Συνεντεύξεις

Αφήστε την Παιδεία μακριά από κομματικές σκοπιμότητες

Έκκληση Κώστα Καδή μέσω συνέντευξης του στη "Σ"

Ο Υπουργός Παιδείας καταδικάζει και πάλι, με τον πιο έντονο τρόπο, τα θλιβερά επεισόδια της περασμένης Δευτέρας και τονίζει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην καλλιέργεια στάσεων που σέβονται τη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του τι πρότυπα και αξίες δίνονται στα παιδιά, όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά και μέσα από την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία. Είναι μια θλιβερή κατάσταση, που ευελπιστούμε ότι θα διορθωθεί με διάφορες δράσεις
Η ηγεσία της ΠΣΕΜ προέκυψε στη βάση διαδικασιών που προβλέπονται στη νομοθεσία. Το Υπουργείο Παιδείας ακολούθησε κατά γράμμα τις διαδικασίες που προβλέπονταν στη νομοθεσία και καλεί όλους να τις σεβαστούν
Είναι κρίμα να βλέπουμε μαθητικές ανακοινώσεις γραμμένες από κομματικά επιτελεία και ακόμη πιο πολύ κρίμα να βλέπουμε τόσο μεγάλη παρέμβαση των κομμάτων μέσα στα σχολεία μας
Νέα έκκληση προς όλους και ειδικότερα προς τα κόμματα να αφήσουν την Παιδεία έξω από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες απευθύνει μέσω της «Σ» ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής. Καλεί, ταυτόχρονα, τα κόμματα να αφήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν ανεπηρέαστοι τις δικές τους πρωτοβουλίες. «Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ανεπηρέαστοι από κομματικές παρεμβάσεις τις δικές τους δράσεις με τον αυθορμητισμό, τον δυναμισμό και τον ενθουσιασμό που τους διακρίνουν, ώστε οι δράσεις αυτές να είναι πολύ πιο γνήσιες.


Είναι κρίμα να βλέπουμε μαθητικές ανακοινώσεις γραμμένες από κομματικά επιτελεία και ακόμη πιο πολύ κρίμα να βλέπουμε τόσο μεγάλη παρέμβαση των κομμάτων μέσα στα σχολεία μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του με αφορμή τα αμαυρωτικά συμβάντα της περασμένης Δευτέρας, κατά τα οποία μαθητές επιτέθηκαν κατά Τουρκοκυπρίων. Σε σχέση με τα επεισόδια τονίζει πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.
Κατ' αρχάς θα θέλαμε ένα σχόλιό σας σε σχέση με τα θλιβερά συμβάντα την περασμένη βδομάδα, με μαθητές να επιτίθενται κατά Τ/κ.
Θα ήθελα να καταδικάσω και πάλι με τον πιο έντονο τρόπο τα θλιβερά επεισόδια και να τονίσω ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην καλλιέργεια στάσεων που σέβονται τη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για τον λόγο αυτό, ένας από τους τρεις υπό έμφαση στόχους που έχουμε θέσει για τη φετινή σχολική χρονιά είναι η προώθηση δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση κάθε μορφής ρητορικής του μίσους.


Με τον στόχο αυτό προωθούμε τη συμφιλίωση, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό στην άλλη άποψη, την αντιμετώπιση του ρατσισμού και, γενικότερα, προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με την ειρήνη. Ήδη αναπτύσσονται σχετικές δραστηριότητες από τα σχολεία μας, στο πλαίσιο αυτού του στόχου.


Τονίζω ότι ο εν λόγω στόχος δεν τέθηκε τώρα λόγω των πρόσφατων αρνητικών και καταδικαστέων γεγονότων. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν για να απομονώσουμε και να περιθωριοποιήσουμε συμπεριφορές, οι οποίες οδηγούν στα γεγονότα που ζήσαμε την περασμένη Δευτέρα. Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά όλους τους φορείς που λειτουργούν μέσα και γύρω από το σχολείο.
Για το περιστατικό αυτό είχατε και συνάντηση με την ΠΣΕΜ. Ποια τα αποτελέσματα της συνάντησης;
Κατά τη συνάντηση διαφάνηκε ότι υπάρχει περιθώριο εποικοδομητικής συνεργασίας και λήψης εκείνων των μέτρων και αποφάσεων για να μην ξαναβιώσουμε παρόμοια γεγονότα με αυτά της περασμένης Δευτέρας. Από την εν λόγω συνάντηση κρατώ τρία σημαντικά αποτελέσματα:


1. Την από κοινού καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς εναντίον των Τουρκοκυπρίων, η οποία είχε ήδη συνέπειες ακριβώς αντίθετες με αυτές που επιδίωκαν οι οργανωμένοι μαθητές,


2. Την προθυμία όλων των πλευρών να συνεργαστούν, με πολύ πρακτικούς τρόπους, για να μην ξαναδούμε παρόμοιες καταστάσεις και


3. Τη συνεργασία για να κάνουμε τη λειτουργία των σχολείων μας πιο αποτελεσματική.


