Αναλύσεις

Τα «ηχηρά μηνύματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι «γενναίες, τολμηρές αποφάσεις» του Χριστοδουλίδη

Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία ΔΕΝ γνωρίζουν τι είναι επακριβώς η διζωνική ανωμαλία, αλλά… Όλοι την έκαναν βολική παντιέρα, από τον Νοέμβριο του 1974, την επίσημη αποδοχή της διά των ψηφισμάτων 649 (1990) και 750 (1992, επί Βασιλείου), μέχρι σήμερα. Ανυμνούν αυτό το ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό, αντιευρωπαϊκό τερατούργημα ως τη μόνη εφικτή λύση. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι παραδίδουν την Κύπρο σε μια νέα τουρκοκρατία

Τα γεγονότα έχουν πείσμα. Ο Έλληνας Κυβ. Εκπρόσωπος αποκάλυψε την περ. Τρίτη όσα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Χριστοδουλίδης, επιχειρούσαν να αποκρύψουν. Ο Π. Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον «Σκάϊ» Ελλάδος, είπε ότι «η ελληνική Κυβέρνηση αναμένει το πλήρες σχέδιο (λύσης του Κυπριακού), το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει, γιατί αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου».

Είπε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένο και στις δύο πλευρές και να έχει προχωρήσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Δηλαδή, περιμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του και από τη δική μας την πλευρά και από την πλευρά της Κύπρου». Την επομένη, Αθήνα και Λευκωσία έσπευσαν κάθιδρες να αποπυροδοτήσουν τη βόμβα Μαρινάκη και να ισχυριστούν ότι αναφερόταν στη… διαδικασία πιθανής επανάληψης συνομιλιών.

Αλλά τι; Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρευρέθη σε εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό της Λευκωσίας, στις 20 Ιουλίου 20024. Είχε προηγηθεί καταιγιστική επικοινωνιακή πλύση. Ότι θα στείλει «ηχηρά μηνύματα» προς πολλές κατευθύνσεις και ειδικά προς την Τουρκία. Μας διαβεβαίωσε ότι «ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανέλθει η Κύπρος». Πού να… επανέλθει; Άγνωστον.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επανεκκίνηση των συνομιλιών «με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η ειδική απεσταλμένη κ. Ολγκίν». Ποιες προτάσεις; Ο Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος άφησαν να νοηθεί ότι ήδη γνωρίζουν πως η Κολομβιανή απεσταλμένη ετοίμασε προτάσεις, τις οποίες έχουν υπόψη τους και οι Τούρκοι, οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι. Πλην των Κυπρίων!

Αυτοί δεν χρειάζεται να γνωρίζουν! Ο Μητσοτάκης, όμως, εύχεται «οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση». Υπάρχει ευκαιρία; Ποια είναι αυτή η ευκαιρία, που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί; Άγνωστη στους ιθαγενείς αλλ’ ήδη προφανώς γνωστή στους αρχηγούς. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποβάλλει ότι «η λύση προϋποθέτει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις» και θα προβλέπει:

«Κυπριακή Δημοκρατία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Λύση-αχταρμάς! Απ’ όλα έχει το πανέρι! Ακόμα και πρωτοετής φοιτητής Διεθνών Σχέσεων αντιλαμβάνεται ότι όσα είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντίκεινται, συγκρούονται και αναιρούνται αφ’ εαυτών.

Με απλά λόγια: Ο Κ. Μητσοτάκης είπε στους Έλληνες της Κύπρου να τα βρουν με τους Τ/κυπρίους και επιτηδείως άφησε εκτός την κατοχική Τουρκία. Εκ συμφώνου με τον Κύπριο Πρόεδρο, τους καλεί να πάρουν «γενναίες και τολμηρές» αποφάσεις. Αγνοεί ότι οι Τ/κ είναι υποχείρια και εκτελούν εντολές της Τουρκίας; Δεν γνωρίζει τις αξιώσεις τους; Την ίδια φρασεολογία διατυπώνει και ο Ν. Χριστοδουλίδης. Στην ομιλία του στην εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής, όπως και σε συνέντευξή του στον συνάδελφο Γιώργο Κασκάνη, του Άλφα Κύπρου, ήταν εξίσου αποκαλυπτικός.

