Συνεντεύξεις

ΒΑΡΝΑΒΑ Μπορώ να επανενώσω την ΕΔΕΚ

Πορεία «μακριά από διχαστικές αντιλήψεις και προσωπικές στρατηγικές» υπόσχεται ο Γ. Βαρνάβα
Την 1η Μαρτίου η ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιλέξει επανένωση του Κινήματος, γι’ αυτό καλώ τα μέλη του Κινήματος να με εμπιστευθούν, διαμηνύει ο Α’ Αντιπρόεδρος και υποψήφιος για την Προεδρία Γ. Βαρνάβα
«ΕΙΜΑΣΤΕ ένα δημοκρατικό πολιτικό Κίνημα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να διεξάγεται διάλογος. Ένας όμως υγιής διάλογος, μέσα από τον οποίο να βγαίνουν οι σωστές αποφάσεις»

Έκκληση για συστράτευση και διαμόρφωση συνθηκών πραγματικής ενότητας απευθύνει προς τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ ο Α’ Αντιπρόεδρος και υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος Γιώργος Βαρνάβα, ενόψει της αυριανής εκλογικής διαδικασίας γι' ανάδειξη νέου Προέδρου. Τα μέλη την ώρα της κάλπης καλούνται να σκεφτούν και να λάβουν υπ' όψιν ποιος την επόμενη μέρα μπορεί πραγματικά να επανενώσει το Κίνημα, τονίζει, προσθέτοντας ότι έφτασε η ώρα των συλλογικών αποφάσεων στην ΕΔΕΚ, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τον ιστορικό της ρόλο στις κρίσιμες προκλήσεις του μέλλοντος.
Η ΕΔΕΚ βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο, ιστορικό σταυροδρόμι, όσον αφορά το μέλλον της. Ως υποψήφιος Πρόεδρος, ποιο μήνυμα θέλετε να απευθύνετε στα μέλη και στους ψηφοφόρους του Κινήματος;
Την 1η Μαρτίου τα μέλη της ΕΔΕΚ θα αποφασίσουν για το μέλλον του σοσιαλιστικού κινήματος της Κύπρου. Με την ψήφο τους θα καθορίσουν, αν θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ρόλο στο εθνικό μας θέμα, στους αγώνες για οικονομική ανασυγκρότηση, για κοινωνική δικαιοσύνη, για την προστασία των αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει και να επαυξήσει η ΕΔΕΚ την προσφορά της στον λαό και την πατρίδα, είναι η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και ομοψυχίας στις τάξεις του Κινήματος. Η επανένωση των δυνάμεών του. Μακριά από διχαστικές αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές, αποκλεισμούς και προγραφές. Η κομματική μου δράση από την εποχή των μαθητικών μου χρόνων είναι γνωστή στον κόσμο της ΕΔΕΚ. Εργάστηκα για την προαγωγή και την εμπέδωση της ενότητας.
Εγγύηση ενότητας
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την αναγκαία ενότητα. Με τη δράση μου όλα αυτά τα χρόνια έχω αποδείξει ότι προάγω την ενότητα, αφού ποτέ δεν υπήρξα παράγοντας αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και διχασμού μέσα στο Κίνημα. Ποτέ δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή με το οποιοδήποτε ηγετικό στέλεχος. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα διχαστικά ή συκοφαντικά επίθετα για το Κίνημά μας.
Στόχος μου, διαχρονικά, ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κινήματος και της πατρίδας μας. Την 1η Μαρτίου η ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιλέξει επανένωση του Κινήματος, γι’ αυτό καλώ τα μέλη του Κινήματος να με εμπιστευθούν.
Η απόφαση ανήκει στα ίδια τα μέλη, που καλούνται να λάβουν υπ’ όψιν την κρισιμότητα της εκλογής του νέου Προέδρου της ΕΔΕΚ. Τα μέλη την ώρα της κάλπης καλούνται να σκεφτούν και να λάβουν υπ' όψιν ποιος την επόμενη μέρα μπορεί πραγματικά να επανενώσει το Κίνημα.
Απευθύνω έκκληση για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, για συστράτευση και διαμόρφωση συνθηκών πραγματικής ενότητας. Μπορούμε όλοι μαζί. Πάνω απ' όλα το Πολιτικό Ήθος.
Κάλεσμα συστράτευσης
Ποιες θα είναι οι κύριες προτεραιότητές σας, σε περίπτωση που τα μέλη τής ΕΔΕΚ σας εμπιστευθούν;

