Κυπριακό

Αρχηγός ΟΥΝΦΙΚΥΠ: «Θέμα χρόνου ένας λάθος υπολογισμός στη Νεκρά Ζώνη»

Ανησυχίες για την στρατιωτικοποίηση της Νεκράς Ζώνης και την μεταφορά οπλισμού από τις δυο πλευρές εκφράζουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών σε δηλώσεις τους στο Associated Press σημειώνοντας πως η παγωμένη σύγκρουση στο νησί θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί αν δεν ληφθούν μέτρα.

Όπως αναφέρεται, «η μεταφορά όπλων είναι μόνο η κορυφή μιας σειράς πρόσφατων κλιμακώσεων από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αντιπάλους που χωρίζονται κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης μήκους 180 χιλιομέτρων (120 μιλίων) που διασχίζει το μεσαιωνικό κέντρο της πρωτεύουσας.»

«Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, γνωστή ως UNFICYP, έχει δει την ανάπτυξη όπλων μεγάλου διαμετρήματος σε θέσεις φρουράς, όπως πολυβόλα και ρουκέτες, την κατασκευή εκατοντάδων νέων θέσεων μάχης καθώς και την εγκατάσταση δεκάδων καμερών υψηλής τεχνολογίας με ικανότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν με συστήματα στόχευσης πυροβολικού και πυραύλων», δήλωσε ο απερχόμενος Αρχηγός Στρατιωτικού Επιτελείου της δύναμης, συνταγματάρχης Μπεν Ράμσεϊ.

Τέτοιες ενέργειες, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Associated Press, θεωρούνται ότι παραβιάζουν την ουδέτερη ζώνη και έχουν συμβεί πιο συχνά.

«Κανείς δεν ακούει», είπε ο συνταγματάρχης Ράμσεϊ στο Associated Press κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις της απρόσιτης ζώνης ασφαλείας που αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου. «Ένας λάθος υπολογισμός είναι θέμα χρόνου».