Τουρκικά κανόνια στον κρόταφο (ΒΙΝΤΕΟ)
Σύγχρονα συστήματα ελέγχου των θαλασσίων οδών, η Συμμαχία με το Ισραήλ και ο εγκλωβισμός της Συρίας
Με τη θηριώδη άσκηση «Θαλασσόλυκος ΙΙ/2025», ο τουρκικός στόλος και όχι μόνο, δηλαδή μαζί με την τουρκική αεροπορία, αλλά και χερσαίες δυνάμεις, προκαλούν νέα φουρτούνα στα «ήρεμα νερά» του Αιγίου και πέραν αυτών, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο ώς την Κύπρο και τη Συρία. Εκεί όπου επεκτείνονται τα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας.
Τα δύο σκέλη…
Το πρώτο τουρκικό μήνυμα προς την Ελλάδα είναι σαφές: «Εσείς εκδίδετε χάρτες με τα δυνητικά σας δικαιώματα στο Αιγαίο και εμείς, δηλαδή οι Τούρκοι, βγάζουμε τον στόλο μας και τις ένοπλές μας δυνάμεις, για ν’ αντιληφθούν οι πάντες, ποιος κυριαρχεί από τη Μαύρη Θάλασσα ώς την Ανατολική Μεσόγειο». Η άσκηση «Θαλασσόλυκος ΙΙ/2025», που άρχισε στις 6 Μαΐου και θα διαρκέσει ώς τις 17 του μήνα, έχει διάφορες φάσεις. Το σκέλος που αφορά στην Κύπρο καλύπτει δύο περιοχές: Η πρώτη είναι στ’ ανοικτά του Κορμακίτη. Στα βορειοδυτικά του Κυπριακού FIR, σε βάθος μόλις 20 χιλιομέτρων. Η δεύτερη βρίσκεται στ’ ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία προς την Αμμόχωστο. Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνουν αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Και αυτό είναι το δεύτερο στα τόσα άλλα μηνύματα: Των κανονιών και της ισχύος!
Έβρος, Αιγαίο, Καρπασία και Αμμόχωστος
Τι σημαίνει η επέκταση της άσκησης στην Κύπρο; Πρώτο: Η νήσος ανήκει στον ενιαίο αμυντικό χώρο της Τουρκίας και είναι το μακρύ της χέρι σε διάφορες περιοχές ζωτικής σημασίας και δη των θαλασσίων οδών. Εξ ου και το γεγονός ότι, πέραν των ραντάρ επιτήρησης που διαθέτει, η Τουρκία είναι έτοιμη να εγκαταστήσει τρία συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας των πλοίων. Το ένα σε Κορμακίτη - Λιβερά, το άλλο στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας και το τρίτο στην Αμμόχωστο. Τα συστήματα αυτά ανήκουν στο ίδιο δίκτυο - δηλαδή της Τουρκίας - που καλύπτει και το Αιγαίο. Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι η Τουρκία ελέγχει την περιοχή μας και δη τις θαλάσσιες και εναέριες οδούς μέσω του ψευδοκράτους, το οποίο αναβαθμίζει. Και πώς η Άγκυρα ελέγχει την κατάσταση; Διά πολιτικών αλλά και στρατιωτικών μέσων, παραπέμποντας σε παροχή διευκολύνσεων και ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα. Γιατί; Διότι θα μπορεί να συλλέγει, να επεξεργάζεται και να αναλύει πληροφορίες και εικόνες, που είναι συναφείς με την ασφάλεια των πλοίων. Εφόσον, όμως, η Τουρκία απλώνει την άσκησή της στα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας, εκ των πραγμάτων θέλει να ελέγξει τις θαλάσσιες οδούς: 1) Σουέζ - Αλεξανδρέττα. 2) Σουέζ, Κύπρος, πύλες του Αιγαίου (Κρήτη, Κάσος, Ρόδος) προς Δαρδανέλλια, Κωνσταντινούπολη και Μαύρη Θάλασσα. 3) Σουέζ, Κύπρος (ή ανοικτά της Κύπρου), Κρήτη και Γιβραλτάρ. Επί τούτου είναι σημαντικές οι τουρκικές Βάσεις στη Λιβύη και στην Αλβανία. Εάν δει κάποιος τον χάρτη τής άσκησης «Θαλασσόλυκος», θα διαπιστώσει ότι η Άγκυρα δεν δίνει έμφαση μόνο στη θάλασσα, αλλά και επί του εδάφους και κυρίως στον Έβρο.
