Συνεντεύξεις

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ Αν εγκατέλειπα τη θέση μου, θα ήμουν ρίψασπις

Ελ. Θεοχάρους: Έχω εκλεγεί με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις που δεν απέκρυψα ποτέ
«Έπραξα το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αντιμετωπίζω τον πόλεμο που μου επεβλήθη και σχεδιάζω την παραπέρα πορεία μου», τονίζει η ευρωβουλευτής στη «Σ»
«Βασικοί πυλώνες εναλλακτικής διπλωματικής δράσης θα πρέπει να είναι: Οι θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., χωρίς αποκλίσεις, και η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στηρίζεται αφενός στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, η οποία ρητώς αναφέρει ότι, εάν θέλει η Τουρκία να προχωρήσει στην Ε.Ε., θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία»
«Αντί να εξετάζουμε πώς θα ακρωτηριαστούν θεμελιώδη δικαιώματα για να χωρέσουν σε μια ΔΔΟ, θα πρέπει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηριχθεί στον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, χωρίς αποκλίσεις»
«Εάν η λύση δεν είναι δημοκρατική και σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., θα καταρρεύσει ή δεν θα λειτουργήσει ποτέ, όπως συμβαίνει στη Βοσνία»

«Δεν θα μπορούσα να γίνω συνένοχη με ό,τι συμβαίνει και με ό,τι απεργάζονται κάποιοι εις βάρος της Κύπρου, προδίδοντας τις θέσεις και τις αρχές μου», διαμηνύει, με τη συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Σημερινή», η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως εκείνοι που αποδείχθηκαν ασυνεπείς, όσον αφορά τις θέσεις αρχών στο εθνικό μας πρόβλημα, είναι όσοι σήμερα την εγκαλούν για την παραίτησή της από τον ΔΗΣΥ και την καλούν να παραδώσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καταγγέλλει, ταυτόχρονα, την άσκηση ποικιλόμορφων πιέσεων εντός του κόμματος, λόγω των προσεγγίσεών της στο Κυπριακό, στηλιτεύοντας ακόμη και προσπάθεια αδρανοποίησής της εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ένεκα διαφορών στο εθνικό πρόβλημα.
Κυρία Θεοχάρους, πολλοί υποστηρίζουν ότι, αφού αποφασίσατε να παραιτηθείτε από τον ΔΗΣΥ, για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξης, οφείλετε να παραδώσετε και την έδρα σας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχετε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του συγκεκριμένου κόμματος. Τι απαντάτε;
Έχω εκλεγεί με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, που δεν απέκρυψα ποτέ. Αν εγκαταλείψω τη θέση μου, θα είμαι ρίψασπις. Θα προδώσω όσους με στήριξαν για τις θέσεις μου. Ο Συναγερμός γνώριζε τις θέσεις μου πριν από τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου. Άμα ήθελε, μπορούσε να με αποκλείσει. Το έκανε με τον άλλον ευρωβουλευτή. Συνεπώς, γνώριζαν ότι πολλοί θα με στήριζαν για τις θέσεις μου, χωρίς να υποστηρίζουν κατ' ανάγκην την υφιστάμενη ηγεσία του Συναγερμού. Πιστεύω, ακόμη, ότι εκτός από εμένα πολλοί άλλοι Συναγερμικοί έχουν ανάλογες θέσεις. Που ασφυκτιούν μέσα στον Συναγερμό. Θέσεις διαφορετικές από την ηγεσία.
Πέρα από το γεγονός, όμως, ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είναι ατομικό και όταν εκλέχτηκα ο κόσμος γνώριζε τις διαφορές μου με την ηγεσία, -τονίζω, με την ηγεσία, όχι με τη βάση-, υπήρξαν πολλοί που μου δήλωσαν ότι με ψηφίζουν μεν, διαφωνούν με τον Συναγερμό δε. Είμαι συνεπής στις θέσεις μου. Άλλοι είναι ασυνεπείς. Υποσχέθηκαν ότι δεν θα φέρουν το σχέδιο Ανάν, αλλά τελικά συζητούν σχέδιο ενδεχομένως χειρότερο και από το Ανάν και επαναφέρουν άθλιες υποχωρήσεις, ενώ κάνουν πορείες προς τον λαό με στόχο να τον πείσουν να αποδεχθεί ελλειμματική λύση.


