Συνεντεύξεις

Επιστροφή στο Λύκειο με κλάδους

Αποφασισμένος να προχωρήσει παρά τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν, δηλώνει ο Κώστας Καδής
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως εκ του αποτελέσματος το ενιαίο λύκειο κρίνεται αναχρονιστικό και δεν προσφέρει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για τη μετάβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ Ιούνιο θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη συνολική μεταρρύθμιση στη δημόσια εκπαίδευση

Για τη μετάβαση από το σημερινό ενιαίο λύκειο στο εκσυγχρονισμένο λύκειο με κλάδους μίλησε σε συνέντευξή του στο Sigmalive ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Ο κ. Καδής τόνισε πως εκ του αποτελέσματος το ενιαίο λύκειο κρίνεται αναχρονιστικό και δεν προσφέρει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για τη μετάβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη συνολική μεταρρύθμιση στη δημόσια εκπαίδευση και οι αλλαγές θα εφαρμόζονται σταδιακά, με τελικό στόχο την υλοποίησή τους σε βάθος τριετίας. Τόνισε, μάλιστα, πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, παρά τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν. Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στην αλλαγή που θα επέλθει στους καταλόγους διοριστέων και τα αναλυτικά προγράμματα, ενώ υπέδειξε ότι μερίδιο ευθύνης για την εικοσαετή αδυναμία εξορθολογισμού της παιδείας έχουν Βουλή, εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Το νέο λύκειο
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή που προωθείται στη μορφή του λυκείου, ο κ. Καδής επισήμανε ότι δεν θα δούμε απλώς τις τυπικές μορφές των κλάδων που υπήρχαν πριν από 15 χρόνια. Αντίθετα, είπε, θα εκσυγχρονιστούν και θα προστεθούν και άλλες κατευθύνσεις. Αναλόγως της κλίσης του, ο κάθε μαθητής θα ακολουθεί την αντίστοιχη κατεύθυνση, ενώ θα υπάρχει ευελιξία για επιλογή μαθημάτων και από άλλες κατευθύνσεις.
Παράλληλα, οι επιλογές θα ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις των σημερινών επιστημονικών πεδίων.
Αναφερόμενος στο υφιστάμενο ενιαίο λύκειο, ο κ. Καδής τόνισε ότι δεν δίνει τις σωστές βάσεις στα παιδιά. Οι μαθητές, πρόσθεσε, έχουν να επιλέξουν από μια τεράστια πηγή μαθημάτων και συνήθως επιλέγουν τα πιο εύκολα μαθήματα, τα οποία, αν και δεν τους χρησιμεύουν ιδιαίτερα, τους βοηθούν να συγκεντρώνουν πιο υψηλούς βαθμούς. Και κατ’ επέκτασιν, τόνισε, προκύπτουν απολυτήρια με άριστα χωρίς επί της ουσίας αντίκρισμα, με συνέπειες όπως αυτές που αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Θέλουμε, υπέδειξε ο Υπουργός, να διασφαλίσουμε τη σωστή διαδικασία πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια, γιατί σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές να επιλέγουν έναν κλάδο να σπουδάσουν και να μην παρακάθονται στα μαθήματα που είναι απαραίτητα για τον κλάδο αυτό, με άμεσες συνέπειες στο μέλλον τους. Όλα αυτά, πρόσθεσε, θέλουμε να τα διορθώσουμε.
Μέχρι το καλοκαίρι τα νέα αναλυτικά προγράμματα
«Δουλεύουμε και στο περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος», ανέφερε ο Υπουργός ερωτηθείς για τα αναλυτικά προγράμματα. Μέχρι το καλοκαίρι, πρόσθεσε, αναμένεται ότι το περιεχόμενο για κάθε αντικείμενο θα οριστικοποιηθεί και οι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα γνωρίζουν τι και πώς θα διδάσκεται. Ο Υπουργός τόνισε ότι σε αρκετές από τις προτεινόμενες αλλαγές ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις, τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές. Δεν μπορεί, υπέδειξε, να ικανοποιηθούν όλοι. «Πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός του όλου συστήματος και όχι το συμφέρον του οποιουδήποτε μέσα στα σχολεία», επισήμανε.
Ο κατάλογος διοριστέων
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα πολλά προβλήματα που προκύπτουν στο δημόσιο σχολείο, εξαιτίας του αναχρονιστικού καταλόγου διοριστέων. Όπως ανέφερε, σήμερα διορίζονται καθηγητές που πήραν πτυχίο στα 23 τους και μετά από χρόνια που δεν ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση, καταλήγουν στα 60 τους στα σχολεία. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται στη βάση ενός πεπαλαιωμένου συστήματος, που κρίνει κατά κύριο λόγω με κριτήριο την αρχαιότητα και όχι την ικανότητα των εκπαιδευτικών. Ο κ. Καδής ανέφερε πως στόχος είναι να μπουν αντικειμενικά κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα να δίνονται κίνητρα για συνεχή κατάρτιση και βελτίωσή τους.
Γιατί φτάσαμε εδώ
Ερωτηθείς για τους λόγους που εδώ και χρόνια κανείς δεν είχε το σθένος να αγγίξει τα προβλήματα της παιδείας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε μέχρι εδώ, ο Υπουργός τόνισε ότι τα θέματα αυτά απασχολούν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου την τελευταία εικοσαετία, ωστόσο αφέθηκαν να διογκωθούν. «Θα έλεγα», πρόσθεσε, «ότι τη στιγμή που έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις, δεν λαμβάνονταν για διάφορους λόγους». Ευθύνες, υπέδειξε, «μπορεί να αναζητηθούν από τη Βουλή, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν και αυτές το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, το Υπουργείο Παιδείας και οι εκάστοτε προϊστάμενοι. Όλοι είχαν ενδεχομένως τη θέληση, όταν όμως έφταναν στη λήψη της απόφασης που θα είχε κάποιο κόστος, τελικά δεν λαμβάνονταν οι σωστές αποφάσεις».
Σημαντική πρόκληση
Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις και μετά τη συνάντηση που είχε χθες με πανεπιστημιακούς, μάχιμους εκπαιδευτικούς και λειτουργούς του Υπουργείου, που μετέχουν στις επιτροπές για τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Επαναλαμβάνοντας τον στόχο του καλοκαιριού, ο κ. Καδής είπε ότι ξεκίνησε μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, με σκοπό να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, δηλαδή της ύλης, του περιεχομένου που διδάσκεται στα σχολεία σε κάθε αντικείμενο.


«Η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί στην επιστημονική αξιολόγηση η οποία έχει προηγηθεί και στις παρατηρήσεις των ομάδων εργασίας του Υπουργείου. Να σημειώσουμε ότι τις ομάδες εργασίας του Υπουργείου θα πλαισιώσουν πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες με εξειδίκευση στο κάθε αντικείμενο, αλλά και μάχιμοι εκπαιδευτικοί.


Η προσπάθεια αυτή από όλον αυτόν τον κόσμο θα γίνει εθελοντικά, γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια του Υπουργείου και ο στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε εκσυγχρονισμένα και ολοκληρωμένα τα νέα αναλυτικά προγράμματα, το νέο περιεχόμενο της εκπαίδευσης που θα διδάσκεται στα σχολεία μας», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ο κ. Καδής είπε ότι είναι σημαντική πρόκληση, αλλά με καλή θέληση και συστηματική δουλειά πιστεύει ότι θα τα καταφέρουν.