Απόψεις Πολιτικής

EE - Προπαγάνδα Εν Πράξει

Κάθε βράδυ βομβαρδιζόμαστε με κομψές κυβερνητικές τηλεοπτικές καμπάνιες που επαινούν τα επιτεύγματα της ΕΕ και πόσο τυχεροί είμαστε που είμαστε πλήρες μέλος του θεσμού της ΕΕ. Αυτές οι διαφημίσεις αποτελούν προοίμιο για την προετοιμασία της Κύπρου να φιλοξενήσει μια εξάμηνη εναλλασσόμενη Προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2026. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από μια άσκηση δημοσίων σχέσεων για το έθνος υποδοχής, σπαταλώντας εκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων.

Αυτές οι αυτοεπαινούμενες διαφημίσεις θυμίζουν τις τακτικές πλύσης εγκεφάλου του προπαγανδιστή Γιόζεφ Γκέμπελς, «επαναλάβετε ένα ψέμα για αρκετό καιρό και οι άνθρωποι σύντομα θα πιστέψουν ότι είναι αλήθεια».

Ο στόχος των διαφημίσεων είναι να επαινέσουν και να ενημερώσουν το κοινό ότι η ΕΕ έχει δώσει στην Κύπρο 4 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 21 χρόνια. Για αυτό, αναμένεται να είμαστε ευγνώμονες που ενταχθήκαμε σε αυτή την «μία ευτυχισμένη οικογένεια της ΕΕ» της «ευημερίας και προστασίας».

Αλλά αυτό που δεν λένε είναι ότι η Κύπρος, το 2023, πλήρωσε στην ΕΕ τον ετήσιο φόρο τιμής της—ένα ποσοστό των εσόδων της από ΦΠΑ, τελωνειακούς δασμούς και ΑΕΠ—ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ, συν εκατομμύρια επιπλέον σε πρόστιμα και άλλους έμμεσους φόρους. Πολλαπλασιάστε αυτό το ποσό επί 21 χρόνια και σύντομα θα αναγνωρίσετε την απάτη. Τίποτα δεν είναι για το τίποτα!

Για αυτόν τον οραματισμένο μύθο της «ευημερίας και της ασφάλειας», η Κύπρος εγκατέλειψε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική της ελευθερία, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού νομίσματός της, για να ενταχθεί σε μια λέσχη Ευρωπαίων γραφειοκρατών-τραπεζιτών που δεν έχει προσφέρει στους πολίτες οικονομική σταθερότητα και ούτε η κοινωνική ασφάλιση.

Αντίθετα, η Κύπρος σήμερα βιώνει τις ζοφερές τάσεις της αστεγίας, των κατασχέσεων τραπεζών, της φτώχειας και του τιμωρητικού κόστους ζωής - συνθήκες που η χώρα δεν έζησε ποτέ πριν από την ένταξή της στην ΕΕ! Στην πραγματικότητα, οι πολίτες σε όλη τη χώρα αγωνίζονται να επιβιώσουν!

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος έχει αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με την Αμερική και το Ισραήλ για «προστασία και ευημερία», οπότε γιατί η Κύπρος παραμένει μέλος αυτού του αποτυχημένου θεσμού της ΕΕ;

Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε αυτό το ετοιμόρροπο τρένο πριν να είναι πολύ αργά. Η Κύπρος έχει ακόμα την ευκαιρία—αλλά έχει το όραμα ή την πολιτική βούληση να το κάνει, όπως είχε το Ηνωμένο Βασίλειο; Πολύ αμφίβολο!

*Συγγραφέας/Καλλιτέχνης/Αρθρογράφος

Σημείωση: Το προφητικό βιβλίο του Ανδρέα που εκδόθηκε από την Amazon είναι παγκοσμίως διαθέσιμο:

WHO SHALL GOVERN CYPRUS – Brussels or Nicosia?

https://www.amazon.com/dp/B0BZFDM7ZS