Συνεντεύξεις

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Ρήξη με το διεφθαρμένο σύστημα

Έχουμε πλάνο, σχεδιασμό και όρεξη για δουλειά για να πετύχουμε
Η εντολή των μελών του κόμματος είναι καθαρή, απαιτούν μια νέα, σύγχρονη, περισσότερο δυναμική και ριζοσπαστική ΕΔΕΚ, η οποία να βρίσκεται πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, τονίζει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος
ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ του Γ. Ομήρου είναι πολύτιμες, όμως ο νέος ρόλος του θα καθοριστεί έπειτα από συζήτηση με τον ίδιο

Το όραμά του για την ΕΔΕΚ τού σήμερα και τού αύριο αναλύει στη «Σ» ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.
Κάνει λόγο για μια ΕΔΕΚ νέα, σύγχρονη, δυναμική και ριζοσπαστική, που να αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, προσφέροντας λύσεις που να λειτουργούν πραγματικά προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι των οικονομικά ισχυρών.
Κηρύσσει, ταυτόχρονα, ολομέτωπο αγώνα εναντίον του διεφθαρμένου, όπως το χαρακτήρισε, συστήματος, «το οποίο οδήγησε την πατρίδα μας σε οικονομική κρίση και τον λαό μας σε κοινωνική εξαθλίωση», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η στάση της ΕΔΕΚ έναντι της Κυβέρνησης θα είναι εποικοδομητικά αντιπολιτευτική, με δεδομένες τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τους δύο χώρους.
Καθαρή εντολή
Εδραία οργανωτικά προβλήματα, αδυναμία άρθρωσης ενός ξεκάθαρου, σύγχρονου ιδεολογικοπολιτικού λόγου, έντονες εσωκομματικές αντιθέσεις που δεν μπορούν να εκφραστούν παραγωγικά χαρακτηρίζουν το πρόσωπο της ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια. Να αναμένουμε ότι θα προβείτε σ’ ένα γερό λίφτινγκ ανανέωσης στη φυσιογνωμία του Κινήματος;

Θα συμφωνήσω με κάποια από αυτά που αναφέρονται και θα προσθέσω και την οικονομική δυσπραγία. Στην εποχή μας η οικονομική κατάσταση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία ενός κόμματος και στην αύξηση της κοινωνικής του παρέμβασης.


Η εντολή των μελών του κόμματος ήταν καθαρή. Απαιτούν μια νέα, σύγχρονη, πλέον δυναμική και ριζοσπαστική ΕΔΕΚ, η οποία να βρίσκεται πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και σε συνεχή σύγκρουση με το κατεστημένο και εν πολλοίς διεφθαρμένο σύστημα, το οποίο οδήγησε την πατρίδα μας σε βαθιά οικονομική κρίση και τον λαό μας σε κοινωνική δυστυχία. Η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι συλλογική και πολυεπίπεδη. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ο χρόνος είναι περιορισμένος και τα αποτελέσματα πρέπει να είναι άμεσα. Έχουμε πλάνο και σχεδιασμό. Υπάρχει διάθεση και όρεξη για σκληρή δουλειά.
Συλλογική διαχείριση
Πώς σκοπεύετε να γεφυρώσετε το χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα στα συλλογικά όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθεί το όποιο χάσμα επικοινωνίας (κατά την άποψή μου δεν υπάρχει) είναι η συλλογική διαχείριση. Οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Πολιτικό Γραφείο, στο οποίο συμμετέχουν και οι βουλευτές. Τα επιμέρους θέματα της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας θα συζητούνται σε εβδομαδιαία βάση στην Πολιτική Γραμματεία με την παρουσία όλων των βουλευτών. Η συνεργασία δεν είναι θέμα Προέδρου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επιχειρήθηκε για ευνόητους λόγους να παρουσιασθεί προεκλογικά.


