Αναλύσεις

Κείται πλησίον...

ΑΠΟ ΤΙΣ δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας του ελλα-δικού μας κράτους, Νίκου Δένδια, στη διχοτομημένη Λευκωσία 15ην τρέχοντος, πενήντα χρόνια μετά τον ανεπανόρθωτο εισέτι όλεθρο της ήττας που προκάλεσε στον Ελληνισμό το προδοτικό κακούργημα του αδελφοκτόνου χουντικού πραξικοπήματος, προσκαλώντας την από χρόνια προπαρασκευαζόμενη στρατιωτική εισβολή της καραδοκούσας Τουρκίας στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του Ιουλίου - Αυγούστου 1974, πιο ξεχωριστής ίσως σημασίας είναι η διαβεβαίωση ότι «Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ», την οποία δημοσίως έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιο, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Λευκωσίας, στο κτήριο το οποίο βομβάρδισαν, κατέλαβαν και λεηλάτησαν την αποφράδα Δευτέρα 15ην Ιουλίου 1974 οι διατεταγμένοι της Χούντας, δίπλα ακριβώς από την Παλαιά Αρχιεπισκοπή και τον Άη Γιάννη, απ’ όπου 9ην Ιουλίου 1821 οι Ασκερλήδες των Οθωμανών Τούρκων απήγαγαν τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τον απαγχόνισαν στο Σεράι, ανάμεσα στους αποκεφαλισθέντες Μητροπολίτες, Κυρηνείας Λαυρέντιο, Πάφου Χρύσανθο και Κιτίου Μελέτιο, Τζιαιρόν Δευτερογιούνην...

ΑΝΑΓΚΑΙΑ παρένθεση υψίστου έκτοτε συμβολισμού: Στον προμαχώνα επί των τειχών της Λευκωσίας, ακριβώς μερικές δεκάδες μέτρα ευθέως απέναντι από την Αρχιεπισκοπή, το μεταλλικό Άγαλμα της Κυπριακής Ελευθερίας εκείνη την αποφράδα 15ην Ιουλίου 1974 της αδελφοκτονίας, έφαγε κατάστηθα - ακριβώς στο μέρος της καρδιάς της το διέτρησε - μια σφαίρα πολυβόλου 12,7 χιλιοστών. Με την τρύπα ορθάνοιχτη και κυριολεκτικά ορατή έως σήμερα για όποιον θέλει να την διαπιστώσει ιδίοις όμμασι...

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ σημασίας δήλωση Δένδια της 15ης Ιουλίου 2024 είναι η εξής: «Η Κύπρος κείται πλησίον». Και είναι όλως ξεχωριστής σημασίας επειδή ακριβώς χρησιμοποίησε το ρήμα «ΚΕΙΤΑΙ» και όχι κάποιο άλλο. Χωρίς αμφιβολία σκοπίμως, συνειδητά και με πρόθεση ιστορικής βαρύτητας.

- Διότι το ίδιο ρήμα, «κείται», από την μοιραία οϊμέ ανάποδη, το είχε χρησιμοποιήσει όταν ανέλαβε την εξουσία εν Αθήναις, μετά την κατάρρευση της Χούντας 23ην Ιουλίου 1974, ο Πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους, Κωνσταντίνος Καραμανλής, θεμελιωτής της Μεταπολίτευσης, ιδρυτής και πρώτος αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στην τωρινή κυβέρνηση του οποίου, υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργεί πρώτα επί των Εξωτερικών και τώρα επί της Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Δένδιας.

- Το ρήμα «κείται» το είχε πει ο Καραμανλής. Απαντώντας αρνητικά στις εν απογνώσει ικεσίες του προεδρεύοντος από 23ην Ιουλίου 1974 στην ήδη αιμάσσουσα Κύπρο Γλαύκου Κληρίδη, για αποστολή ελλαδικής στρατιωτικής βοήθειας απέναντι στην πολεμική επίθεση του Αττίλα-2, ο οποίος ολοκλήρωσε 14-16 Αυγούστου την κατάληψη των βόρειων ελληνικών εδαφών της νήσου.

- «Η Κύπρος κείται μακράν», είπε, στη μοιραία για τον Ελληνισμό απόγνωση του θέρους 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από την Αθήνα του εν αθλιότητι ελλα-δικού μας κράτους, όπως το είχε καταντήσει η επτάχρονη δικτατορία (1967-1974) των επίορκων - και εκ των πεπραγμένων τους ανθελλήνων - τυράννων και προδοτών της Χούντας.

- Στον 7ο κιόλας μήνα από το πραξικόπημα ανατροπής την 21η Απριλίου 1967 της δημοκρατίας στη γενέτειρά της, τον Νοέμβριο 1967, κατά προσταγή τελεσιγράφου της Τουρκίας, η Χούντα είχε αποσύρει αμαχητί και ατιμωτικά από την Κύπρο την ελλα-δική μας Μεραρχία. Με την οποία είχε επαρκώς θωρακίσει από το 1964 την Μεγαλόνησο η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

- Στο 7ο εν τέλει έτος της τυραννίας της η Χούντα, και αφού είχε συστηματικά μεθοδεύσει τον εν Κύπρω φρικτό από το 1971 εμφυλιοπολεμικό διχασμό, κακούργησε και το Δίδυμο Έγκλημα του ολέθριου 1974.

