Συνεντεύξεις

Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Άκυρο στην… αποχή

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καλούν τους πολίτες να προσέλθουν αθρόα στις κάλπες
Οι πολιτικές δυνάμεις δεν ευθύνονται όλες το ίδιο για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, τονίζουν σε χωριστές συνεντεύξεις τους στο ΚΥΠΕ οι Ν. Παπαδόπουλος - Γ. Ομήρου
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ η οργή των πολιτών, υπογραμμίζουν αμφότεροι, διαμηνύουν, ωστόσο, ότι η αποχή δεν είναι λύση

Τις θέσεις των κομμάτων τους ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου ανέπτυξαν σε συνεντεύξεις τους στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν αθρόα στις κάλπες, στέλνοντας μήνυμα συμμετοχικότητας στις πολιτικές που θα διαμορφώσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου.
Αποχή από τις επερχόμενες εκλογές σημαίνει παραίτηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι μας πάντα, διεκδικώντας υπεύθυνα, όπως προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί σταθερά θετικός και εποικοδομητικός.
Οι ευρωεκλογές, όπως και όλες οι εκλογές, τόνισε, είναι ο πιο δημοκρατικός και αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης των απόψεων των πολιτών και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Αντίθετα, με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας και η όποια διαμαρτυρία εκφράζεται μέσω της αποχής πάει ουσιαστικά χαμένη. Δηλαδή, αποχή σημαίνει παραίτηση, υπέδειξε, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, για να «διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε».
Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι το στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η ανατροπή της λογιστικής προσέγγισης και η ενίσχυση της συνοχής ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, όλων των κομμάτων, έχουν, λόγω και του μικρού μεγέθους της χώρας μας, «την υποχρέωση και το καθήκον να ενεργούν πέρα και πάνω από τους κομματικούς διαχωρισμούς, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου, μιας χώρας υπό τουρκική κατοχή και Μνημόνιο».
Δικαιολογημένη η απαξίωση
Αναφερόμενος στη γενικότερη απαξίωση των Κυπρίων πολιτών προς τα κόμματα, ειδικότερα μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου και τις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αυτήν τη στάση δικαιολογημένη, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος είδε την πατρίδα μας να χρεοκοπεί πριν από ένα χρόνο και υφίσταται καθημερινά δυσβάσταχτα και επίπονα μέτρα, τα οποία άλλαξαν την ποιότητα ζωής. Δικαιολογημένα, επομένως, νιώθει απαξίωση. Είναι στο χέρι μας, είναι χρέος μας θα έλεγα, να πείσουμε τον κόσμο ότι ο πολιτικός κόσμος, πρόσωπα και κόμματα, εργαζόμαστε για ανατροπή αυτής της αρνητικής κατάστασης και επάνοδο στην ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο».
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι...
«Με μια φράση», πρόσθεσε, «θα έλεγα πως για το Δημοκρατικό Κόμμα η γενικότερη απαξίωση των πολιτών είναι μια πρόκληση, μια ευκαιρία, να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε αυτοκριτική, να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και, κυρίως, να βρούμε τους τρόπους να αλλάξουμε την άποψη των πολιτών. Από αυτήν τη διαδικασία, μόνο όφελος θα υπάρξει για τον τόπο. Πρέπει όμως και ο κόσμος να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι.


Όσοι προειδοποιούσαμε και προτείναμε λύσεις, δεν γίνεται να έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης με αυτούς που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Γι’ αυτό, ο κόσμος πρέπει να στηρίξει αυτήν την ειλικρινή προσπάθεια να γίνουμε όλοι καλύτεροι, να συμμετέχει δηλαδή στις εκλογές και στις άλλες πολιτικές δράσεις. Και απευθύνομαι πρώτα στον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, λέγοντάς τους ότι τώρα είναι η ώρα που το κόμμα τούς χρειάζεται προκειμένου να ανατρέψουμε την αρνητική κατάσταση της πατρίδας μας».
Για μια Ευρώπη της συνοχής
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην κατεύθυνση που η Ε.Ε. θα πρέπει ν' ακολουθήσει, ώστε ν' αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές αυτές προκλήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. «Με άλλα λόγια», διευκρίνισε, «την Ευρώπη της μίας ταχύτητας και όχι την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Η λογική του διαχωρισμού ανάμεσα στις βόρειες χώρες και τις νότιες, δεν διαφέρει και πολύ στο αποτέλεσμά της από τη λογική του διαχωρισμού δύσης και ανατολής που ίσχυε στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ανεξαρτήτως των διαφορετικών αιτιών.


