Επιστημονική Ημερίδα για τον Γιώργο Μολέσκη
Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής και ο Δήμος Λύσης, με την υποστήριξη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα για τον Γιώργο Μολέσκη.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026, από τις 9:00 έως τις 15:30, στον Πολυχώρο Λόγου και Τέχνης «Ροές» (Αρχ. Κυπριανού 79Α, Στρόβολος).
Σε αυτή θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δεκαπέντε πανεπιστημιακοί, μελετητές και κριτικοί λογοτεχνίας από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι, με πρωτότυπες ανακοινώσεις τους, θα εξετάσουν ποικίλες όψεις του έργου του Γιώργου Μολέσκη, προσθέτοντας, έτσι, νέες ψηφίδες στο λογοτεχνικό – και όχι μόνο – πορτρέτο του σημαντικού αυτού ανθρώπου των Κυπριακών Γραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν τέσσερεις συνεδρίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομιλητές θα εστιάσουν μεταξύ άλλων σε διάφορες ποιητικές και πεζογραφικές συλλογές του Γ. Μολέσκη, στη γλώσσα του, στην παρουσία της Αμμοχώστου και, γενικότερα, του βιώματος και της μνήμης στο έργο του, στις φιλολογικές και κριτικές μελέτες του, αφενός στη συμβολή του στη ρωσική ποίηση και αφετέρου στις ρωσικές επιρροές που δέχθηκε το δικό του έργο από αυτή, στις αφηγηματικές τεχνικές του έργου του, στο διακειμενικό φάσμα με τον Παύλο Λιασίδη κ.τλ.
Κατά την τελετή έναρξης, θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο για τη γενέτειρα του Γ. Μολέσκη, τη Λύση, και, στη συνέχεια, θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς ο δήμαρχος Λύσης, η προϊστάμενη Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υφυπ. Πολιτισμού, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ημερίδας και οι πρόεδροι των σωματείων Ο.Λ.Κ. και Ε.Λ.Κ. Θα ακολουθήσει ποιητικό αναλόγιο με απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Μολέσκη από τους ομότεχνούς του Ανδρέα Καπανδρέου, Όλγα Οικονομίδου, Αναστασία Ονουφρίου και Μαρία Χριστοδούλου. Τέλος, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λύσης, Γιάννης Σουρουλλάς, θα μιλήσει για τον άνθρωπο Γιώργο Μολέσκη.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ημερίδας είναι ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος, και μέλη οι Ανδρέας Καουρής, Στέλλα Αλεξίου, Γαβριέλλα Παναγή και Κυριάκος Ιωάννου. Την τελετή έναρξης θα συντονίσει η ποιήτρια Αγγέλα Καϊμακλιώτη.
Η παρακολούθηση της Ημερίδας θα είναι δυνατή μόνο με φυσική παρουσία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.