- Ημέρα Τρίτη, 23η Ιουλίου 1974 (η οποία... εορτάζεται κατ’ έτος στο Προεδρικό Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού στο Κλεινόν Άστυ ως επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα), η 39 Μεραρχία του τουρκικού Αττίλα, του υποστράτηγου Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ, αποβιβασθείσα από 20ήν Ιουλίου στην διατεταγμένα από τους πραξικοπηματίες ταξίαρχο Γεωργίτση και συνταγματάρχη Κομπόκη του Χουντικού ΓΕΕΦ αφύλακτη ακτή του Πέντε Μίλι, ολοκλήρωνε την κατάκτηση της Κερύνειας μας.

Ο ΔΕΝΔΙΑΣ είπε τώρα, Ιούλιο 2024, ότι «Η Κύπρος ΚΕΙΤΑΙ πλησίον». Ο Δένδιας είναι επί των στρατιωτικών του ελλα-δικού μας κράτους ο κατά τεκμήριον αρμοδιότερος γνώστης της νυν πολεμικής και διπλωματικής ΙΣΧΥΟΣ της Ελλάδας. Ενισχυθείσας ήδη με τα γαλλικά Ραφάλ και τα αναβαθμισμένα αμερικανικά F-16 Βάιμπερ στην αεροπορία. Παραλαμβάνουσας οσονούπω για το Πολεμικό μας Ναυτικό και τις γαλλικές φρεγάτες Μπελαρά. Με πρώτη τον κυπριακότερο από το 450 π.Χρ. ανά τους αιώνες «ΚΙΜΩΝΑ».

- Ο Δένδιας είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι φρεγάτες του οποίου απέδειξαν εμπράκτως ότι και η Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης δεν... ΚΕΙΤΑΙ μακράν. Η Κύπρος κείται πολύ πλησιέστερα...

Ο ΑΡΣΕΝΗΣ Γεράσιμος το 1994 ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε ο αναλαβών στην πράξη αρχιτέκτονας του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου. Με Πρόεδρο και πάλιν τότε της Κύπρου τον Γλαύκο Κληρίδη. Με τα ελλα-δικά μας αεροσκάφη F-16 και Α7 Corsair και C-130, τους αλεξιπτωτιστές, τις φρεγάτες, τα αντιτορπιλικά, τα υποβρύχια και τις πυραυλακάτους κάθε χρόνο στην Κύπρο. Και την αεροπορική Βάση στην Πάφο, τον ναύσταθμο στο Μαρί για τις ελλα-δικές μας αεροναυτικές δυνάμεις. Μαζί με τις ελθούσες στην Κύπρο ελλα-δικές μας επιλαρχίες και πυροβολαρχίες ενδυνάμωσης της ΕΛΔΥΚ.

- Ο Αρσένης τότε δεν δήλωνε ότι «η Κύπρος κείται πλησίον». Δήλωνε εν Κύπρω ότι «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ». Με ικανούς Αρχηγούς ΓΕΕΦ τους αντιστράτηγους Νικόλαο Βορβολάκο, Δημήτριο Δήμου και τον θυσιασθέντα 10.7.2002 Ευάγγελο Φλωράκη. Μ’ επικεφαλής των ελλα-δικών μας F-16 και A7 Corsair, τον αντισμήναρχο Ηλία Βενέτη.

- Τότε που πρώτη φορά, ύστερα από το 1974, εμπράκτως αναπτερώθηκε το εθνικό και αγωνιστικό φρόνημα του κυπριακού λαού. Με παλλαϊκό ενθουσιασμό υπέρ των δαπανών Αμυντικής Θωράκισης. Και αγοράστηκαν από την Ρωσία οι καινούργιες επιλαρχίες, τα ελικόπτερα και τ’ αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς. Στελέχη της οποίας, με επικεφαλής τον επισμηναγό Γαβρίλο Δημητρίου, εκπαιδεύτηκαν εκεί για να παραλάβουν τους αντιαεροπορικούς S-300 της Κύπρου.

ΩΣΠΟΥ, δυστυχώς, υπέστη ο Ελληνισμός την επιδεικτικής δειλίας στα Ίμια 1996 κυβέρνηση Κώστα Σημίτη: Οι S-300 «εξορίστηκαν» στην Κρήτη το 1998. Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου εγκαταλείφθηκε. Η τελευταία κοινή άσκηση Νικηφόρος - Τοξότης των ελλα-δικών και των κυπριακών μας Ενόπλων Δυνάμεων διεξήχθη 17-21 Οκτωβρίου 2000 με Αρχηγό ΓΕΕΦ τον αείμνηστο Ευάγγελο Φλωράκη. Το επόμενο έτος καταργήθηκε. Το μεθεπόμενο έτος, 11η Νοεμβρίου 2002, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ο τότε Πρόεδρος Κληρίδης παράλαβε από τον απεσταλμένο του Γ.Γρ. του ΟΗΕ, Άλβαρο ντε Σότο, το Σχέδιο Ανάν...

ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ συνεχιζόμενου Αττίλα και ένα τέταρτο του αιώνα από το Σχέδιο Ανάν, η δήλωση Δένδια ότι «η Κύπρος κείται πλησίον» χρεώνεται να αποδείξει με τα Ραφάλ και τις Μπελαρά ότι η φρεγάτα F-601 «ΚΙΜΩΝ» δεν θα είναι ψευδεπώνυμη. Κι ούτε η Αθήνα του Μητσοτάκη ετοιμάζεται να στείλει όπως το 449 π.Χρ. κάποιον νέον Καλλία για να συνθηκολογήσει με τον Αρταξέρξη...