Εάν ο λαός διαφωνούσε μαζί μου και συμφωνούσε με την ηγεσία του κόμματος, δεν θα με εξέλεγε. Σήμερα δεν μπορώ να είμαι συνένοχος σε ό,τι συμβαίνει. Έκανα αρκετή υπομονή, κυρίως για όλους εκείνους τους πολίτες που, για λόγους κομματικής προσήλωσης, θα θλιβόντουσαν πολύ από την αποχώρησή μου. Δυστυχώς, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, ό,τι και αν αυτό μου στοιχίσει.
Κακεντρέχειες και μικροψυχία
Κάποιοι προχωρούν ακόμη παραπέρα, διατεινόμενοι ότι αρνείστε να παραδώσετε την έδρα, λόγω του παχυλού μισθού με τον οποίον αμείβεστε ως ευρωβουλευτής. Πώς σχολιάζετε;

Μα για τον παχυλό μισθό! Κύριε Ελέησον! Ακούστε, κύριε Παπαδόπουλε, αυτά είναι κακεντρέχειες και μικρόψυχα χτυπήματα. Αυτά τα έχουν πει πολλές φορές και για μένα και για τους άλλους ευρωβουλευτές. Και θα τα ξαναπούν. Εντάξει, λοιπόν, έμεινα για τον παχυλό μισθό. Αφού δεν κουμάνταρα τόσα χρόνια να γίνω εκατομμυριούχος ως γιατρός, ας μου μείνει ο μισθός.
Δεν με συγκινούν τα υλικά αγαθά. Ακόμη χρωστάω το σπίτι που μένω. Ξέρετε όμως; Έχω διαπιστώσει ότι αυτήν την ιστορία του μισθού του ευρωβουλευτή, τη συντηρούν όσοι ευεργετήθηκαν παντοιοτρόπως από το κόμμα και τα κόμματα. Άνθρωποι διορισμένοι στις καλύτερες θέσεις, χωρίς να έχουν τα ανάλογα προσόντα, σε βάρος ικανών και άξιων παιδιών που παραμένουν στην ανεργία. Εμένα δεν με διόρισε το κόμμα. Ούτε έχω εμπλακεί σε διαδικασίες προεκλογικής χρηματοδότησης, ούτε σε άλλα σκάνδαλα, ούτε πλησίασα ποτέ τα οικονομικά του κόμματος που αγγίζουν αστρονομικά ποσά. Ας σοβαρευτούμε και ας δούμε πώς θα σωθεί ο τόπος. Τι άλλο να σας πω... Κρίμα και ντροπή γι’ αυτούς που τα γράφουν με δόλιο και κατευθυνόμενο τρόπο. Έχω εξηγήσει γιατί διατηρώ την έδρα. Αν κάποιοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν, επειδή διαφωνούν μαζί μου πολιτικά και θέλουν να με πλήξουν με ελεεινούς τρόπους, να με φιμώσουν, τους πληροφορώ ότι αντέχω. Άντεξα και χειρότερα.
Υποστηρίζετε ότι οι ψήφοι σας είναι προσωπικές και γι’ αυτό δεν παραδίδετε την έδρα. Πώς ξέρετε όμως πως θα λαμβάνατε τόσες ψήφους, αν ήσασταν υποψήφια με έναν άλλον συνδυασμό;
Μα, αυτό είναι αυταπόδεικτο. Να σας θυμίσω τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας; Τι έκανε το κόμμα και άλλοι παράγοντες; Δεν θέλω να αναξέω πληγές. Σκεφτείτε, όμως, αν υπήρχε οριζόντια ψηφοφορία, πόσες ψήφους θα έπαιρνα από πολίτες που, ενώ συμφωνούν μαζί μου, δεν με ψηφίζουν, γιατί δεν αποδέχονται τον Συναγερμό. Αν υπήρχε λίστα, αντί σταυρών, έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα ήμουν σε εκλόγιμη θέση; Ή ακόμη ποιοι από αυτούς που εκλέγονται, θα εκλέγονταν, εάν δεν ήσαν σε κομματικό συνδυασμό; Όταν γίνεται αναφορά σε προσωπικές ψήφους, εννοούμε τις ψήφους στήριξης θέσεων και συνέπειας. Που είναι μετρήσιμες, όπως και οι μονοσταυρίες.
Τιμώ τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ
Ποιο μήνυμα στέλνετε σ' όλους εκείνους τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ που σας ψήφισαν;

