Συνεντεύξεις

Αναβάθμιση μέσω της έρευνας

Δημιουργείται το πρώτο επιστημονικό κέντρο στην Αστυνομία
Ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Σημερινή», αναλύει το όραμά του για το Σώμα
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ που θα λειτουργήσει εντός της Αστυνομικής Ακαδημίας θα διεκπεραιώνει έρευνες σε συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα της Κύπρου και του εξωτερικού

Η λειτουργία, πολύ σύντομα, του πρώτου κέντρου επιστημονικών ερευνών της Κυπριακής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας, είναι μια από τις προτεραιότητες του νέου Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Αναλύοντας το όραμά του για το Σώμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Σημερινή», ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου επισημαίνει ότι το νέο ερευνητικό κέντρο θα στελεχωθεί με ειδικά καταρτισμένα μέλη, για τη διεκπεραίωση ερευνών σε θέματα αστυνόμευσης, ηγεσίας και διοίκησης, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας κ.ά. Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου δηλώνει πως μέχρι σήμερα η Αστυνομία δεν έχει αξιοποιήσει -«πλην ελάχιστων περιπτώσεων, που είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού»- τις δυνατότητες του ερευνητικού τομέα.
Θεωρεί ως μεγαλύτερο πλεονέκτημα της λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου, τη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με αντίστοιχα κέντρα, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Ο νέος Αρχηγός τονίζει, επίσης, ότι η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, επιχειρείται η σημαντική μείωση του γραμματειακού προσωπικού σε συνδυασμό με αύξηση του μάχιμου προσωπικού. Παράλληλα, επισημαίνει την προτεραιότητα εφαρμογής της νέας προσέγγισης Κοινοτικής Αστυνόμευσης, βάσει της πολιτικής της Κυβέρνησης, με τη στήριξη και της τεχνολογίας. Ο Αρχηγός δηλώνει πως θα επιδείξει μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στο Σώμα.
Δύσκολη περίοδος
- Έχετε αναλάβει τη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας σε μια δύσκολη περίοδο για το Σώμα, του οποίου η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα αμφισβητούνται έντονα το τελευταίο διάστημα.

Είναι όντως μια δύσκολη περίοδο για την Αστυνομία. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, τα προβλήματα που έχει η σημερινή πραγματικότητα στην Κύπρο και οι επιδράσεις από την οικονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου εργασιακό περιβάλλον και έχουν αυξήσει τις προσδοκίες του κοινού. Ταυτόχρονα, το Σώμα ως οργανισμός αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις σε σχέση με την αξιοπιστία, αλλά και την αποτελεσματικότητά του.
Νέα προσέγγιση και τεχνολογία
- Με ποιους τρόπους θα καταστήσετε πιο αποτελεσματική την Αστυνομία για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος;

Θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε τη μείωση του σοβαρού εγκλήματος μέσα από τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βασικό στοιχείο, αν θέλετε, του προγράμματος είναι η νέα προσέγγιση Κοινοτικής Αστυνόμευσης, της οποίας οι βασικές αρχές συνάδουν πλήρως με αυτές που αναφέρονται στη σύγχρονη βιβλιογραφία, αλλά και με πρακτικές και προσεγγίσεις κρατών που εμείς τουλάχιστον θεωρούμε ότι είναι πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης. Η νέα προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσα και από τη χρήση της τεχνολογίας.
Αυτή η νέα προσέγγιση έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα να είμαστε κοντά στον πολίτη. Ακριβώς μέσα από τη νέα προσέγγιση θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το έγκλημα. Να προσθέσω ότι η Κοινοτική Αστυνόμευση θα κάνει πιο ευδιάκριτη την παρουσία της Αστυνομίας στον πολίτη.
Η νέα προσέγγιση αστυνόμευσης έχει και ως στόχο τη μείωση της νεανικής παραβατικότητας, αφού θεωρούμε ότι οι περισσότεροι νέοι που εκδηλώνουν εγκληματική συμπεριφορά, έχουν ανάλογη συμπεριφορά και στην ενηλικίωσή τους.
«Καμία θέση οι επίορκοι»
- Ποιες οι δράσεις σας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στο Σώμα;