Είπε ότι «πρέπει να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις και είμαι έτοιμος να πάρω τολμηρές αποφάσεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό για όλους». Ποιες είναι αυτές οι «τολμηρές αποφάσεις»; Πού στηρίζεται η ετοιμότητά του και ποια εχέγγυα έχει, ώστε να τις πάρει; Πού εδράζεται η πίστη του σε «έναν συμβιβασμό για όλους»; Καμία εξήγηση, καμία ενημέρωση, καμία διευκρίνιση.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει κατά κόρον ότι είναι «απόλυτα ειλικρινής» προς τους πολίτες. Στα λόγια και στις φλυαρίες! Στη συνέντευξή του στον Άλφα Κύπρου είπε: «Στις κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε… είμαι έτοιμος να λάβω αυτές τις αποφάσεις. Βλέπω να έρχονται στιγμές που θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Και συνήθως αυτές οι στιγμές είναι μοναχικές. Είμαι έτοιμος». Πότε… είδε (!) να έρχονται στιγμές για δύσκολες αποφάσεις;

Γιατί είναι μοναχικές, αφού με τον Μητσοτάκη γνωρίζουν και εμφανώς πήραν ήδη τις «γενναίες, τολμηρές αποφάσεις», ερήμην του κυπριακού Ελληνισμού αλλά με την επίνευση των Εγγλέζων; Δεν είναι καθόλου τυχαίο που Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης ψαλμωδούν κακόηχα τη γνωστή βρετανική καραμέλα περί της «επανένωσης» της Κύπρου. Ακόμα και αστοιχείωτοι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων γνωρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ είναι η Γερμανία.

Μετά την κατάρρευση του τείχους και του κομμουνισμού, η τότε Δυτική επανενώθηκε με την τότε Ανατολική Γερμανία, και οι δύο κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Να εννοήσουμε, συνεπώς, ότι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης κατάπιαν ήδη τα δύο κράτη που αξιώνει η Τουρκία και θα επανενωθούν διά της διζωνικής ανωμαλίας; Αλλά τι είναι η διζωνική, που ο Χριστοδουλίδης κανοναρχεί καθημερινά; Ούτε και αυτός γνωρίζει! Στη συνέντευξή του στον Άλφα Κύπρου, είπε αυτολεξεί: «Ναι, ποτέ δεν εξηγήσαμε στον κόσμο τι ήταν η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία». Ιδού το εξωφρενικό με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία ΔΕΝ γνωρίζουν τι είναι επακριβώς η διζωνική ανωμαλία, αλλά…

Όλοι την έκαναν βολική παντιέρα, από τον Νοέμβριο του 1974, την επίσημη αποδοχή της διά των ψηφισμάτων 649 (1990) και 750 (1992, επί Βασιλείου), μέχρι σήμερα. Ανυμνούν αυτό το ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό, αντιευρωπαϊκό τερατούργημα ως την μόνη εφικτή λύση. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι παραδίδουν την Κύπρο σε μια νέα τουρκοκρατία.

Σπιθαμιαίες πολιτικές ανθυπομετριότητες, αρνούνται να εξηγήσουν γιατί παραβιάζονται όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και γιατί οι Κύπριοι θα έχουν τρεις ιθαγένειες, τρία κοινοβούλια, τρεις δημόσιες διοικήσεις, τρεις αστυνομίες. Το τ/κ «συνιστών κρατίδιο» θα έχει πλειοψηφία περιουσίας και πληθυσμού. Δεν θα ισχύει η απαράβατη αρχή ένας άνθρωπος-μία ψήφος. Το 82% των Ελλήνων εξισώνεται με το 18% των Τ/κ διά της εκ περιτροπής προεδρίας.

Οργισμένη πρόκληση, ξανά, προς Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη: Όλες αυτές οι κραυγαλέες πολιτικές και πολιτειακές ανωμαλίες πώς ταυτίζονται με το κεκτημένο; Γιατί αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι συνομιλίες απέτυχαν να οδηγήσουν σε λειτουργική και βιώσιμη λύση; Γιατί δεν συναποφασίζουν μια νέα στρατηγική σωτηρίας της Κύπρου και αντίστασης στον αττιλικό εφιάλτη;

Πού είναι τα «ηχηρά μηνύματα» για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, τη στάθμευση πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων της εγγυήτριας Ελλάδος στην Κύπρο, την οπλική ενίσχυση της Ε.Φ.; Αντ’ αυτών, ο Μητσοτάκης συμβουλεύει να τα βρούμε με τον εγκάθετο της Τουρκίας. Και ο Χριστοδουλίδης ήδη έχει αποφασίσει, ερήμην του λαού, ότι θα πάρει «μοναχικές τολμηρές αποφάσεις». Ποιους περιπαίζουν;