Ότι τους τίμησα και τους τιμώ. Και ότι θα κρατώ συνεχώς τη σημαία των αρχών και των αξιών στις οποίες πίστεψαν και πιστεύουν και κάποιοι τις χρησιμοποιούν στα λόγια, στα μνημόσυνα, στους πανηγυρικούς, αλλά δεν τις κάνουν πράξη. Ο όρκος «την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» είναι τρόπος ζωής και κώδικας τιμής. Εγώ ποτέ δεν πρόδωσα ούτε τις αρχές ούτε τους συναγωνιστές μου.
Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Σταύρος Ζένιος, ο οποίος σε περίπτωση ενδεχόμενης παραίτησής σας, καταλαμβάνει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ, σας εγκάλεσε ότι επιλέξατε να δικαιολογήσετε την απόφασή σας με ψευδείς και απαξιωτικές αναφορές σε έναν συνυποψήφιό σας, εννοώντας τον ίδιο, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν αποκαλύπτει πολιτικό ήθος που να μας πείθει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μιαν απόφαση». Θα θέλαμε κι εδώ το σχόλιό σας.
Είπε πολύ χειρότερα ο κύριος Ζένιος από αυτά που μου λέτε. Έχω απαντήσει ήδη στον κ. Ζένιο. Είναι κρίμα ότι ένας πρώην πρύτανης δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τις φιλοδοξίες του και καταφεύγει σε λαϊκισμούς και λασπολογία με αστείες προφάσεις. Ναι, δεν πήρε το ένα πέμπτο των ψήφων μου, όπως εσφαλμένως είπα εν τη ρύμη του λόγου. Το σωστό είναι ότι πήρε 40 χιλιάδες λιγότερες. Λυπάμαι για το λάθος. Του είπα, επίσης, ότι, αν ήμουν τόσο αχρείο πρόσωπο όσο με περιγράφει, δεν θα μου πρότεινε προ τριμήνου υπουργείο ο Νίκος Αναστασιάδης. Εντούτοις, ας είναι καλά, του εύχομαι κάθε επιτυχία στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του.
«Επιχείρησαν να με απομονώσουν παντού»
Παρότι ήσασταν σαφής ως προς τους λόγους της παραίτησής σας, παραμένει το ερώτημα γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να το πράξετε. Δεν διαβλέπατε από καιρό όλα όσα επικαλεστήκατε;

Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Προσπάθησαν να με αδρανοποιήσουν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λόγω διαφορών στο Κυπριακό, και ξέρετε, αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και μειωτικό. Με είχαν απομονώσει και στον ΔΗΣΥ. Το διευθυντήριο του κόμματος αποφασίζει. Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο απλός Συναγερμικός και ο πολίτης. Το κόμμα ξεκίνησε πορεία για να επιβληθεί συγκεκριμένη λύση, όπως σας είπα, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Δεν μπορούσα να γίνω συνένοχη σε όσα γίνονται στο Κυπριακό.


Δηλαδή, να αποδέχονται με διάφορες ενέργειες το ψευδοκράτος, για να διευκολύνουν την εν συνεχεία αναγνώρισή του στον νέο συνεταιρισμό, και να μου λένε ότι πάσχω από «τυφλό φανατισμό», επειδή διαμαρτυρήθηκα. Να στήνουν φιέστες που αθωώνουν τον κατακτητή. Να εξουδετερώνουν την Ε.Ε. κάνοντάς την να πιστεύει ότι φθάσαμε σε συμφωνία. Επαναλαμβάνω: Αν φθάσουμε σε συμφωνία, σημαίνει ότι επεβλήθησαν οι όροι της Τουρκίας. Και αυτό είναι απαράδεκτο.


Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή είναι πανίσχυρη και δεν υπολογίζει κανέναν, θα υποχωρήσει στο Κυπριακό χωρίς κόστος; Μας λένε ακόμη ότι μας εγκαταλείπουν οι πάντες και δημιουργούν ψευδαισθήσεις στον κόσμο για τον μετριοπαθή Ακιντζί, ο οποίος, όμως, εκφράζει τις διαχρονικές θέσεις του τουρκικού βαθέος κράτους. Πληροφορούμαστε από τον Έιντε, από τη μια, ότι ώς τον Μάρτιο θα έχουμε λύση, και, από την άλλη, ότι αλλιώς ερμηνεύει τη Διζωνικότητα η μια πλευρά και αλλιώς η άλλη.


Αυτές είναι οι πολύ σοβαρές εξελίξεις «στο τελευταίο μίλι της διαδικασίας», που διεξάγονται με πλήρη συσκότιση από τους δικούς μας διαπραγματευτές. Ποιος πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση υποφερτή, όταν η Άγκυρα και ο Ακιντζί έχουν θέσεις βαθέος κράτους; Γιατί δεν ενημερώνουν τώρα τον λαό; Για να τον φέρουν ενώπιον τετελεσμένων και να τον εκβιάσουν βάζοντάς του το βολικό πιστόλι στον κρόταφο;
Έπραξα το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αντιμετωπίζω τον πόλεμο που μου επεβλήθη και σχεδιάζω την πορεία μου.
Η σωτηρία της Κύπρου δεν είναι κομματικό ζήτημα
Έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστείτε με κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα. Ωστόσο, αναφέρατε ως κύριο λόγο της παραίτησής σας τον αγώνα για ανάσχεση μιας καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο, δεν προϋποτίθεται η συνεργασία με δυνάμεις που έχουν ανάλογες προσεγγίσεις με τις δικές σας, τόσο εντός όσο και εκτός των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών;

Δεν είναι αυτό που είπα. Το Κίνημα «Αλληλεγγύη» θα υπερβεί τα κομματικά στεγανά. Δεν σημαίνει ότι δεν συνομιλεί με τα κόμματα ή φορείς ή πολίτες. Ο διάλογος είναι κόσμημα για τη Δημοκρατία. Για να αποτραπεί μια καταστροφική λύση, χρειάζεται ο καθένας, χρειάζονται όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογίας. Διότι δεν είναι ζήτημα κομματικό, είναι ζήτημα πατριωτικό. Αυτό το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε είναι να επιβληθεί άδικη λύση. Και, αν συνεχίσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να είμαστε οχυρωμένοι μέσα στα κομματικά στεγανά, αυτό θα είναι ακατόρθωτο.
Δεν είμαστε απορριπτικοί, αλλά ρεαλιστές
Μπορείτε να περιγράψετε μια ρεαλιστική στρατηγική ανάσχεσης σήμερα στο Κυπριακό;
Κατ’ αρχάς πρέπει να εξηγήσουμε ότι η ομοσπονδία, για να μετατραπεί από ουτοπική σε αποδεκτή από την Τουρκία, δηλαδή σε ρεαλιστική «λύση», θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πλειοψηφία των τουρκικών θέσεων. Αυτές είναι οι θέσεις της Άγκυρας και δυστυχώς του Ακιντζί, που είναι πλήρως εναρμονισμένος μαζί της. Όταν, λοιπόν, τώρα δεν μπορεί να δέσει τα κορδόνια του, σκεφτείτε τι θα συμβεί μετά τη λύση. Ποιος θα εγγυηθεί ότι δεν θα συνεχιστεί η υφιστάμενη εξάρτηση και θα περνάμε από εκβιασμό σε εκβιασμό, ο οποίος θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος μέσα από την ομοσπονδία των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών;


Επειδή, όμως, δεν είμαστε απορριπτικοί, αλλά ρεαλιστές, επειδή θέλουμε λύση εφαρμόσιμη και δίκαιη, θα σας πω ότι η πρόταση έχει δύο σκέλη: Το ένα στηρίζεται στη δημοκρατία και το άλλο στην ισχύ. Εάν η λύση δεν είναι δημοκρατική και σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε, θα καταρρεύσει ή δεν θα λειτουργήσει ποτέ, όπως συμβαίνει στη Βοσνία. Συνεπώς, αντί να εξετάζουμε πώς θα ακρωτηριαστούν θεμελιώδη δικαιώματα για να χωρέσουν σε μια ΔΔΟ, θα πρέπει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηριχθεί στον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, χωρίς αποκλίσεις.