Είναι θέμα σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών και πολύ περισσότερο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. Προσωπικές πολιτικές επιλογές και ατζέντες δεν θα γίνουν αποδεκτές απ' οπουδήποτε και εάν προέρχονται. Το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει συντεταγμένα και συντονισμένα, για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των μελών και των φίλων του αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.
Σύγχρονος οργανωτικός σχεδιασμός
Υιοθετείτε σε επίπεδο οργανωτικής αναδιάρθρωσης το εισηγητικό σημείωμα του παραιτηθέντος ΚΟΓ, Γιάννου Ευσταθίου;

Η οργανωτική ανασυγκρότηση είναι μέρος των προτεραιοτήτων μας. Ήδη άρχισε ένας προκαταρκτικός διάλογος με τους συνεργάτες μου, για να διαμορφώσουμε ένα πλέον σύγχρονο μοντέλο οργανωτικής δομής, το οποίο να αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και να είναι βασισμένο στις οικονομικές μας δυνατότητες. Είναι λογικό ότι θα αξιοποιηθούν εισηγήσεις συναγωνιστών και θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η εμπειρία που αποκτήσαμε από το σημερινό σύστημα, ώστε να διατηρηθούν τα θετικά του στοιχεία, αλλά να αντικατασταθούν τα αρνητικά. Όταν θα συγκεκριμενοποιηθεί ο σχεδιασμός, θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Πώς αντιλαμβάνεστε τον νέο ρόλο του Γιαννάκη Ομήρου στο Κίνημα;
Οι εμπειρίες αλλά και οι προσωπικές γνωριμίες εντός και εκτός Κύπρου τού Γιαννάκη Ομήρου είναι πολύτιμες για το κόμμα και την Κύπρο. Δεν θα πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτες. Όμως, ο νέος του ρόλος στο κόμμα θα καθορισθεί μετά από συζήτηση με τον ίδιο.
Αυτόνομη η πολιτική μας δράση
Δεδομένου ότι πρώτιστο διακύβευμα για την ΕΔΕΚ είναι, όπως είπατε, οι ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αυτό πώς ερμηνεύεται σε ποσοστό; Επιπρόσθετα, είστε σε θέση να πείτε αν το κόμμα θα έχει τότε αυτόνομη δράση;

Δεν διαφωνούμε ότι πιθανόν ένα μέρος της εκλογικής μας βάσης να βρίσκεται σε στάση αναμονής. Μας έδωσε μια πρώτη προειδοποίηση στις ευρωεκλογές. Μας εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Γνωρίζουμε την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο κόμμα, καθώς και τι παραλαμβάνουμε ως νέα ηγεσία. Δεν είναι του παρόντος να προσδιορίσουμε ποσοτικά τους στόχους μας. Η προσπάθειά μας σε πρώτη φάση συνοψίζεται στη διατήρηση της εκλογικής μας δύναμης και της πολιτικής μας αξιοπιστίας.


Ήδη την εβδομάδα που ακολούθησε την εκλογική διαδικασία υπήρξε μια αισιόδοξη εκδήλωση ενδιαφέροντος αδρανοποιημένων μελών και στελεχών για να επιστρέψουν στην ενεργό κομματική δράση, καθώς και σημαντικός αριθμός αιτήσεων για εγγραφή νέων μελών. Η πολιτική δράση της ΕΔΕΚ ήταν και θα συνεχίσει να είναι αυτόνομη. Δεν προσδιορίζεται στη βάση των πολιτικών επιλογών άλλων πολιτικών δυνάμεων και πολύ δε περισσότερο στις επιθυμίες ή τα κελεύσματα ξένων κύκλων.


Για τις πολιτικές μας επιλογές είμαστε υπόλογοι μόνο στη συνείδησή μας και στον κυπριακό Ελληνισμό, τα συμφέροντα του οποίου ταχθήκαμε να υπηρετούμε με ανιδιοτέλεια. Γι' αυτή μας τη στάση πληρώσαμε βαρύ τίμημα και εκλεκτοί συναγωνιστές πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους. Συνεπώς, η δράση μας δεν είναι προς υποθήκευση και πολύ περισσότερο δεν είναι προς εκποίηση. Θα απογοητεύσουμε όσους καραδοκούν.
Υπάρχει ελπίδα...
Παρακολουθώντας, κάποιος, διαχρονικά την πορεία της ΕΔΕΚ μπορεί να επισημάνει συγκεκριμένους διασταθμούς όπου επιχειρήθηκαν προσπάθειες τόσο ιδεολογικοπολιτικής όσο και οργανωτικής ανασυγκρότησης, οι οποίες, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, απέτυχαν. Για ποιον λόγο, κατά τη γνώμη σας, απέτυχαν, και τι θα διασφαλίσει ότι, αυτήν τη φορά, η προσπάθεια θα ευοδωθεί;

Χωρίς να αγνοούμε τις δικές μας παραλείψεις ή και ενδεχόμενα λάθη τα οποία δεν μας επέτρεψαν τη συμπάθεια μεγάλης μερίδας του λαού να τη μετατρέψουμε και σε εκλογική στήριξη, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η κοινωνική διαστρωμάτωση, η κομματική πόλωση και το πολιτειακό σύστημα επενεργούν αρνητικά. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας απογοητεύει.


Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ευρωπαϊκών κομμάτων που για δεκαετίες ήσαν εκλογικά καθηλωμένα και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε πλειοψηφικό ρεύμα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να εκμηδενίσουμε τα λάθη μας και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία μας. Σήμερα επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μια δυναμική ρήξη με το παγιωμένο και εν πολλοίς διεφθαρμένο σύστημα, το οποίο οδήγησε την πατρίδα μας σε οικονομική κρίση και τον λαό μας σε κοινωνική εξαθλίωση. Μπορεί η προσπάθειά μας να στεφθεί με επιτυχία, μπορεί και όχι. Με τη ρήξη υπάρχει ελπίδα, με την αδράνεια χρεώνεσαι συνυπευθυνότητα.
Εποικοδομητική αντιπολίτευση
Ποια θα είναι η στάση σας έναντι της Κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι, με δεδομένη την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις;

Η στάση μας έναντι της Κυβέρνησης θα είναι εποικοδομητικά αντιπολιτευτική. Κινούμαστε σε διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, έχουμε διαμετρικά αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις σε μείζονα θέματα. Στο εθνικό είναι γνωστές οι διαφορετικές μας προσεγγίσεις, αυτές επιβεβαιώθηκαν και στο παρελθόν. Η σημερινή Κυβέρνηση ήταν υπέρμαχος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, η ΕΔΕΚ το καταψήφισε. Η ευρύτερη κοινωνικοοικονομική πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί σε αύξηση του οικονομικού χάσματος ανάμεσα στα υψηλά και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, η δική μας στη σμίκρυνση.


Σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε μονοπώλια, η δική μας πολιτική στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό με παράλληλο κρατικό παρεμβατισμό, ώστε να προστατεύεται ο πολίτης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τασσόμαστε εναντίον της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Υποστηρίζουμε τη μετοχοποίηση, με το κράτος να έχει το πλειοψηφικό πακέτο και να ασκεί ισχυρό εποπτικό έλεγχο.
Η Κυβέρνηση είναι πλήρως υποταγμένη στο Μνημόνιο, σε βαθμό που την οικονομική της πολιτική την καθορίζουν οι Βρυξέλλες. Η ΕΔΕΚ προτείνει, εφόσον υπογράψαμε το Μνημόνιο, βελτίωση προνοιών για την προστασία των πολιτών, όπως είναι οι εκποιήσεις, και την υιοθέτηση σχεδιασμού για τη γρηγορότερη έξοδο από αυτό. Φυσικά, όλα αυτά δεν μας απαγορεύουν, όπου η Κυβέρνηση ακολουθεί σωστή (κατά την άποψή μας) πολιτική, να τη στηρίξουμε και να την επικροτήσουμε, όπως π.χ. με την υπογραφή της συμφωνίας του Καΐρου, την επίσκεψη στη Μόσχα κ.λπ.


Δεν μπορούμε, όμως, να επικροτήσουμε το κούρεμα των καταθέσεων, το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών, τις φορολογίες στα ακίνητα, την αδιαφορία που επιδεικνύει για τη χειραγώγηση της τιμής στα καύσιμα που ακολουθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κ.ά. Τέλος, θα υπενθυμίσω ότι από τον Απρίλιο του 2013 καλέσαμε την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία όλα τα κόμματα να συνδιαμορφώσουμε κοινή πολιτική για τη αντιμετώπιση του Μνημονίου, τη γρήγορη έξοδο από αυτό και τη στήριξη της ανάπτυξης. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Προοπτικές συνεργασίας
Ποιες προοπτικές βλέπετε στη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε διάφορα θέματα, όπως οι εκποιήσεις αλλά και το ΓΕΣΥ, που ξεκίνησε με δική σας πρωτοβουλία;

Υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές. Οι εξελίξεις στην ΕΔΕΚ έθεσαν σε δεύτερη μοίρα την προσπάθεια. Πρέπει όμως να τη συνεχίσουμε, γιατί βρισκόμαστε πολύ κοντά στη θετική ολοκλήρωσή της. Αυτή η θετική προοπτική ανάγκασε την Κυβέρνηση να μην έχει ακόμα καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ, παρά τη «δέσμευσή της» ότι θα το έπραττε από το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.
Η Κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει τον ELA
Ποια η θέση της ΕΔΕΚ στην όλο και αυξανόμενη απαίτηση να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαγραφή του ELA, αφού τα 9 δις που δόθηκαν στη Λαϊκή και τα οποία φορτώθηκε η Τράπεζα Κύπρου μετά δόθηκαν, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή ήταν χρεοκοπημένη;

Από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ πρότεινε στην Κυβέρνηση να συνεργαστεί με νομικό οίκο του εξωτερικού, εξειδικευμένο σε αυτόν τον τομέα, και να μελετήσει το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να διεκδικήσει διαγραφή του ELA. Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση όφειλε, από τη στιγμή που παραχώρησε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να ζητήσει τουλάχιστον τον ELA. Αυτό που έγινε ήταν εγκληματικό και οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και επίθετο. Η δικαιοσύνη θα παραμείνει τυφλή ή θα αποδώσει ευθύνες;
Διέπραξαν λάθη οι κυβερνήσεις
Είναι γνωστόν ότι οι τράπεζες δεν πήραν, ούτε θα πάρουν, ούτε ένα σεντ από το δάνειο που η Κύπρος παίρνει από τον Μηχανισμό Στήριξης, τα 10 δις δηλαδή. Γνωρίζουμε ότι από τα 10 δις δόθηκε το 1,5 για στήριξη του Συνεργατισμού. Γνωρίζετε πώς διατέθηκαν ή θα διατεθούν τα υπόλοιπα 8,5; Μήπως για να κλείσουν δημοσιονομικές τρύπες που άνοιξε η διακυβέρνηση Χριστόφια;

Είναι πολύ καλά γνωστό πώς δημιουργήθηκαν τα μεγάλα ελλείμματα, καθώς και για τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, τόσο με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όσο και με τον ELA της Λαϊκής και τις δημοσιονομικές τρύπες. Όμως, τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο η σημερινή διέπραξαν λάθη που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. Ακόμα και το 1.5 δις για τον Συνεργατισμό θα μπορούσε να παραχωρηθεί με ταυτόχρονη αγορά από κρατικό επενδυτικό ταμείο αντίστοιχου ποσού μη εξυπηρετουμένων δανείων και όχι μετοχών. Η λύση αυτή θα προστάτευε πολίτες και θα έδινε τη δυνατότητα στο κράτος για γρηγορότερη εξασφάλιση εσόδων.