Συνεντεύξεις

Αντιδράσαμε χλιαρά

Ε. Χρυσοστόμου: Η Τουρκία δεν είχε κανένα πολιτικό κόστος από τον χειρισμό για το «Μπαρμπαρός»
Ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τη θέση μας για τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμόσουμε στόχους και τακτικές, σημειώνει η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ υπέκυψε στις πιέσεις της Τουρκίας και έβαλε το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των συνομιλιών

«Δυστυχώς βγήκαμε αληθινοί όταν λέγαμε ότι το κοινό ανακοινωθέν που αποδέχτηκε ως βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν μια λανθασμένη κίνηση, η οποία δεν θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός μιας κακής εκκίνησης, τα λάθη προηγούμενων δεκαετιών από τους εκάστοτε Προέδρους, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της τακτικής του «καλού παιδιού» και της υποχωρητικότητας.


Το αδηφάγο θηρίο, που λέγεται Τουρκία, δεν κατευνάζεται με τέτοιες τακτικές υποχωρητικότητας. Αυτό, η Τουρκία το έχει αποδείξει διαχρονικά», δηλώνει σε συνέντευξή της στη «Σημερινή» η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου.
Ερωτηθείσα ποια στρατηγική προκρίνουν οι Κύπριοι Πράσινοι, η κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή στα «θέλω» και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, η οποία φροντίζει καθημερινά να διατυπώνει ξεκάθαρα πλέον τα σχέδιά της για την Κύπρο· και αυτά δεν είναι άλλα από τον ολοκληρωτικό έλεγχο του νησιού και των φυσικών του πόρων. «Εμείς έχουμε επανειλημμένα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ολοκληρωτική και αποτελεσματική διπλωματική εκστρατεία σε Ευρώπη και Αμερική για προώθηση των θέσεών μας.


Διεξαγωγή σοβαρής και εμπεριστατωμένης μελέτης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα οποία θα ληφθούν υπόψη στη δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη επίλυση του Κυπριακού, την οποία θα εφαρμόζει ο όποιοςΠρόεδρος αναλάβει την Προεδρία. Επιπρόσθετα ίσως είναι και καιρός για να αναθεωρήσουμε τη θέση μας για τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία προωθείται εδώ και δεκαετίες. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και είναι καιρός να προσαρμόσουμε στόχους και τακτικές», τόνισε.
Έπρεπε να απαιτηθούν κυρώσεις
Θεωρείτε λανθασμένο τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Κυβέρνηση στο θέμα του «Μπαρμπαρός»;

Αντιστρέφω την ερώτηση και θα έλεγα με ποιον τρόπο αντέδρασε η Κυβέρνηση; Με το να διακοπούν οι συνομιλίες; Η Τουρκία δεν είχε από αυτό κανένα πολιτικό κόστος. Ακόμα και στην πρόσφατη έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έγινε καμία αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ούτε και οι Ευρωπαίοι έχουν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή την καταδίκη της Τουρκίας.


Μάλιστα θα έλεγα ότι θα είχαν κάθε λόγο να παρέμβουν, αφού η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι ευρωπαϊκή θάλασσα. Και όλα αυτά έγιναν, κατά την άποψή μας, επειδή η Κυβέρνηση προέβη σε χλιαρές ανακοινώσεις και διαβήματα. Θα έπρεπε να απαιτήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προβεί σε ενέργειες για παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να απαιτήσει άμεση απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και ακύρωση της NAVTEX.


Αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέκυψε στις πιέσεις της Τουρκίας και έβαλε το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των συνομιλιών. Όσο και να το αρνείται η Κυβέρνηση και να παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τη βολεύει, ο «Γιαννής» εξακολουθεί να είναι «Γιαννής» ακόμα και αν τον φωνάζουν «Γιαννάκη».
Συγκυρίες;
Μετά τα τελευταία, απογοητευτικά αποτελέσματα στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, διερωτηθήκατε γιατί οι Τούρκοι επιδεικνύουν τόσο έντονο ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, αφού η κατάσταση δεν είναι ελπιδοφόρα. Θεωρείτε ότι κάτι κρύβει η Κυβέρνηση;

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν η Κυβέρνησή μας αποκρύβει κάτι ή όχι. Ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι συγκυρίες είναι πολλές και διαμορφώνουν ένα παζλ εξελίξεων, όπου τα κομμάτια ταιριάζουν απόλυτα.


Πολύ σωστά ρωτήσατε γιατί τόση επιμονή των Τούρκων, όταν διάφορα γεγονότα δημιουργούν αβεβαιότητα για τον όγκο και τη σημασία των κοιτασμάτων των υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά την Κυβέρνηση. Όπως επίσης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και να προβληματιστεί γιατί οι Τούρκοι έχουν τόση επιρροή στον Ειδικό Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντα και τους Αμερικανούς, οι οποίοι προωθούσαν τη θέση της Τουρκίας για συμπερίληψη στις συνομιλίες τού θέματος του φυσικού αερίου.


Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, τα οποία είναι ότι σε λίγους μήνες δεν θα έχουμε γεωτρήσεις -όπως επιθυμούσε η Τουρκία-, τελειώνουν οι εκλογές στα κατεχόμενα, τελειώνει η NAVTEX και υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το φυσικό αέριο. Δεν είμαι σίγουρη αν όλα αυτά είναι απλώς συγκυρίες.
Οι Οικολόγοι συχνά επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει η ενεργειακή μας πολιτική να βασίζεται αποκλειστικά στους υδρογονάνθρακες. Μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνιο σχεδιασμό με βάση τις ΑΠΕ;
Το θέμα των ΑΠΕ τίθεται από τους Οικολόγους τα τελευταία είκοσι χρόνια. Διαχρονικά στηρίζουμε την άποψη ότι η Κύπρος θα μπορούσε να έχει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό με βάση τις ΑΠΕ. Σε χώρες της Ευρώπης βλέπουμε ότι υπάρχει μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εδώ και χρόνια. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μακροχρόνιο σχεδιασμό, μόνο για τις ΑΠΕ μπορούμε να μιλούμε. Οι υδρογονάνθρακες ίσως και να έχουν ημερομηνία λήξης με βάση το τι λένε οι επιστήμονες. Ο ήλιος ποτέ.
Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν γίνει σοβαρές κινήσεις από καμία Κυβέρνηση που να μας ικανοποιούν πλήρως. Είναι αδιανόητο να έχουμε τη μεγαλύτερη και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, τον ήλιο, και να μην την εκμεταλλευόμαστε όσο θα έπρεπε. Καθώς επίσης τη θάλασσα, τη βιομάζα, τον αέρα κτλ. Και, δυστυχώς, θα έλεγα οι κυβερνώντες έχουν γεμίσει την κοινωνία με φρούδες ελπίδες με την ανεύρεση φυσικό αερίου. Ακόμα και η πολυδιαφημιζόμενη ενδιάμεση λύση έχει βαλτώσει και δεν υπάρχουν εξελίξεις. Εμείς στηρίζουμε τη χρήση των ΑΠΕ, τη πράσινη ενέργεια και το σπάσιμο των μονοπωλίων στην παραγωγή ενέργειας.
Όπως το προβλέψαμε
Το θέμα των εκποιήσεων φαίνεται να προκαλεί καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος της Κύπρου. Πιστεύετε ότι ορθά χειρίστηκε το θέμα η Βουλή; Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει προκληθεί;

Εμείς δεν ψηφίσαμε τον νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, γιατί δεν μας είχε πείσει η Κυβέρνηση ότι θα ανταποκρινόταν στα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει για το νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφαιρεγγυότητας ώς τον Δεκέμβριο. Έγινε όπως το προβλέψαμε. Είναι αδιανόητο για μας να πληρώσουν γι' ακόμα μια φορά οι Κύπριοι πολίτες τα λάθη των τραπεζών. Η πρώτιστη έγνοια της Κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν η προστασία των πολιτών και όχι η εξυπηρέτηση των τραπεζών και τον όρων της Τρόικας. Αντί αυτού βλέπουμε μια Κυβέρνηση που βάζει σε τελευταία μοίρα τους πολίτες της και πρώτη τους αριθμούς.
Θεωρείτε ικανοποιητικές τις ενέργειες που γίνονται, σχετικά με τη διερεύνηση των διάφορων σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας; Πόσο πιστεύετε ότι επηρεάζουν τις σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς και την πολιτική;
Το πόσο έχουν επηρεάσει τα σκάνδαλα τις σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς και την πολιτική νομίζω φαίνεται από τη μεγάλη αποχή στις Ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές της Πάφου. Οι συμπολίτες μας δικαιολογημένα γύρισαν την πλάτη σε κάποιους πολιτικούς. Εμείς δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με τον ρυθμό της διαδικασίας διαλεύκανσης των σκανδάλων και την απόδοση δικαιοσύνης. Ζητούμε επανειλημμένα την επίσπευση των διαδικασιών και την απονομή δικαιοσύνης.
Αυστηρή εφαρμογή και «Αστυνομία των Ζώων»
Πρόσφατα έχουμε, δυστυχώς, δει νέα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Πού οφείλεται η ολιγωρία που παρατηρείται για προστασία τους; Πώς θα λυθεί διά παντός το ζήτημα αυτό;

Δυστυχώς, η κακοποίηση των ζώων συνεχίζεται ακόμα και μετά την ψήφιση νομοθεσιών για την προστασία και ενάντια στην κακοποίηση των ζώων. Μόνο όταν υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και αστυνόμευση, σε συνδυασμό με την επιμόρφωση, θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Για τον λόγο αυτό το Κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη δημιουργία της «Αστυνομίας των Ζώων» αλλά και την εφαρμογή των νομοθεσιών.


Παρόλο που δόθηκαν εξουσίες στους αστυνομικούς της γειτονιάς για τον ρόλο αυτό, δυστυχώς δεν είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο. Να θυμίσω ότι το Κίνημα κατέθεσε πολλές νομοθεσίες για το θέμα, άλλες ψηφίστηκαν, άλλες ακόμα εκκρεμούν. Πιστεύω ότι η Πολιτεία πρέπει να δει πιο σοβαρά τα θέματα της ευημερίας των ζώων.