Εδώ, όπως φαίνεται, δεν πάμε για μετεξέλιξη, αλλά για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της από δύο συνιστώντα κράτη, εκ των οποίων το ένα θα είναι το σημερινό ψευδοκράτος. Βασικοί πυλώνες εναλλακτικής διπλωματικής δράσης θα πρέπει να είναι: Οι θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., χωρίς αποκλίσεις και η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στηρίζεται αφενός στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, η οποία ρητώς αναφέρει ότι, εάν θέλει η Τουρκία να προχωρήσει στην Ε.Ε., θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση το πρωτόκολλο 10, εντάχθηκε ολόκληρη στην Ε.Ε., ως ενιαίο κράτος. Εφόσον όλοι επικαλούνται αυτά τα δύο τμήματα του κεκτημένου, γιατί δεν είναι θέσεις πρώτης γραμμής για την Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο;
Αποτρεπτική ισχύς
Επειδή διπλωματία και αποτρεπτική ισχύς συμβαδίζουν, για να μην είμαστε υπό τον συνεχή εκβιασμό της Τουρκίας θα πρέπει να οργανώσουμε την άμυνά μας και να προχωρήσουμε σε συμμαχίες. Το Ισραήλ επί μακρόν μάς ζητά στρατηγική συμμαχία και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Οι στρατηγικές συμμαχίες δεν είναι μόνο στρατιωτικές, αλλά και οικονομικές και εμπορικές και πολιτισμικές. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμφερόντων ως αποτρεπτική ασπίδα και ως φόρμουλα αλλαγής ισοζυγίου δυνάμεων, για να μη μας βάζουν, όπως έχω ξαναπεί, κάθε τόσο το πολύ βολικό «πιστόλι στον κρόταφο».


Διαπιστώνω ότι κάποιοι δεν θέλουν μια τέτοια πολιτική, σκοτώνουν κάθε εναλλακτική επιλογή, προσδοκούν σε μια συμμαχία με την ισχυρή Τουρκία και λένε στον κόσμο ότι είναι ρεαλιστές και ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά μόνον ό,τι μας σερβίρουν ως λύση. Για να δικαιολογήσουν τη δική τους ουτοπική πολιτική, η οποία, για να γίνει πράξη, θα πρέπει να υποταχτούμε στην Άγκυρα. Η δική μου πρόταση στηρίζεται στους κανόνες του ρεαλισμού, δηλαδή της αποτρεπτικής ισχύος ως ελάχιστης φόρμουλας ασφαλείας, στη δημοκρατία, την ηθική και στο στρατηγικό πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. Όλα τούτα είναι πυλώνες αμοιβαίου σεβασμού και βιωσιμότητας. Χρειάζεται η Πατριωτική και Κοινωνική Αναγέννηση του λαού μας.
Ιδεολογία μας η σωτηρία της πατρίδας
Έχετε εξαγγείλει τη δημιουργία του Κινήματος «Αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ αναφέρατε ότι σ’ αυτό θα συμμετέχουν τόσο μέλη του ΔΗΣΥ όσο και πρόσωπα από άλλους χώρους. Μπορείτε να είστε πιο σαφής ως προς το ιδεολογικό στίγμα του νέου Κινήματος;

Το Κίνημα "Αλληλεγγύη" έχει ως πρώτιστο στόχο τη συνδρομή στην προσπάθεια επίτευξης δίκαιης λύσης του Κυπριακού ή την αποτροπή επιβολής άδικης και κακής λύσης. Παράλληλα, διεκδικούμε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, τη στήριξη του πολίτη, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, την άρση του οικονομικού στραγγαλισμού των νεόπτωχων, τη στήριξη των ανέργων, τη βοήθεια των παιδιών που σταματούν το σχολείο για οικονομικούς λόγους, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, την αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες, το κράτος προνοίας.


Ιδεολογία μας είναι η σωτηρία της πατρίδας, η εντιμότητα, η ανάκτηση της αξιοπρέπειας του φιλότιμου, της ανθρωπιάς μας και της εργατικότητάς μας. Η επίλυση των προβλημάτων της νεολαίας, η καταπολέμηση της φτώχιας, της ανεργίας και η στήριξη τού ενός από τον άλλον. Αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες και τα ιδανικά μας. Που πρέπει να γίνουν πολιτικές και να εφαρμοσθούν. Να αγωνιστούμε για την κοινωνική και πατριωτική μας αναγέννηση.
Πολλοί συνδέουν την αποχώρησή σας από τον ΔΗΣΥ με ενδεχόμενες βλέψεις σας για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Έτσι έχουν τα πράγματα; Εάν τελικά διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, θα είστε υποψήφια;
Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αλληλεγγύη προς τους συμπατριώτες μας Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.