Αναλύσεις

Ατέρμονες αναβολές για τον Περιμετρικό Λευκωσίας

Πού οφείλεται η νέα παράταση και το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα

Από παράταση σε παράταση οδηγείται η αποπεράτωση και η παράδοση της πρώτης φάσης του Περιμετρικού Λευκωσίας. Πριν από την τελευταία αναβολή, το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, η ιδέα για την κατασκευή του Περιμετρικού Λευκωσίας πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με σκοπό την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Κύπρου και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας με τις γύρω περιοχές.

Οι εκάστοτε Υπουργοί Μεταφορών τονίζουν τη σημασία του έργου για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι εργασίες για τον Περιμετρικό άρχισαν επίσημα τον Μάρτιο του 2020 και, με βάση το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.

Ο εργολάβος έλαβε παράταση αρχικά για ένα χρόνο, οπόταν θα παραδιδόταν Μάρτιο ή αρχές Απριλίου τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια αιτήθηκε και έλαβε παράταση άλλες 128 μέρες, οπόταν το έργο θα παραδιδόταν κανονικά στις 16 Ιουνίου.

Σήμερα, ζήτησε επιπρόσθετη παράταση χρόνου μέχρι τις 5 Αυγούστου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε επιπρόσθετες εργασίες που προέκυψαν από την αρχή του τρέχοντος έτους και τις υψηλές θερμοκρασίες από την πρώτη Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις για παράταση αξιολογούνται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων αλλά και από την Τεχνική και Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων του Γενικού Λογιστηρίου. Αναλόγως αυτές οι επιτροπές αποφασίζουν τι δικαιούται ο εργολάβος και τι όχι. Αφότου εξετάστηκαν τα αιτήματα παράτασης χρόνου, οι επιτροπές έδωσαν παράταση στον εργολάβο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η απόφαση των επιτροπών οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών προέκυψαν συνθήκες που ήταν απρόβλεπτες, όπως για παράδειγμα τα διατάγματα που εξέδιδε το Υπουργείο Εργασίας για τερματισμό των εργασιών λόγω καύσωνα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να δουλέψουν.

Περιστατικά σαν αυτά που προκύπτουν κατά την εξέλιξη του έργου δεν μπορεί να προβλεφθούν, αξιολογούνται στη συνέχεια και αναλόγως δίνεται η ανάλογη παράταση.

Υπογραμμίζεται πως, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης, από τις 15 Ιουλίου μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου θα επιβάλλεται στον εργολάβο πρόστιμο ύψους πεντέμισι χιλιάδων ευρώ την ημέρα για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μέχρι να παραδώσει το έργο. Το ποσό αυτό καθορίζεται από το Γενικό Λογιστήριο ανάλογα με την αξία του έργου και αποφασίζεται πριν καν ανακοινωθούν οι προσφορές.

Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι το έργο δεν θα παραδοθεί 15 Ιουλίου, αφού υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο εργολάβος θεωρεί πως η πρώτη φάση θα παραδοθεί στα μέσα Αυγούστου. Yποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι εργασίες εξελίσσονται ομαλά και προχωρούν αποτελεσματικά, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αναπάντεχοι παράγοντες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και το γεγονός ότι οι πρώτοι μήνες του έργου επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Η ακτινογραφία του έργου

Το γενικό έργο αφορά αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 32 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους από Λεμεσό, Τρόοδος και Παλαιχώρι που καταλήγουν στη Λευκωσία. Θα λειτουργεί ως παρακαμπτήριος δρόμος, εξυπηρετώντας δεκάδες δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας.

Το Υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι το τελικό κόστος της πρώτης φάσης του έργου αναμένεται να είναι μειωμένο σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, που ήταν περίπου 61 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τμήμα που θα δοθεί αρχικά στην κυκλοφορία αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού μέχρι τη λεωφόρο Τσερίου, συνολικού μήκους 7,4 χιλιομέτρων.

Για την ολοκλήρωση του Περιμετρικού θα προσφοροδοτηθούν ακόμη εφτά συμβόλαια. Η επόμενη φάση θα αρχίζει από τον οικισμό Ανθούπολης μέχρι τον δρόμο Λακατάμειας - Λευκωσίας. Αν τα χρονοδιαγράμματα ακολουθηθούν, τότε η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αναμένεται στις αρχές του 2025.

Οι επόμενες φάσεις αναμένεται να προωθηθούν τα επόμενα χρόνια, αναλόγως των ευκαιριών χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, τμήμα της τρίτης φάσης θα συγχρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α», ενώ το υπόλοιπο από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, η τρίτη φάση αφορά στο πρώτο σκέλος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, δηλαδή από την περιοχή της Ανθούπολης μέχρι το χωριό Ανάγεια. Το τμήμα αυτό είναι μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, με πρόσθετα τμήματα αυτοκινητόδρομου μήκους 2,2 χιλιομέτρων για κατάλληλη διασύνδεση με τις υπόλοιπες φάσεις.

Περιλαμβάνονται επίσης και 3,5 χιλιόμετρα συνδετήριων δρόμων και δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, εκ των οποίων το 1,5 χιλιόμετρο αφορά σε δρόμους πρωταρχικής σημασίας.

Στο έργο συγκαταλέγονται επίσης τέσσερεις ανισόπεδοι κόμβοι, από τους οποίους ο ένας είναι κόμβος μεταξύ δύο αυτοκινητοδρόμων, καθώς και μία κοιλαδογέφυρα μήκους 240 μέτρων στην Ανθούπολη.

Ο σκοπός και τα οφέλη

Ο Περιμετρικός αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς. Τα κύρια πλεονεκτήματα που απορρέουν από την υλοποίηση αυτού του έργου είναι πως η Κύπρος θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητά της και θα δημιουργήσει ένα βασικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, που θα καλύπτουν την εθνική επικράτεια.

Θα βελτιώσει επίσης την προσβασιμότητα προς το κέντρο της Λευκωσίας, αλλά και στους περιφερειακούς δήμους και κοινότητες. Αυτό σημαίνει ευκολότερη και ταχύτερη μετακίνηση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διακίνησης και να αυξήσει τη μέση ταχύτητα μετακίνησης. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.

Η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου θα συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων οδικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες της οδού, μειώνοντας τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των μεταφορών με την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ασφάλεια των μεταφορών.

Θα υποστηρίξει τις εμπορευματικές μεταφορές, με διασύνδεση των κύριων τοποθεσιών δραστηριοτήτων, όπως οι βιομηχανικές και γεωργικές περιοχές. Θα ενισχύσει ακόμη τη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη στις υποστηριζόμενες περιοχές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Τέλος, η αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης σε δρόμους υψηλής επισκεψιμότητας θα συνεργήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και της οχληρίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αναμφίβολα, ο Περιμετρικός της Λευκωσίας αποτελεί μια κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της Κύπρου, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Παραμένει ένα φιλόδοξο και απαραίτητο έργο για την πρωτεύουσα, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του οφείλονται σε μια σειρά από προβλήματα, που πρέπει με συλλογικότητα να αντιμετωπιστούν για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό για το καλό του πολίτη και την ανάπτυξη της Λευκωσίας.