Διεθνή

Ινδία μεταξύ Ορμούζ και νέων συμμαχιών: Οικονομία, ενέργεια και γεωπολιτικός ρεαλισμός

Η αστάθεια στα Στενά του Ορμούζ, από την οποία διέρχεται σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων ενεργειακών ροών, αποτελεί κρίσιμο σημείο πίεσης για την Ινδία.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ δεν αποτελεί απλώς μιαν ακόμη περιφερειακή ένταση. Πρόκειται για εξέλιξη, που απειλεί άμεσα τις ενεργειακές ροές προς την Ασία, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες που το Νέο Δελχί έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με το Ισραήλ.

Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Ινδία έχει προχωρήσει σε έναν σταδιακό αλλά ουσιαστικό μετασχηματισμό της εξωτερικής της πολιτικής. Από βασικός πυλώνας του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η χώρα μετακινείται σήμερα προς έναν πιο ρεαλιστικό και πολυεπίπεδο ρόλο. Η παραδοσιακή στήριξη προς την Παλαιστίνη, με έντονο αντι-αποικιακό χαρακτήρα, υποχωρεί σταδιακά υπέρ μιας πολιτικής που εστιάζει σε απτά συμφέροντα ασφάλειας, τεχνολογίας και ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις με το Ισραήλ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας αυτής στρατηγικής. Από το 1992 και έπειτα, οι διμερείς σχέσεις αναπτύχθηκαν σταθερά, με ιδιαίτερη επιτάχυνση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σήμερα, το Ισραήλ συγκαταλέγεται στους βασικούς στρατηγικούς εταίρους της Ινδίας στους τομείς της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας, της αγροτεχνολογίας και της καινοτομίας. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η συνεργασία σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η διαχείριση υδάτων, ενισχύεται συνεχώς.

Η επίσκεψη του Ναρέντα Μόντι στο Ισραήλ επιβεβαίωσε συμβολικά αυτήν τη μεταστροφή. Ο Ινδός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό», υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον υπερβεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σύγκλισης συμφερόντων.

Ωστόσο, το νέο αυτό γεωπολιτικό ισοζύγιο δοκιμάζεται από τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο. Η αστάθεια στα Στενά του Ορμούζ, από την οποία διέρχεται σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων ενεργειακών ροών, αποτελεί κρίσιμο σημείο πίεσης για την Ινδία. Η εξάρτησή της από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστά κάθε διαταραχή των θαλάσσιων οδών άμεση απειλή για την οικονομία και τη συνοχή της.

Το πρόβλημα εντείνεται από έναν ακόμη παράγοντα: η Κίνα, βασικός στρατηγικός ανταγωνιστής της Ινδίας, φαίνεται να διατηρεί προνομιακή πρόσβαση στη ναυσιπλοΐα της περιοχής, με τα δικά της πλοία να επιτρέπεται να διέρχονται ακόμη και υπό συνθήκες έντασης, την ώρα που άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, αντιμετωπίζουν περιορισμούς. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια εμφανή ασυμμετρία, όχι μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική.

Παράλληλα, ο πόλεμος επηρεάζει ήδη τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών. Η άνοδος των τιμών των λιπασμάτων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η Ινδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές. Εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές και οι προμήθειες ασταθείς, οι αγρότες ενδέχεται να περιορίσουν τη χρήση τους, με άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 10% έως 25%, με ακραίες περιπτώσεις να φθάνουν ακόμη και το 40%, επιβαρύνοντας τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική σταθερότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Η δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών από τη Ρωσία, με την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αντικατοπτρίζει μια ρεαλιστική στρατηγική προσαρμογής. Ακόμη και αν το Νέο Δελχί θα εκινείτο προς αυτήν την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως αμερικανικής στάσης, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές ισορροπίες περιπλέκονται περαιτέρω λόγω των σχέσεων με το Πακιστάν και την Τουρκία. Το Πακιστάν διατηρεί στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο, ενώ η Ινδία φαίνεται να ενισχύει τη συνεργασία της με το Ισραήλ, καθώς και με χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, διαμορφώνοντας νέους άξονες στρατηγικής σύγκλισης.

Συνολικά, η Ινδία αναδεικνύεται ως μια δύναμη που έχει εγκαταλείψει την ιδεολογική ευθυγράμμιση προς όφελος ενός πραγματιστικού και πολυδιάστατου ρόλου. Ωστόσο, η κρίση στα Στενά του Ορμούζ προκαλεί έντονη ανησυχία και αυξανόμενη ενόχληση στο Νέο Δελχί. Ο κίνδυνος διακοπής των ενεργειακών ροών, η άνοδος των τιμών βασικών αγαθών και η διατάραξη των γεωπολιτικών ισορροπιών απειλούν όχι μόνο την οικονομική του ανάπτυξη, αλλά και τη στρατηγική του θέση σε ένα διεθνές σύστημα που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και ασταθές.

*Γεωπολιτικός Αναλυτής