Ειδήσεις

Προειδοποιούν για λήψη δυναμικών μέτρων οι Κοινωνικοί Λειτουργοί - "Αυτή η προβληματική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει"

Έντονη αντίδραση Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών για τα απαράδεκτα γεγονότα στην κρατική δομή στη Λάρνακα

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά άσκησης βίας σε βάρος εργαζομένων στη δομή, όπου διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Λάρνακα, ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ, εκφράζει την έντονη δυσφορία του και επικρίνει το κράτος για τη διαχρονικά μη έγκαιρη υιοθέτηση ολιστικών πολιτικών ουσιαστικής ενίσχυσης και υποστήριξης του προσωπικού και της λειτουργίας των κρατικών δομών φροντίδας και προστασίας.

Ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ΠΑΣΥΔΥ έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Αρχής τις διαπιστώσεις του, αναφορικά με τα πολλαπλά προβλήματα των κρατικών δομών, που αφορούν στην υποστελέχωση, ακατάλληλες συνθήκες εργασίας, ελλειμματική οργάνωση λειτουργίας και ανεπαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις, πλην όμως, μέχρι τώρα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Διαβάστε ακόμα: Χειροπέδες σε 17χρονο για τα επεισόδια σε στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα - Υπό διερεύνηση η καταγγελία για άσεμνη επίθεση

Ειδικότερα, ο Κλάδος Λειτουργών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με επιστολή προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας στις 9 Ιουλίου 2024, σημείωνε, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση των δομών, τον υπερπληθυσμό των ενοίκων και τα κενά σε ζητήματα ασφάλειας.

"Σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιούμε τα ανήλικα παιδιά. Θέση μας είναι ότι τα ανήλικα παιδιά το ταχύτερο πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο καταλληλότερο χώρο. Ο Κλάδος επαναλαμβάνει ότι όλα τα κρατικά Ιδρύματα θα πρέπει να στελεχώνονται με μόνιμο και επαρκώς επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αφού αυτό αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ένοικοι των δομών", προσθέτουν.

Ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ΠΑΣΥΔΥ τονίζει ότι οι λειτουργοί στα κρατικά Ιδρύματα προστασίας και φροντίδας ανηλίκων και ενηλίκων εργάζονται καθημερινά υπό δυσχερείς και ψυχοφθόρες συνθήκες, συχνά με κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Οι δομές προστασίας χρήζουν άμεσου εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης.

Διαβάστε ακόμα: Ο Γολγοθάς των «παιδιών του κράτους» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες ατόμων που μεγάλωσαν σε παιδικές στέγες

Ενόψει των πιο πάνω, ο Κλάδος προειδοποιεί ότι αυτή η προβληματική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει. Αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη της Πολιτείας η διασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε το προσωπικό των κρατικών δομών να εργάζεται σε ασφαλείς συνθήκες και απρόσκοπτα να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Κλαδικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι, δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης.