Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Υπάρχουν και σκάρτοι πολιτικοί»

Ο Άθως Αντωνιάδης τονίζει ότι η πολιτική του καλού παιδιού και η εγκατάλειψη των ελάχιστων κόκκινων γραμμών μάς οδηγούν στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή στον εκλογικό νόμο έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Είναι πολιτικά αντιδεοντολογικό, λανθασμένο και αντιδημοκρατικό να συζητούνται αλλαγές αυτήν τη στιγμή», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης.


«Δεν συμφωνούμε με την αλλαγή του εκλογικού μέτρου. Η πολυφωνία είναι αρχή της δημοκρατίας. Οι πολιτικές αποκλεισμού μέσω μαγειρεμένων αποφάσεων δεν μας εκφράζουν. Για εμάς η δημοκρατία δεν μετριέται με έδρες και ποσοστά. Φιλοδοξούμε σε αύξηση της εκπροσώπησής μας αλλά μέσω των θέσεων και των πολιτικών μας, όχι μέσω αλλαγής του εκλογικού μέτρου», τονίζει.


Εξηγώντας την πρόταση που κατέθεσε το ΔΗΚΟ, ανέφερε πως έχει ως στόχο ακριβώς την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, μέσω της δυνατότητας των πολιτικών δυνάμεων να συνασπιστούν. «Γι' αυτό προτείνουμε τη μείωση του εκλογικού ορίου συνασπισμένων κομμάτων από 10% σε 8% για συνασπισμούς δύο κόμματων και από 20% σε 16% για συνασπισμούς πέραν των δύο κόμματων», προσθέτει.
Ερωτηθείς ποια είναι τα κίνητρα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, που προωθούν την αύξηση του εκλογικού μέτρου, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει: «Είναι προφανές ότι τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θέλουν να επωφεληθούν με αύξηση των εδρών τους μέσω του αποκλεισμού μικρότερων κόμματων. Από την άλλη, στοχεύουν στη φίμωση ενοχλητικών γι' αυτούς φωνών, που υποστηρίζουν τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσπάθεια αποκλεισμού των μικρότερων κομμάτων από τη Βουλή και από το Εθνικό Συμβούλιο εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο Προεδρικού, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για συσκότιση του λάου, όσον αφορά αυτά που συζητούν και συμφωνούν στο Κυπριακό».
Προτάσεις νόμου από τον λαό
Έχετε προτείνει, μέσω διαδικτύου, να προωθηθεί ρύθμιση, ώστε να επιτρέπεται σε πολίτες ή οργανωμένα σύνολα να καταθέτουν προτάσεις νόμου στη Βουλή. Με δεδομένο ότι πολλές φορές τα ίδια τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταθέτουν πολλές διαφορετικές προτάσεις για το ίδιο θέμα, δεν πιστεύετε ότι θα προκαλείτο μπάχαλο, εάν σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκονταν και ανεξάρτητοι;

Χρόνια τώρα, στην πολιτική ζωή, όλοι μιλούν για τους πολίτες, πολύ λίγοι όμως μιλούν με τους πολίτες. Έχω την άποψη ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία. Γι' αυτό και ζητώ τη γνώμη των πολιτών για διάφορες προτάσεις που σκέφτομαι να προωθήσω. Σήμερα συζητούνται στη Βουλή μόνο προτάσεις κόμματων και βουλευτών. Η δική μου πρόταση αφορά την πραγματική συμμέτοχη των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.