Εάν οι βόρειες χώρες αντιμετωπίζουν τις νότιες ως "βαρίδι" ή ως πηγές φτηνού εργατικού δυναμικού, τότε οδεύουμε σταδιακά σε μια παγίωση της σημερινής κατάστασης, δηλαδή της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Αυτό, όμως, μπορεί βραχυπρόθεσμα να ευνοεί τις εύπορες βόρειες χώρες, αλλά μακροπρόθεσμα πλήττει τη συνοχή, αλλά και την ικανότητα της Ευρώπης συνολικά να ανταγωνιστεί τις εξ ορισμού πιο "συμπαγείς" ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα».
Με όραμα μια Ε.Ε. της αλληλεγγύης
Με όραμα μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των εθνικών χαρακτηριστικών κάθε κράτους - μέλους, αλλά και προτάσσοντας την ανάγκη για μια νέα Ευρώπη, «μακριά από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας και της εξουθενωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας» και «μια Ευρώπη των λαών και όχι μια Ευρώπη των αριθμών», το Κ. Σ. ΕΔΕΚ κατέρχεται στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, και σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στοχεύει να πείσει τους πολίτες να δώσουν στο Κίνημα δύναμη για να συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί δυναμικά και υπεύθυνα για την κοινωνική ισότητα, την απασχόληση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
Ο Γιαννάκης Ομήρου τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά όχι «σε αυτήν την κατεύθυνση που οδηγεί τώρα την Ευρώπη μια ομάδα χωρών του Βορρά και οι συντηρητικές κυβερνήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Δεν είναι αυτήν την Ευρώπη που θέλουμε και δεν μπορεί να κυβερνούν την Ευρώπη ή να αποφασίζουν για τις τύχες των λαών της Ευρώπης μη δημοκρατικά όργανα, όπως είναι η Τρόικα και το Eurogroup», τόνισε, προσθέτοντας ότι για να έχει νόημα η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες.
Δέσμευση ευρωσοσιαλιστών
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο η ΕΔΕΚ μετέχει ως ισότιμο μέλος από το 1995, υπενθυμίζει, «έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει μια δικαιότερη κοινωνία, να επαναφέρει την πολιτική και τη δημοκρατία στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, να κλείσει το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου, να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον και να εργαστεί για ένα πλαίσιο ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης».
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων εξηγεί ότι η συνεργασία αυτή δεν εξαντλείται στις εκλογές και πως θεμελιώνεται στη βάση κοινών αρχών.
Η αποχή δεν λύνει τα προβλήματα
Αναφερόμενος στο διαφαινόμενο μεγάλο ποσοστό της αποχής, ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι η πικρία, ο θυμός και η απογοήτευση των πολιτών είναι απολύτως κατανοητή, «ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τον χρηματισμό πολιτικών κομμάτων από την εταιρεία Focus». Ωστόσο, υπέδειξε, «η αποχή δεν λύνει τα προβλήματα. Η αποχή επιβραβεύει τους ενόχους, επιβραβεύει εκείνους που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, εκείνους που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς.


Οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να στηρίξουν τις δυνάμεις που τήρησαν έντιμη και υπεύθυνη στάση την ώρα της κρίσης και που με τις πράξεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια απέδειξαν ότι πολιτεύονται στη βάση αρχών. Που αγωνίζονται για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και για μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της λιτότητας και της ανεργίας. Εμείς μπορούμε να κοιτούμε τους πολίτες στα μάτια και τους καλούμε να μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων», τόνισε.