Πρώτη μου προτεραιότητα από την επόμενη μέρα της εκλογής μου θα είναι να καλέσω όλη την ηγεσία του Κινήματος, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως επίσης και πρώην αξιωματούχους του Κινήματος να σταθούν δίπλα μου και συλλογικά να αποφασίσουμε για το πώς θα οδηγήσουμε το Κίνημα με επιτυχία στις επικείμενες προκλήσεις. Προκλήσεις όπως οι Βουλευτικές Εκλογές του Μάη του 2016, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.


Η επανένωση του Κινήματος είναι προτεραιότητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε ένα ενωτικό και συναινετικό κλίμα, κάτι το οποίο μπορώ να επιτύχω άμεσα, αφού ποτέ μου δεν υπήρξα συγκρουσιακός, αλλά, το αντίθετο, συναινετικός και ενωτικός.


Επίσης, η συχνότερη επαφή με τη βάση, η οποία πλέον δεν πρέπει μόνο να μας ακούει και να την ακούμε, αλλά θα πρέπει να της δώσουμε και το δικαίωμα να εκφράζεται μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος. Στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση η ηγεσία, θα πρέπει η βάση με κάλπη να λέει την άποψή της, ώστε όταν θα λαμβάνεται η τελική απόφαση, η ηγεσία να γνωρίζει εκ των προτέρων τη θέση της βάσης.
Τόπο στους νέους
Επιπλέον, προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε νέοι άνθρωποι να ενταχθούν στο Κίνημα ενεργά και ουσιαστικά. Πάρα πολλές είναι οι προτάσεις και οι εισηγήσεις για υλοποίηση αυτού του στόχου, όπως η δημιουργία σχολής προετοιμασίας νέων στελεχών, μέσα από την οποία τα νέα στελέχη θα διδάσκονται την ιστορία του Κινήματός μας, τις θέσεις του Κινήματος σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας, ώστε να μπορούν διεκδικητικά, δημόσια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να υπερασπίζονται τις αρχές και τις θέσεις του Κινήματος.


Μια από τις πιο ριζοσπαστικές εισηγήσεις είναι όπως, για κάθε ηγετικό αξίωμα, δημιουργηθεί αντίστοιχη θέση βοηθού, την οποία θα μπορούν να διεκδικούν και να εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή νέοι άνθρωποι κάτω των 35 χρονών. Άμεση προτεραιότητα θα είναι, επίσης, η επαναπροσέγγιση παλιών και νέων αποστασιοποιημένων μελών και στελεχών του Κινήματος. Είναι αδιανόητο να απευθυνόμαστε στην ευρύτερη κοινωνία και να μην επαναπροσεγγίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους.
Ανάγκη ο υγιής διάλογος
Η ΕΔΕΚ φαίνεται να οδεύει σε μια πορεία συρρίκνωσης, με εδραία οργανωτικά προβλήματα, αδυναμία άρθρωσης ενός ξεκάθαρου, σύγχρονου ιδεολογικοπολιτικού λόγου, και με έντονες εσωκομματικές αντιθέσεις που δεν μπορούν να εκφραστούν παραγωγικά, με σαφείς πολιτικούς όρους. Τι φταίει, κατά τη γνώμη σας;