Πριν από μερικούς μήνες έχει συσταθεί Επιτροπή Διαμόρφωσης των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων, στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές, οι καθηγητές, οι γονείς αλλά και το Υπουργείο Παιδείας. Η συζήτηση στην εν λόγω Επιτροπή και η επεξεργασία των νέων κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία των σχολείων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Πέραν όμως των επιθέσεων κατά Τ/κ υπάρχουν κι άλλες μορφές νεανικής παραβατικότητας που προβληματίζουν την κοινή γνώμη. Μια από αυτές είναι και το πρόσφατο περιστατικό με 10χρονα και 12χρονα που εκτόξευαν βρισιές κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σας προβληματίζει τούτη η κατάσταση;
Προφανώς και μας προβληματίζει. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του τι πρότυπα και αξίες δίνονται στα παιδιά, όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά και μέσα από την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία. Είναι μια θλιβερή κατάσταση, που ευελπιστούμε ότι θα διορθωθεί με διάφορες δράσεις, όπως για παράδειγμα η προώθηση των μέτρων που συνδέονται με τον υπό έμφαση στόχο που έθεσε το Υπουργείο και στον οποίο αναφέρθηκα και προηγουμένως. Επίσης, ειδικά σε αυτή τη νεαρή ηλικία, είναι σημαντικό το σχολείο να μην λειτουργεί μόνο τιμωρητικά, αλλά και υποστηρικτικά, έτσι ώστε τα παιδιά αυτά να μην περιθωριοποιούνται και να συνεχίζουν την παραβατική συμπεριφορά.
Υπάρχει δυνατότητα αναστροφής αυτής της θλιβερής κατάστασης;
Βέβαια υπάρχει περιθώριο αναστροφής αυτής της κατάστασης. Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα πρέπει να εργαστούμε όλες οι πλευρές συλλογικά. Εμείς, ως Υπουργείο, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όσο γίνεται περισσότερο καλές πρακτικές και ενέργειες που αναπτύσσονται από τα σχολεία μας και είναι κοντά στον φετινό μας στόχο για ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι σημαντική και η ανάδειξη τέτοιων ενεργειών από τα ΜΜΕ.
Επί τη ευκαιρία θα ήθελα κι ένα σχόλιό σας σε σχέση με την έντονη αντίδραση των πέντε από τα δέκα μέλη της Γραμματείας της ΠΣΕΜ, τα οποία αρνούνται να αναγνωρίσουν τη σημερινή ηγεσία της Επιτροπής.
Η ηγεσία της ΠΣΕΜ προέκυψε στη βάση διαδικασιών που προβλέπονται στη νομοθεσία. Το Υπουργείο Παιδείας ακολούθησε κατά γράμμα τις διαδικασίες που προβλέπονταν στη νομοθεσία και καλεί όλους να τις σεβαστούν. Επαναλαμβάνω ότι, εάν υπάρχουν από οποιοδήποτε ενστάσεις, αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης για να εξεταστούν. Όποια απόφαση λάβουν αυτά τα Σώματα, εμείς θα τη σεβαστούμε πλήρως, όπως σεβόμαστε κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της εκλογής της νέας γραμματείας της ΠΣΕΜ. Όμως, θέλω την ίδια ώρα να ξεκαθαρίσω πως, από τη στιγμή που έχουμε ένα αποτέλεσμα από θεσμοθετημένα όργανα, όπως προβλέπεται και στη νομοθεσία, δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε αυτό το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, στις συναντήσεις μας με την ΠΣΕΜ προσκαλούμε όλα τα μέλη του Συμβουλίου.
Αυτή η διαμάχη ανάμεσα στους μαθητές πιστεύετε πως είναι αποτέλεσμα της κομματικοποίησης της Παιδείας μας;
Ασφαλώς. Παρατηρούμε την τελευταία περίοδο μια προσπάθεια να προκληθεί αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας, που δεν είναι άσχετη με κομματικές επιδιώξεις. Παράκλησή μου είναι να αφεθεί η Παιδεία έξω από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες. Απευθύνω δε έκκληση προς όλα τα κόμματα να αφήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν ανεπηρέαστοι τις δικές τους πρωτοβουλίες. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ανεπηρέαστοι από κομματικές παρεμβάσεις τις δικές τους δράσεις με τον αυθορμητισμό, τον δυναμισμό και τον ενθουσιασμό που τους διακρίνουν, ώστε οι δράσεις αυτές να είναι πολύ πιο γνήσιες. Είναι κρίμα να βλέπουμε μαθητικές ανακοινώσεις γραμμένες από κομματικά επιτελεία και είναι ακόμη πιο πολύ κρίμα να βλέπουμε τόσο μεγάλη παρέμβαση των κομμάτων μέσα στα σχολεία μας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την επιστολή που μου απέστειλαν τα πέντε από τα δέκα μέλη της Γραμματείας της ΠΣΕΜ.