Στίγμα

Τα έγραψε ο «Πολίτης», αλλά δεν τα διάβασαν στον «Πολίτη»...

Πώς ένας 18χρονος Τουρκοκύπριος περιέγραφε την τουρκική πολιτική και εισβολή πριν από 50 χρόνια
Η εφημερίδα «Πολίτης» στέγασε την επομένη της μεγάλης νίκης του Ερντογάν το κύριο θέμα της, υπό τον εντυπωσιακό τίτλο «Σάρωσε το ΑΚΡ, ελπίζει η Κύπρος». Δεν εκόμισε γλαύκα ες Αθήνας, βεβαίως. Προηγήθηκε πολλά χρόνια προηγουμένως ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν, μετά τη συντριπτική ήττα της φιλοσοφίας του (απόρριψη του σχεδίου Ανάν), επεσκέφθη την Άγκυρα και συνάντησε τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Επέστρεψε στην Κύπρο και έμπλεος ενθουσιασμού, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε σε συνέντευξη στον κατοπινό συνεργάτη του Μακάριο Δρουσιώτη, ότι ο Ερντογάν δεν είναι Ετζεβίτ, θέλει λύση του Κυπριακού και είναι ένας προοδευτικός, εκσυγχρονιστής ηγέτης.
Κρατά 13 χρόνια αυτή η ακατάσχετη Ερντογο-λαγνεία πολιτικών και ΜΜΕ. Παρ' όλο που στα 13 αυτά χρόνια ο Ερντογάν απέδειξε πως η λύση που θέλει είναι λύση δύο κρατών, πως ο ίδιος είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας, με νεοσουλτανική νοοτροπία, δυνάστης του ίδιου του λαού του, οραματιστής μίας νέας Οθωμανικής Τουρκίας. Ουδείς εδιδάχθη και ουδέν εδιδάχθησαν.
Ο τίτλος του «Πολίτη» δεν προηγήθηκε. Ακολούθησε. Αλλά ερμήνευσε σωστά μία φιλοσοφία, η οποία καθοδηγεί ακόμη και σήμερα, 13 χρόνια μετά, την πολιτική των ψευδαισθήσεων την οποία ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Δεν είναι τυχαίο, που ακόμη και μετά τη νίκη του Ερντογάν, τις διώξεις και τις απολυταρχικές νοοτροπίες του νεοσουλτάνου, Κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιμένουν να εξευμενίζουν τις προθέσεις του Ερντογάν και να τον καλούν να δείξει έμπρακτα τη βούλησή του για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δεν πρόκειται απλώς για επικίνδυνο ευσεβοποθισμό.


Πρόκειται και για πλήρη αμάθεια και απόλυτη άγνοια της ιστορίας και των προθέσεων του αντιπάλου, παρ' όλο που οι προθέσεις αυτές έγιναν, και στα λόγια και στις πράξεις, πασίγνωστες τα τελευταία 41 χρόνια.
Στον «Πολίτη» και στην αξιοπρόσεκτη στήλη του Χρονογράφου του, ο οποίος παραθέτει δημοσιεύματα εφημερίδων πριν από 50 χρόνια, καταγράφονται σημαντικά ιστορικά στοιχεία τής, από μισό αιώνα, ακολουθούμενης πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό, και της εντυπωσιακής διορατικότητας με την οποία πρόλεγαν και προφήτευαν τη λύση του Κυπριακού. Αυτά που έλεγαν και έγραφαν οι Τούρκοι, πολλά χρόνια πριν από την εισβολή, είναι ακριβώς αυτή η λύση που προτάσσεται σήμερα από την Τουρκία.
Πριν από μερικές εβδομάδες, στη στήλη αυτή της εφημερίδας, προεβάλλετο μία ιστορική αναφορά στην έκδοση του τότε Υπουργείου Οικονομικών της Δημοκρατίας, υπό τον τίτλο «The Economies of Federation in Cyprus». Η έκδοση αποκαλύπτει ότι «η τουρκική επί του Κυπριακού πολιτική, με επίφαση την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απεργάζεται την κατάκτηση της Νήσου, χάριν στρατηγικής ενισχύσεως της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή».


Αυτό ακριβώς συντελείται και σήμερα. Επίσης τότε, η Τουρκία απαιτούσε όπως το 38% της ολικής έκτασης της Κύπρου παραχωρηθεί στους Τουρκοκυπρίους. Προσέξτε: Αυτό το ποσοστό εδάφους είναι εκείνο που κατακτήθηκε από την Τουρκία με την εισβολή της. Πριν από πενήντα χρόνια, οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει ακόμη και το ποσοστό εδάφους που θα κατελάμβαναν με την εισβολή τους. Και είναι το ποσοστό εδάφους που διεκδικούν σήμερα στις συνομιλίες...
Στα ίδια δημοσιεύματα του τότε ελληνοκυπριακού Τύπου, δημοσιεύεται και η ακόλουθη προφητική δήλωση. Τότε, στην ελληνική περιοχή είχε συλληφθεί ο 18χρονος Τούρκος φοιτητής της Τουρκικής Τεχνικής Σχολής Γκιουβένς Ιμπραχήμ, ο οποίος, ανακρινόμενος από την Αστυνομία, αποκάλυψε ότι οι ηγέτες των Τουρκοκυπρίων τρομοκρατών υπόσχονται στους Τουρκοκυπρίους, ότι η τουρκική αεροπορία θα βομβαρδίσει τελικώς την Κύπρο, θα εισβάλει ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θα σφάξει τους Ελληνοκυπρίους, και θα διανέμει τις περιουσίες τους στους Τουρκοκυπρίους.


«Σύμφωνα με την ιστορία, η Κύπρος είναι και θα παραμείνει Τουρκική», είχε πει στους ανακριτές του ο Τούρκος μαθητής. Προσέξτε και πάλιν. Αυτός ο νεαρός περιέγραφε με πλήρη καθαρότητα και λεπτομέρεια την τουρκική εισβολή, η οποία έγινε μετά από πολλά χρόνια. Τους βομβαρδισμούς, την εισβολή, την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων και τον σφετερισμό των περιουσιών τους.
Επιστρέφουμε στην έκδοση του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται η θέση του Μεσολαβητή τότε Γκάλο Πλάζα, για την ομοσπονδία. Λέγει ο Πλάζα: «Κωλύματα εγειρόμενα εκ λόγων οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών, είναι αυτά καθ' εαυτά πολύ σοβαρά για τη μη αποδοχή της τουρκικής πρότασης. Αυτή θα απαιτούσε την υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών, πολλών χιλιάδων από τις δύο πλευρές, κατά πάσης πεφωτισμένης αρχής της εποχής μας, περιλαμβανομένων των αρχών, της Παγκοσμίου Διακηρύξεως των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Αυτή είναι η τουρκική πολιτική εδώ και μισόν αιώνα, αυτή είναι που ακολουθείται κατά γράμμα σήμερα. Όσοι δεν γνωρίζουν ιστορία, ή την προσπερνούν, ή τη διαστρεβλώνουν, ακούσια ή εκούσια, αποβαίνουν στυλοβάτες της.