Θα διαφωνήσω πλήρως με αυτήν την άποψη. Μπορεί να υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οργανωτικά προβλήματα, όμως αμέσως μετά τις εκλογές του Μάρτη ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία την οργανωτική μηχανή, η οποία είναι και η ατμομηχανή του Κινήματος για να πάει μπροστά. Ποτέ δεν είχαμε αδυναμία άρθρωσης ξεκάθαρου και σύγχρονου ιδεολογικοπολιτικού λόγου, το αντίθετο, η ΕΔΕΚ είναι μια από τις πολιτικές δυνάμεις που με σαφήνεια, υπηρετώντας τις αρχές και την ιδεολογία του σοσιαλισμού, προσπαθεί να υπερασπιστεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
Όσον αφορά τις εσωκομματικές αντιθέσεις, είμαστε ένα δημοκρατικό πολιτικό Κίνημα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να διεξάγεται διάλογος. Ένας όμως υγιής διάλογος, μέσα από τον οποίο να βγαίνουν οι σωστές και ουσιαστικές αποφάσεις.
Δημιουργία θεματικών επιτροπών
Ποιες αλλαγές, πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να γίνουν, για την ανάκαμψη του Κινήματος;

Όπως έχω προαναφέρει, η συχνότερη επαφή με τη βάση του Κινήματος, η δημιουργία συνθηκών κατάρτισης και δραστηριοποίησης νέων ανθρώπων στο Κίνημα, η επαναφορά παλιών στελεχών, αλλά επίσης και η πλέον σωστή προβολή προς την κοινωνία των θέσεων, απόψεων και εισηγήσεων του Κινήματος.


Αν τα μέλη του Κινήματος με εμπιστευτούν, ως νέο Πρόεδρο του Κινήματος, θα εισηγηθώ τη δημιουργία ολιγομελών επιτροπών με ειδικούς επιστήμονες για το κάθε θέμα ξεχωριστά, για το Κυπριακό, για την οικονομία, για την εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτές οι επιτροπές θα συμβουλεύουν την ηγεσία του Κινήματος, ώστε με κάθε τοποθέτηση να υπάρχει ταυτόχρονα απλή και υλοποιήσιμη εισήγηση για την επίλυση των προβλημάτων.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του Κινήματος όσον αφορά τα μέσα μαζικής δικτύωσης και του Γραφείου Τύπου, ώστε το έργο που παράγεται να μπορεί να προβάλλεται σωστά στην κοινωνία.
Συλλογική διαχείριση
Ενδέχεται αύριο Κυριακή να αναλάβετε το βάρος μιας μεγάλης πολιτικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι η ΕΔΕΚ πορεύθηκε έως σήμερα υπό την σκιάν των δύο ιστορικών ηγεσιών της. Είστε έτοιμος να αναλάβετε αυτήν τη μεγάλη ιστορική ευθύνη;

Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΔΕΚ, ιδιαίτερα μετά από δύο ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως τον ιδρυτή του Κινήματος Βάσο Λυσσαρίδη και τον τέως Πρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου, είναι ένα μεγάλο βάρος μιας μεγάλης πολιτικής κληρονομιάς.
Πιστεύω ότι μπορώ να αναλάβω αυτόν τον ρόλο, πάντοτε με τη συνεργασία των δύο ιστορικών αυτών ηγετών μας, όπως και της υπόλοιπης ηγεσίας του Κινήματος. Το γεγονός και μόνον ότι μπορώ να διαδραματίσω τον ενωτικό ρόλο που σήμερα απαιτεί η βάση μας και άμεσα να επανενώσω το Κίνημα, αυτό και μόνο μού δίνει δύναμη να αναλάβω όλο αυτό το βάρος. Είναι μεγάλη ευθύνη να αναλαμβάνεις την προεδρία μιας πολιτικής δύναμης όπως της ΕΔΕΚ, η οποία έχει συνδέσει την ιστορία και την παρουσία της με θυσίες, αντίσταση και αγώνες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας. Η συλλογική, όμως, διαχείριση του Κινήματος είμαι βέβαιος ότι θα φέρει όσο γίνεται τα καλύτερα αποτελέσματα.