Και εγένετο Πολιτικό Παρατηρητήριο - Επιστολές για συζήτηση του Κυπριακού στην κυπριακή και την ελληνική Βουλή
Η ανάγκη για δημόσια συζήτηση του Κυπριακού και η πρωτοβουλία Μυλωνά-Ευσταθίου

Η κοινωνία και οι πολιτικές πραγματικότητες γεννούν τις ανάγκες για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός. Όπως είναι η προσπάθεια για το αυτονόητο, για συζήτηση ενώπιον της Βουλής του Κυπριακού ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη πού βαδίζουμε, ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων και πώς θα σωθεί ο τόπος. Αυτό είναι η αρχή, διότι υπάρχει και συνέχεια και αφορά στη δημιουργία ενός Πολιτικού Παρατηρητηρίου με τη μορφή Δεξαμενής Σκέψης για το Κυπριακό, τον Ελληνισμό και την κοινωνία. Πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς;
Η πρωτοβουλία
Εκ των πρωτοστατών αυτής της προσπάθειας είναι οι βουλευτές Παύλος Μυλωνάς και Κωστής Ευσταθίου, που είναι υπέρμαχοι της συζήτησης του Κυπριακού στη Βουλή αλλά και της δημιουργίας Πολιτικού Παρατηρητηρίου. Πρόκειται για μια υπερκομματική κίνηση, για την ανάδειξη και τη συζήτηση ζητημάτων όπως το Κυπριακό, η ελληνική ταυτότητα της Κύπρου και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν βουλευτές και απλοί πολίτες, με στόχο την ανάδειξη και συζήτηση σοβαρών θεμάτων που αφορούν στην κοινωνία για να εξευρεθούν πρακτικές λύσεις.
Το τρίπτυχο του στόχου
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου αναφέρει ότι «στόχος της κίνησης είναι η αποτροπή της εξάλειψης του Ελληνισμού από Κύπρο και Ελλάδα, καθώς και να αποτρέψουμε την Αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου, μέσα από μια διχοτομική καταστροφική λύση, η οποία θα δίνει δικαιώματα στην Τουρκία για πλήρη επανάκτηση της Κύπρου. Το δεύτερο είναι κυπροποίηση της Θράκης και το τρίτο, η διχοτόμηση του Αιγαίου».
Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με Ελλαδίτες βουλευτές και τοπικούς άρχοντες. Συμπληρώνοντας, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι «και θα αναλύουμε και θα αντιδρούμε και θα προτείνουμε στις ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδος, πώς να συνδράμουμε στην αποφυγή τετελεσμένων».
«Φτάσαμε στο σημείο να νιώθουμε άβολα να λέμε ότι είμαστε Έλληνες»
Στον αντίποδα, ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι «σκοπός είναι να πετύχουμε κάποιες αλλαγές στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα και, βεβαίως, να παλέψουμε γι’ αυτά που πιστεύουμε», ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του ότι «φτάσαμε στο σημείο να νιώθουμε άβολα να λέμε ότι είμαστε Έλληνες». «Το πολιτικό σύστημα νοσεί, ο τρόπος ζωής μας είναι ένα υπερεγώ απέναντι στο εμείς που είχαμε και πρέπει να το ξαναβρούμε», συμπλήρωσε. Μιλώντας στη «Σ», ο βουλευτής του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μια δεξαμενή σκέψης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Ένα ινστιτούτο παραγωγικής πολιτικής, που θα κινείται ανορθόδοξα, αντισυμβατικά και θα αγγίξει όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
Αποκαλυπτήρια και ονοματολογία
Η πρώτη συνεδρία του κινήματος με τη γραμματεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε αυτήν αναμένεται να παρθούν και αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», τα αποκαλυπτήρια και η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνία από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, το ντεμπούτο θα είναι εντυπωσιακό, αφού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση (συναυλία) με διάφορους καλεσμένους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι και κάποια ονόματα, χωρίς ωστόσο τίποτα να θεωρείται δεδομένο ή να έχει κλειδώσει. Μερικά από αυτά που ακούστηκαν είναι «Πατριωτική Κίνηση», «Κοινωνική Άνοιξη» και «Ελιά».
Επιστολές σε Βουλή των Κυπρίων και Βουλή των Ελλήνων
Οι δύο εμπνευστές της προσπάθειας απέστειλαν μάλιστα την προηγούμενη Πέμπτη (23/1) επιστολή στη Βουλή, απευθυνόμενοι σε όλους τους συναδέλφους τους. Όπως αναφέρουν, «θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη άμεσα να ανοίξει η συζήτηση για το Κυπριακό στο Κεφάλαιο Δ της Ολομέλειας της Βουλής. Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων και των συζητήσεων για διάνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, των ανακοινώσεων για πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό εντός των επόμενων μηνών, της συνεχιζόμενης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας αλλά και όλων όσων συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ προσθέτουν ότι «το Κυπριακό είναι το ύψιστο ζήτημα που ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και πενήντα χρόνια και δεν νοείται το κυπριακό Κοινοβούλιο, ως φορέας δημοκρατικού διαλόγου, να απουσιάζει από τις συζητήσεις και τις εξελίξεις. Είναι καθήκον μας να λάβουμε την απαραίτητη ενημέρωση από την εκτελεστική εξουσία, για να μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να απευθυνόμαστε στον λαό, που μας εξέλεξε ως εκπροσώπους του, υπεύθυνα και συγκροτημένα».
Σε αντίστοιχο ύφος επιστολή στάλθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων. Η επιστολή «στοχεύει στην προώθηση ενός διαλόγου, τόσο στο κυπριακό όσο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για το κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί διαχρονικά μείζονα εθνική προτεραιότητα τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την Ελληνική Δημοκρατία», ενώ παράλληλα ζητείται έναρξη ειδικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Σειρά δράσεων από Κύπρο μέχρι Ελλάδα και… Ισραήλ
Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μυλωνάς, αναμένεται να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο -μαζί με τον Κωστή Ευσταθίου- ενώ προχωρημένες συζητήσεις έχουν γίνει για την πραγματοποίηση podcast σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι ο ζωντανός διάλογος καλεσμένων και κοινού σε διάφορες συζητήσεις, με τον απλό κόσμο να μπορεί να θέσει ερωτήματα στους διάφορους καλεσμένους. Παράλληλα μας γνωστοποιήθηκε η συνεχής επικοινωνία στην οποία βρίσκονται οι εμπνευστές με ακαδημαϊκούς του ελληνικού χώρου, ενώ δεσπόζει το όνομα του Ιωάννη Μάζη (καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας), που θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας. Η δράση στον ελλαδικό χώρο δεν σταματά εδώ, αφού οι Μυλωνάς και Ευσταθίου θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου για να συναντηθούν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να ενσωματωθούν. Καταληκτικά γίνεται προσπάθεια και για επίσκεψη στη Βουλή του Ισραήλ.