Δεύτερο: Την εμπέδωση, όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, ότι ο χώρος από τη Ρόδο μέσω της βόρειας Κύπρου ώς την Αλεξανδρέττα συνιστά μια τουρκική λίμνη στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας, την οποία κανείς δεν μπορεί να αγγίξει.
Τρίτο: Τη σημασία που ανέκαθεν δίνει η Τουρκία στην Καρπασία, που δηλοί ότι δεν πρόκειται ποτέ να την επιστρέψει σε περίπτωση λύσης, πολύ δε φοβούμαστε ότι το ίδιο συμβαίνει και με την Αμμόχωστο. Γιατί αποτελούν κοινές περιοχές, από τις οποίες η Άγκυρα μπορεί να ελέγχει θαλάσσιους και ενεργειακούς διαδρόμους προς το Τσεϊχάν, οικοδομώντας, ταυτοχρόνως, τοίχο ασφαλείας προς τη Συρία, στην οποία θέλει να παρέχει προστασία.
Συρία και Ισραήλ
Τέταρτο: Την ένταξη της Συρίας στο σύστημα ασφάλειας της Τουρκίας και την αύξηση της απομόνωσης του Ισραήλ. Συναφώς, το νότιο τμήμα της Κύπρου αναβαθμίζεται ως πνεύμονας επιβίωσης για το Ισραήλ ένεκα της απουσίας του στρατηγικού βάθους και των εχθρικών στην περιοχή χωρών. Βεβαίως, για να υπάρξουν οφέλη για την Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα και με το Ισραήλ, στην πράξη, και όχι στα χαρτιά και στα λόγια. Και αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα έπρεπε να είχε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν έχει. Ούτε πρόκειται να κάνει πόλεμο το Ισραήλ με την Τουρκία για το χατίρι μιας άοπλης Κύπρου. Αυτό δεν το θέλουν ούτε οι ΗΠΑ. Όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη Συρία.
Τριμερής συμμαχία και σύστημα ασφάλειας
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Ισραήλ θα έχει τα οφέλη, που επιδιώκει μέσω Κύπρου, χωρίς τα κέρδη που θα έπρεπε να έχει η ίδια η Κύπρος ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής της σημασίας, επειδή δεν έχει την ανάλογη αυτόνομη αποτρεπτική ισχύ για να λαμβάνεται ως αξιόπιστος σύμμαχος. Για να ήταν τα πράγματα αλλιώς, θα έπρεπε: 1) Να υπήρχε αμυντικό Δόγμα και άξονας από την Ελλάδα ώς το Ισραήλ μέσω Κύπρου. 2) Η Κύπρος να επενδύει στα αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα πέραν του 0,5%, όταν στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ γίνεται πλέον λόγος για 3%, λόγω της ρωσικής απειλής. Πόσω μάλλον για ένα κράτος που τελεί υπό κατοχή. 3) Να είχε υπογραφεί ή να υπογραφεί τριμερής συμμαχία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ επί τριών, εκτός των άλλων, αξόνων: Α) Μη επιθέσεως. Β) Η επίθεση σε βάρος ενός από τα τρία κράτη από την Τουρκία να σημαίνει ότι υφίσταται επίθεση η τριμερής συμμαχία. Κάτι τέτοιο αποτελεί αξιόπιστη αποτρεπτική απειλή και, ως εκ τούτου, γιατί να μη γίνει δεκτό, δηλαδή να έχει τις ευλογίες, κυρίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μια τέτοια συμμαχία θα ήταν δυνατό να διευρυνθεί σε περιφερειακό επίπεδο, εάν κυρίως αναζωογονηθούν οι συμφωνίες του Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. Εάν, δε, η Τουρκία θα ήθελε να συμμετάσχει, τότε θα έπρεπε να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να δεχθεί την αποκατάσταση της παραβιασθείσας εννόμου τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οπαία η ίδια η Άγκυρα προκάλεσε το 1974, αλλά και να παραιτηθεί των εγγυητικών και επεμβατικών της δικαιωμάτων. Ειδικώς στην περίπτωση της Κύπρου το σύστημα ασφάλειας θα ήταν και είναι δυνατό να συνδεθεί με την ένταξη της νήσου στο ΝΑΤΟ, όπου ανήκουν ήδη οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάψουν να είναι τέτοιες.
