Ενέργεια

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα €68 εκατ. του Βασιλικού - Μπορεί η ΕΕ να αλλάξει γνώμη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικυρώσει, αλλά και να διαφοροποιήσει την απόφασή της για επιστροφή των €68,6 εκατ. για το τερματικό, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου - Για ποια τρία σημεία καλείται να δώσει εξηγήσεις η ΚΔ

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακαλέσει τελικά την απόφασή της για την επιστροφή του ποσού των €68,6 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο του Τερματικού στο Βασιλικό, άφησε ανοικτό ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Ιουλίου, από τον αρμόδιο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας ενημερωνόταν για την απόφαση της ΕΕ να ανακαλέσει το ποσό που εκταμιεύθηκε ήδη για τις ανάγκες του έργου στο Βασιλικό από τα €101 εκατομμύρια του συνόλου της ευρωπαϊκής χορηγίας.

Όπως εξήγησε, η επιστολή λήφθηκε από τον CINEA (European Climate Infrastructure and Environment Executive Agency) τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις έργων που έχουν σχέση με το κλίμα, τις υποδομές και το περιβάλλον.

Όπως αποκάλυψε αρχικά προδιαγραφόταν πως η ΕΕ θα ζητούσε την επιστροφή του ποσού της χρηματοδότησης χωρίς να δώσει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ωστόσο, μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δόθηκε προθεσμία 30 ημερών.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως τρεις εβδομάδες πριν ληφθεί η επιστολή, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες είχε πληροφορηθεί -όχι επισήμως- πως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έκρινε πως υπάρχουν ζητήματα με το Τερματικό στο Βασιλικό που χρήζουν διερεύνησης, ενώ ακολούθως ο CINEA θα λάμβανε τη δική του απόφαση, η οποία ήταν αυτή που αφορούσε την ανάκληση του ποσού της χρηματοδότησης.

«Μεταξύ της περιόδου των τριών εβδομάδων, κάναμε κάποιες κινήσεις ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσουμε. Αυτές οι 30 μέρες δεν υπήρχαν στην αρχική απόφαση. Με παρεμβάσεις και διαβούλευση πέρασε η δυνατότητα των 30 ημερών για να εξηγήσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει η πιθανότητα ανάκλησης της αρχικής απόφασης για την επιστροφή των €68.6 εκατομμυρίων.

Όπως δήλωσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε καταρχάς την απόφαση να ανακαλέσει το ποσό των €68,6 εκατομμυρίων για το έργο του τερματικού στο Βασιλικό, θα έχουμε τις 30 ημέρες να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις για το τι συνέβη και μετά θα αναμένουμε την τελική απόφαση για το ποσό αυτό και για το αν πράγματι ανακαλεί». «Η αρχική απόφαση ήταν ανακαλώ, αυτή την στιγμή δεν είναι μόνον ανακαλώ και σας δίνω την ευκαιρία να εξηγήσετε», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε, πως οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ διαχωρίζονται αφενός στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφετέρου στην απόφαση του CINEA, ενώ υπάρχει και η παράλληλη εξέλιξη με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπεβλήθη σε δύο κατευθύνσεις στην ΕΕ, η πρώτη προς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και η άλλη προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Τα τρία «αμαρτωλά» σημεία

Όπως σημείωσε ο κύριος Παπαναστασίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται σε παραβίαση τριών κριτηρίων: πρώτο ήταν η βαθμολογία που πήρε η συγκεκριμένη κοινοπραξία, βαθμολογία που ήταν κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο. Το δεύτερο αφορούσε μία εταιρεία της κοινοπραξίας που δεν είχε τα απαιτούμενα χρόνια εμπειρίας και το τρίτο που δεν σχετιζόταν με την κατακύρωση ήταν η επιπλέον πληρωμή των €25 εκατομμυρίων, κάτι που δεν δικαιολογείτο.

Αυτά είναι τα τρία σημεία για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναζητεί εναλλακτική για τον Προμηθέα η Κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την πλωτή μονάδα «Προμηθέας», ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε κίνηση για εξεύρεση άλλου πλοίου, αφού γίνει πρώτα μία μελέτη κόστους -οφέλους, στέλνοντας και το μήνυμα ότι η χώρα δεν εκβιάζεται, όπως ανέφερε.

Έντονα πυρά ΑΚΕΛ

Το κόστος από τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν με το τερματικό του Βασιλικού είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ παράλληλα και η τιμή του ρεύματος βρίσκεται πολύ ψηλά με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης, δήλωσε κατά τη δική του παρέμβαση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι εξ´αρχής και επανειλημμένα το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην παρούσα. Η προηγούμενη κυβέρνηση αυταπόδεικτα είχε ευθύνες, ενώ ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης είναι να ξεπεράσει τις δυσκολίες για το τερματικό και να ρίξει πλήρως φως στην όλη υπόθεση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Φιάσκο η ανάθεση του στην κινεζική εταιρεία CPP λέει ο Ν. Παπαδόπουλος

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε Φιάσκο την ανάθεση του έργου στην κινεζική εταιρεία CPP.

Σε παρέμβασή του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το ΔΗΚΟ αναμένει και απαιτεί την άμεση διερεύνηση αυτού του φιάσκου από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και άλλες ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.