Η εισήγησή μου προνοεί την υποχρεωτική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προτάσεων που κατατίθενται από πολίτες ή οργανωμένα σύνολα, όταν την πρόταση υποστηρίζουν με υπογραφές (δήλωση, online petition κ.λπ) τουλάχιστον 5.500 πολίτες, δηλαδή 1% (περίπου) του εκλογικού σώματος. Φυσικά η κάθε πρόταση θα τυγχάνει της ανάλογης νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Βουλή και ακολούθως η αντίστοιχη Επιτροπή θα έχει την υποχρέωση να τη συζητήσει ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδικασία. Όταν μια συγκεκριμένη πρόταση βρίσκει συμφώνους 5.500 πολίτες, η Βουλή οφείλει τουλάχιστον να τη συζητήσει.
Στο χέρι των πολιτών
Έχει δίκαιο ο κόσμος που κατηγορεί τα κόμματα πως έχουν αποξενωθεί από τους πολίτες; Και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποχή που επιλέγουν;

Ο κόσμος έχει δίκαιο. Ως νέοι άνθρωποι πρέπει να λέμε αλήθειες και να κάνουμε τομές. Να αλλάξουμε τακτικές. Γι' αυτό και δική μας προσπάθεια είναι να είμαστε ανάμεσα στην κοινωνία και την κομματική βάση, γιατί ακριβώς από αυτήν τη βάση προερχόμαστε. Όταν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, το γουστάρεις να βρίσκεσαι ανάμεσα στον κόσμο. Το επιδιώκεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε διοργανώσει δεκάδες μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις και ανοιχτές συζητήσεις με ψηφοφόρους μας και την κοινωνία των πολιτών. Και αυτό πέρα από την καθημερινή επαφή. Καθηκόντως, ως Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, έχω συνοδεύσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο σχεδόν σε όλες. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να σε φωνάζει ο κόσμος να καθίσεις μαζί του. Μπορώ να σας πω ότι σε καμία από αυτές τις συγκεντρώσεις δεν έχω καθίσει στην κρατημένη καρέκλα της πρώτης σειράς. Ποτέ. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να μπορείς να μιλάς με τον κόσμο και να τον κοιτάς στα μάτια.
Κατανοώ την απογοήτευση, αλλά την παραίτηση δεν την συγχωρώ. Αποχή σημαίνει παραίτηση. Αυτοί που επιλέγουν την αποχή δεν τιμωρούν το προβληματικό πολιτικό σύστημα. Αντίθετα, το κρατούν ζωντανό. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, έντιμοι, καθαροί, παλιοί και νέοι. Ας μην κρυβόμαστε, όμως, δυστυχώς υπάρχουν και σκάρτοι πολιτικοί. Υπάρχουν, δυστυχώς, και αυτοί που με ιδιοτελείς αποφάσεις έχουν ζημιώσει τον τόπο. Είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν τους ικανούς και καθαρούς και να ξεφορτωθούν τους σκάρτους. Μόνο με την ψήφο τους μπορούν να το πετύχουν αυτό.
Δεν χωρούν εκπτώσεις
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του ΔΗΚΟ ενόψει των βουλευτικών εκλογών; Θα είναι, όντως, έτοιμος ο κορμός του ψηφοδελτίου εντός Νοεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σας στόχος;

Οι Επαρχιακές Επιτροπές έχουν αρχίσει να αποστέλλουν εισηγήσεις, τις οποίες έχουν διαμορφώσει μέσω διαβούλευσης με τις Τοπικές Επιτροπές. Γίνεται σοβαρή δουλειά από τις Επαρχιακές και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Οφείλω να σημειώσω το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει. Την ιδία στιγμή, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με στελέχη και προσωπικότητες, οι οποίοι χαίρουν εκτίμησης στην κοινωνία για τις θέσεις τους, την προσφορά τους και τον χαρακτήρα τους. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ποιοτική συγκρότηση των ψηφοδελτίων με στελέχη αλλά και προσωπικότητες που θα καλύπτουν ολόκληρο το εκλογικό σώμα γεωγραφικά, κοινωνικά, επαγγελματικά.


Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι υποψήφιοι να ενστερνίζονται και να εκφράζουν τις θέσεις του ΔΗΚΟ. Δεν χωρούν ψηφοθηρικές εκπτώσεις όσον αφορά τις θέσεις μας. Καθαρές κουβέντες. Σίγουρα το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει είναι φιλόδοξο και θα είναι κάτι ασυνήθιστο για το ΔΗΚΟ να έχει συμπληρώσει τα ψηφοδέλτιά του τόσο νωρίς. Θεωρώ ότι εντός του χρονοδιαγράμματος θα έχουμε ανακοινώσει τουλάχιστον τον βασικό κορμό των ψηφοδελτίων μας.
Ποιες είναι οι προθέσεις των στελεχών που διαφωνούν με την ηγεσία του κόμματος σε διάφορα ζητήματα; Θα ριχθούν στη μάχη των εκλογών;
Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω γι' αυτούς που διαφωνούν με την πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, είναι θεμιτό και σεβαστό να υπάρχουν σε ένα κόμμα διαφορετικές απόψεις. Στόχος μας είναι μέσω της σύνθεσης να καταλήγουμε σε αποφάσεις ομόφωνες, όποτε είναι αυτό δυνατό. Όπως έγινε πρόσφατα με την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για το Κυπριακό. Σημασία έχει να είμαστε συνεπείς απέναντι στις διαχρονικές αρχές και θέσεις του κόμματος αλλά και να σεβόμαστε τη βούληση της βάσης, του κόσμου του κόμματος, με τον οποίο οφείλουμε να διατηρούμε καθημερινή επαφή.
Όσον αφορά τις εκλογές, τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας, δηλαδή η Γραμματεία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Εκτελεστικό Γραφείο, έχουν προσκληθεί να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους εντός Νοέμβριου, ώστε να προχωρήσει ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα τα μέλη αυτών των σωμάτων οφείλουμε να θέσουμε τον εαυτό μας στη διάθεση του κόμματος όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές.
Δικαιούμαστε να γνωρίζουμε
Το ΔΗΚΟ είναι από τους μεγαλύτερους επικριτές της πολιτικής του Προέδρου στο Κυπριακό. Τι αναμένετε από την εντατικοποίηση των συνομιλιών;

Δεν μπορείς να αναμένεις να καταλήξει σε ορθή συμφωνία μια συζήτηση που διεξάγεται σε λάθος βάση. Υπήρξε μάλιστα πρόσφατα παραδοχή ότι υπάρχει διαφωνία ακόμα και για την έννοια της διζωνικότητας. Τι ξεκαθάρισε τελικά εκείνη η συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου; Διατηρείται κινητικότητα στον διάλογο, λόγω των συνεχών δικών μας υποχωρήσεων. Διαχρονικές κόκκινες γραμμές μας πλέον δεν είναι καν στόχοι. Είναι απαραίτητη η χάραξη στρατηγικής στη βάση των τριών πλεονεκτημάτων που έχουμε: Της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, της ιδιότητας του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ύπαρξης φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η πολιτική του καλού παιδιού και η εγκατάλειψη των ελάχιστων κόκκινων γραμμών μάς οδηγούν στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η συσκότιση που έχει επιβληθεί από Προεδρικό, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στον λαό και στα υπόλοιπα κόμματα είναι απαράδεκτη. Σήμερα για το τι συζητείται και τι συμφωνείται γνωρίζει ο κ. Ερντογάν, γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν οι έποικοι, γνωρίζει ο στρατός κατοχής, γνωρίζει ο κ. Έιντε, γνωρίζουν οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι. Δεν γνωρίζουν οι Ελληνοκύπριοι. Ε, λοιπόν, έχουν και οι Ελληνοκύπριοι το δικαίωμα να γνωρίζουν. Δικαιούνται να γνωρίζουν αν αυτό που φαίνεται ότι ετοιμάζεται να τεθεί ενώπιόν τους είναι αυτό που απέρριψαν πριν από δέκα χρόνια. Δηλαδή ένα νέο καταστροφικό σχέδιο Ανάν.