Μια άλλη προτεραιότητά μας είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η μηδενική ανοχή στα κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία. Έχω καταστήσει σαφές, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων, ότι οι επίορκοι δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία. Σε μια υπηρεσία τής οποίας πρώτιστο καθήκον είναι η τήρηση του νόμου και της τάξης.
Μέσα από τις δυσκολίες θα προσπαθήσουμε να εξεύρουμε τους τρόπους έτσι, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να μειώσουμε το κόστος, αλλά και αυξήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το κοινωνικό φαινόμενο της διαφθοράς υπάρχει σε όλες τις Αστυνομίες, αλλά και οργανισμούς, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς. Φυσικά, όταν αυτή εκδηλώνεται στις τάξεις ενός αστυνομικού σώματος, τότε λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση. Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τέτοιους μηχανισμούς, ώστε να εξαλείψουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτό το φαινόμενο.
«Πρώτο επιστημονικό κέντρο»
- Ποιες καινοτομίες σκοπεύετε να εισαγάγετε;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αξιοποιούμε τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων αστυνόμευσης. Η έρευνα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν αστυνομίες άλλων χωρών. Μέσα από την έρευνα μπορούμε να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες, καινοτομίες και πρακτικές. Πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε πειραματικά. Η εμπειρία είναι σημαντική, αλλά πρέπει να βασίζεται σε κάποια δεδομένα, είτε αυτά είναι αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών είτε είναι πρακτικές προσέγγισης χωρών που θεωρούνται ότι είναι πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να λειτουργήσουμε πολύ σύντομα κέντρο επιστημονικών ερευνών εντός της Αστυνομικής Ακαδημίας. Θα συνεργάζεται με άλλα ερευνητικά κέντρα, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, για να εκπονούνται έρευνες και μελέτες στους τομείς ενδιαφέροντος της Κυπριακής Αστυνομίας, όπως θέματα αστυνόμευσης, συμπεριφοράς, ηγεσίας και διοίκησης, κοινωνιολογία, ψυχολογία κ.ά.
Σήμερα στην Κυπριακή Αστυνομία δεν υπάρχει κουλτούρα στην έρευνα, παρόλο που υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και άτομα με διδακτορικά, μεταπτυχιακά και πτυχία. Ως Αστυνομία δεν αξιοποιήσαμε τη μέθοδο της έρευνας, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από αυτό το κέντρο σε ό,τι αφορά την εγκληματική πολιτική.
Το νέο ερευνητικό κέντρο θα στελεχωθεί με μικρό αριθμό ανθρώπων, στελεχών της Αστυνομίας, που κατέχουν τα αναγκαία ακαδημαϊκά προσόντα στους τομείς του ενδιαφέροντος της Αστυνομίας. Βεβαίως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτή την καινοτομία είναι η συνεργασία που θα έχει το κέντρο με ερευνητικά επιστημονικά κέντρα τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού.
«Με γοργούς ρυθμούς η αναδιάρθρωση»
-Πού βρίσκεται η αναδιάρθρωση του Σώματος;

Η αναδιάρθρωση έχει αρχίσει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μου και αναμένεται να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς. Γίνεται μια καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου προσωπικού, μέσω της σημαντικής μείωσης του γραμματειακού προσωπικού και ταυτόχρονα της αύξησης του μάχιμου προσωπικού. Θα αναλάβουμε, επίσης, πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης όσο και των διαδικασιών ανέλιξης των μελών της Αστυνομίας.
Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου
Ο ΝΕΟΣ Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25/02/1966. Κατάγεται από τον Λυθροδόντα. Προσλήφθηκε στην Αστυνομία Κύπρου πριν από 28 χρόνια. Κατά τα τελευταία επτά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας και μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ήταν ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), με δικαίωμα ψήφου. Κατά την Κυπριακή Προεδρία διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEPOL.
Από το 1986 υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες· μεταξύ άλλων: ΤΑΕ Λευκωσίας, Εισαγγελία Λευκωσίας, Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Τροχαία Λευκωσίας - Διερεύνηση Οδικών Τροχαίων Δυστυχημάτων.
Το 1993 μετατέθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών όπου υπηρέτησε σε τρία διαφορετικά Τμήματα.
Το 2001 μετατέθηκε στη θέση του Υποδιευθυντή του Τμήματος Μελετών και Ανάπτυξης, όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τα προενταξιακά θέματα της Αστυνομίας. Το 2004 μετατέθηκε στη θέση του Υποδιευθυντή στη νεοϊδρυθείσα τότε Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Το 2006 τοποθετήθηκε Διευθυντής τής εν λόγω Διεύθυνσης. Το 2007 μετατέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Αμμοχώστου στη θέση του Υποδιευθυντή Διοίκησης.
Έχει διατελέσει, επίσης, εκπρόσωπος της Κύπρου στις Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: (α) Ομάδα Εργασίας για την Αστυνομική Συνεργασία (τώρα LEWP), (β) Ομάδα Εργασίας για την Τρομοκρατία (2003 - 2005). Έλαβε, επίσης, μέρος ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας σε θέματα τρομοκρατίας και Αστυνομικής Συνεργασίας, σε Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την αξιολόγηση άλλων κρατών-μελών στους συγκεκριμένους τομείς.
Διετέλεσε Λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από τον Οκτώβριο του 2012 είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το πτυχίο Αστυνομικών Σπουδών. Τον Οκτώβριο του 2013 τού δόθηκε, από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Portsmouth, ο τίτλος του Επίτιμου Λέκτορα στο Τμήμα Σπουδών Ποινικού Δικαίου.