπρο, θερμοκρασιακά αναμένεται ότι θα είναι κανονικός. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής, αυτό αναμένεται ότι θα κυμανθεί κάτω του 75% στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι 200% του κανονικού.

ΚΥΠΕ