Αναλύσεις

Αβέρωφ κατά Αναστασιάδη: «Πικραμένοι είναι οι χιλιάδες που σ’ εμπιστεύτηκαν»

Σπόντες Αννίτας σε Αβέρωφ και Αναστασιάδη: «Πού βρισκόμασταν τόσο καιρό;»

Άμεση ήταν η απάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος σε podcast είπε πως δεν ασχολείται με πικραμένους. Ο κ. Νεοφύτου έγραψε μάλιστα ένα ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη ενώ  είπε πως πικραμένοι είναι οι χιλιάδες που σ’ εμπιστεύτηκαν κάποτε.

«Πικρό θα είναι και το φως της ιστορίας, από το οποίο κανένα σκοτεινό πρόσωπο δεν μπορεί να ξεφύγει», έγραψε μεταξύ άλλων.

«Δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους»

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στην πρόκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου να αποκαλύψει τα όσα συζητήθηκαν στο ξενοδοχείο Peninsula στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης είπε «Δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους. […] Εκείνο που θέλω να πω στον κύριο Νεοφύτου που ερωτά, να ανατρέξει στα ημερολόγιά του, για να θυμηθεί εάν ενημερώθηκε ή όχι , τι ελέχθη και τι δεν ελέχθη στη συνάντηση του Σεπτέμβρη του 2018 στη Νέα Υόρκη».

Για την στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2023 είπε μεταξύ άλλων «Αυτό που με στεναχωρεί είναι αντί να κάμουμε αυτοκριτική γιατί εχάσαμε μια εκλογή, προσπαθούμε να βρούμε ποιος ήταν η αιτία να χάσουμε την εκλογή. […] Εάν ο ίδιος ήταν πιο κοντά στον κόσμο του ΔΗΣΥ, αφουγκραζόταν τα αισθήματα του κόσμου, σήμερα θα ήταν Πρόεδρος. Το γεγονός ότι έκανε δημοσκόπηση και έπαιρνε 6% ήταν λόγος ενθαρρυντικός; […] Δεν μπορεί να κατηγορείς αυτόν που σε στήριξε μέχρι την 1η Κυριακή, επειδή δεν επέλεξε αυτό που επέλεξες εσύ για λόγους εκδίκησης την δεύτερη Κυριακή. Τι κοινό είχε ο κ. Νεοφύτου με το ΑΚΕΛ για να θέλει να το επαναφέρει στην εξουσία;»

Σπόντες Αννίτας σε Αβέρωφ και Αναστασιάδη: «Πού βρισκόμασταν τόσο καιρό;»

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, αναφέρθηκε εμμέσως σε Αναστασιάδη και Αβέρωφ, τονίζοντας ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψής του. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι καλύτερα τη δεδομένη στιγμή με την κατάσταση που έχουμε να διαχειριστούμε, ας νοιαστούμε για τον ΔΗΣΥ και την Κύπρο μας, να λέγονται λιγότερα ή ότι ανήκει στο παρελθόν να μένει εκεί. Όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε εκατέρωθεν πυρά, διαφορετικές αναγνώσεις ή ερμηνείες δηλώσεων ή ετεροχρονισμένες δηλώσεις. Πού βρισκόμασταν τόσο καιρό όλοι για κάποια επίμαχα ζητήματα; Πώς βοηθάμε την παράταξή μας εάν πράγματι θέλουμε να τη βοηθήσουμε; Πώς βοηθάμε τον τόπο μας που βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι «είναι καλά να λέγονται λιγότερα ή και να μην  λέγεται τίποτα, το οποίο ανήκει στο παρελθόν. Να αφήσουμε πίσω πικρίες».