Ακτινογραφία της άσκησης
Για ν’ αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της άσκησης «Θαλασσόλυκος ΙΙ/2025», θα πρέπει να διαβάσει τι έχει δημόσια δηλώσει στις 5 Μαΐου ο Διοικητής της Τουρκικής Ναυτικής Αεροπορίας, Αντιναύαρχος Savaş Eser:
«Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 120 πλοία και 85 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 104 πλοίων επιφανείας, 6 υποβρυχίων, 7 μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων, 52 αεροπορικών στοιχείων, 1 ομάδας SAT και 2 ομάδων SAS, παράκτιων μονάδων, 5 ελικοπτέρων από τη Διοίκηση Ξηράς, 24 αεροσκαφών επίθεσης από τη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, 1 αεροσκάφους προειδοποίησης και ελέγχου, 1 αεροσκάφους ρυμούλκησης στόχων, 1 μεταγωγικού αεροσκάφους, 1 ομάδας έρευνας και διάσωσης από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, 1 πλοίου ακτοφυλακής από τη Διοίκηση Ακτοφυλακής, 9 σκαφών ακτοφυλακής και 1 ελικοπτέρου».
Ο Εζέρ, αφού τόνισε ότι η άσκηση είναι στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας και ότι καλύπτει και το ψευδοκράτος, επισήμανε τα εξής: «Η άσκηση θα διεξαχθεί με πυροβολικό επιφανείας και αεράμυνας, με βομβαρδισμούς εδάφους, με πυραύλους θαλάσσης και DSH από στοιχεία επιφανείας, με πυραύλους MAM-T, Cirit και πυραύλους πυροβολικού TEMREN από τα στοιχεία του ναυτικού μας, καθώς και με πυραύλους και τορπίλες από τα υποβρύχιά μας. Πυρά G/M Atmaca θα εκτελεστούν στο M/G Martı και πυρά G/M SM-1 σε μη επανδρωμένο εναέριο στόχο υψηλής ταχύτητας στο πεδίο βολής Σινώπης στις 10 Μαΐου». Ακολούθως ο Τούρκος Αντιναύαρχος πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα διεξαχθεί εκπαίδευση επιχειρησιακής ετοιμότητας για βασικούς τύπους ναυτικών επιχειρήσεων, εκπαίδευση παράκτιων μονάδων και επιχειρησιακή εκπαίδευση σε περιβάλλον υψηλής απειλής». Παρατήρησε, δε, ότι «θα πραγματοποιηθούν 25 επισκέψεις σε λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος, την Ανατολική Μεσόγειο και τη (λεγόμενη) ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ με 79 μεταξύ 10-11 Μαΐου»
Το μήνυμα
Κατά τα άλλα, γίνονται δηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία για θετικές εξελίξεις είτε στο Αιγαίο είτε στο Κυπριακό. Και ότι είναι ήπια τα νερά στο Αιγαίο ή ότι γίνεται προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο χωρίς αποτροπή από τη Θράκη ώς την Κύπρο; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία; Ότι τα θέλει όλα και πως ο οποιοσδήποτε διάλογος γίνεται ή θα γίνει υπό τη σκιά της ισχύος της και με τα κανόνια της στον κρόταφο…

Ο χάρτης αποτυπώνει τους αεροναυτικούς και χερσαίους χώρους όπου εκδηλώνεται η άσκηση «Θαλασσόλυκος ΙΙ/2025», από τον Έβρο ώς την Κύπρο μέσω Αιγαίου, αλλά και πέραν αυτών, στη Μαύρη Θάλασσα από τη μια και στη Συρία από την άλλη. Και, μάλιστα, τμήματα της άσκησης, που διαρκεί από τις 6 ώς τις 17 Μαΐου, διενεργούνται με πραγματικά πυρά. Στην περιοχή του Αιγαίου είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες αεροναυτικές αποβατικές ασκήσεις κυρίως στην περιοχής της Εφέσου. Κατά τα άλλα, είναι ήρεμα τα νερά του Αιγαίου και ενδέχεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό; Πώς με τα τουρκικά κανόνια στον κρόταφο;

Ο χάρτης αυτός δείχνει τον χώρο της άσκησης «Θαλασσόλυκος» στα βορειοδυτικά της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας. Θα πρέπει να ιδωθεί με το σύνολο των για να γίνει αντιληπτό πώς η Άγκυρα εμπεδώνει την αντίληψη τής «τουρκικής λίμνης» από τη Μαρμαρίδα στην Αλεξανδρέττα εντός του ευρύτερου σχεδιασμού της Γαλάζιας Πατρίδας, αποκόπτοντας την Ελλάδα από την Κύπρο.