Συνεντεύξεις

«Να είμαστε έτοιμοι να πάμε σπίτι μας»

Όλοι οι διορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ημερομηνία λήξεως, τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», υπογραμμίζει ότι τα αξιώματα στο κράτος έρχονται μαζί με ευθύνες και πρέπει όσοι τα κατέχουν να είναι διπλά προσεκτικοί και στο τι κάνουν και στο πώς συμπεριφέρονται και στο πώς μιλάνε
Κατά τη διακυβέρνηση αυτή δεν υπάρχουν εύκολα θέματα, δεν υπάρχουν χοροί και πανηγύρια, παρά μόνο δυσκολίες, που όμως, όταν θα αντιμετωπιστούν, θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον

Έφθασε η ώρα, να διερευνηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο διαπλοκής και αδιαφάνειας
Εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγχει κάθε μέρα τον οποιονδήποτε έχει διορίσει και να θεωρείται υπεύθυνος για τις πράξεις του
Ο Πρόεδρος θα φροντίσει για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών, ώστε το κράτος να μην υποστεί κόστος από αυτά τα φαινόμενα
Σήμερα ο κόσμος είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Αντιλαμβάνεται, ξέρει, γνωρίζει για το κάθε τι
Θεωρούμε ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά που ο κόσμος θα νιώσει περισσότερο τους καρπούς της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ανεργία, και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, τον απασχολεί όσο το Κυπριακό
Όλοι οι διορισμένοι αξιωματούχοι υπέχουν ευθύνη, την οποία πρέπει να αναλαμβάνουν, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, πως πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε οι θεσμοί να μπορέσουν να λειτουργήσουν.


«Ο Πρόεδρος θα φροντίσει για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών, ώστε το κράτος να μην υποστεί κόστος από αυτά τα φαινόμενα», αναφέρει. Διασυνδέει τη θεσμική κρίση που βιώνουμε με την οικονομική, τονίζοντας πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις έρευνες που γίνονται για το θέμα της οικονομίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να παρεμβαίνει. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι το 2015 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσουν να ευημερούν και οι πολίτες μαζί με τους αριθμούς.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια άνευ προηγουμένου αποδόμηση των θεσμών του κράτους και όλα αυτά γίνονται επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις εξελίξεις και ποιες θεσμικές διεξόδους έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, ανησυχούν και προβληματίζουν έντονα όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο την Κυβέρνηση. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η κρίση που βιώνουμε αυτές τις μέρες, και γενικότερα η κρίση θεσμών στην Κύπρο, αποτελεί την αναπόφευκτη εξέλιξη της οικονομικής κρίσης.


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τόσα θέματα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, διερευνώνται με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των ενόχων, όποιοι και αν είναι αυτοί. Και αυτό καταδεικνύει ότι η εκτελεστική εξουσία, με τον τρόπο που κινείται και λειτουργεί, δεν προσπαθεί να καλύψει οποιαδήποτε φαινόμενα ή καταγγελίες, που αφορούν θέματα διαπλοκής. Αντιθέτως, επιδεικνύει μηδενική ανοχή και ασπάζεται το αίσθημα του κόσμου, που ζητάει δικαιωματικά κάθαρση. Αυτό πρέπει να καταγραφεί ως θετικό.
Έφθασε η ώρα να διερευνηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο διαπλοκής και αδιαφάνειας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για αυτόν τον τόπο. Η κρίση αποκάλυψε ένα σαθρό τοπίο και αυτή η Κυβέρνηση αναλαμβάνει το βάρος, το μερίδιό της στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων. Η εκτελεστική εξουσία ενισχύει το έργο των ανακριτικών Αρχών με ό,τι ζητήσουν, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης και είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί σε όποιο αίτημα τής υποβληθεί.


Να σας υπενθυμίσω ότι για το θέμα των ερευνών, για τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρμόδιους, και χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο τους, ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών και αποδεικνύει στην πράξη την ετοιμότητά του να στηρίξει τις έρευνες. Η διαδικασία, όμως, αυτή δεν είναι ούτε απλή ούτε μπορεί να είναι αυτόματη. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την κρίση θεσμών και αξιών εξαιτίας λαθών δεκαετιών, επομένως, δυστυχώς, η κάθαρση απαιτεί συνέπεια, δουλειά και χρόνο.
Πώς, όμως, θα επέλθει κάθαρση, όταν η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι κυριαρχούν η διαπλοκή και η διαφθορά;
Στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας πότε έχουμε ξαναδεί τόσα άτομα ενώπιον της δικαιοσύνης για θέματα διαπλοκής και διαφθοράς; Άτομα απ' όλους τους κομματικούς χώρους, ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος, να είναι υπό κατηγορία; Είναι η πρώτη φορά. Και μόνο μέσα από τέτοιες πρακτικές θα επανακτήσει η πολιτική ζωή του τόπου την εμπιστοσύνη του κόσμου. Να αποδειχθεί στην πράξη ότι, επιτέλους, τιμωρούνται όσοι ευθύνονται.
Θεσμοί πέραν των ατόμων
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο εκλελεγμένος ηγέτης του τόπου και ο θεματοφύλακας των θεσμών, με τον τρόπο που ενήργησε είχε αποκλειστικό κριτήριο να θωρακίσει τους θεσμούς αλλά και να μην αφήνονται σκιές για τον οιονδήποτε, οι οποίες θα λειτουργούσαν αρνητικά για την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής του τόπου στα μάτια του κόσμου. Τα θέματα έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, που είναι ανεξάρτητη και δεν επιδέχεται καμία παρέμβαση. Ο Πρόεδρος θα φροντίσει για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών, ώστε το κράτος να μην υποστεί κόστος από αυτά τα φαινόμενα. Πέραν από τα άτομα υπάρχουν οι θεσμοί και οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν όποιος κι αν ηγείται αυτών. Και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να λειτουργήσουν οι θεσμοί.
Τα αξιώματα έρχονται με ευθύνες
Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων των τελευταίων ημερών είναι επιλογές του Νίκου Αναστασιάδη. Προεκλογικά έλεγε ότι θα διορίσει τους άριστους των αρίστων, αλλά η κοινή γνώμη πιστεύει πως έπεσε έξω.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι εκλελεγμένος από τον λαό, επιλέγει κάποια άτομα. Ο καθένας από εμάς, που μας διορίζει ο Πρόεδρος, έχουμε ευθύνη. Και η ευθύνη μας είναι πάρα πολύ μεγάλη, ειδικότερα αυτές τις δύσκολες μέρες, που αυτά τα αξιώματα συνοδεύονται από τεράστιο βάρος για σκληρή δουλειά που θα ωφελήσει τον τόπο. Εμάς δεν μας επέλεξε ο κόσμος, μας επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο, έχουμε ευθύνη. Ταυτόχρονα έχουμε ευθύνη έναντι στον τόπο μας, τον λαό του και το κράτος μας.


Τα αξιώματα στο κράτος έρχονται μαζί με ευθύνες και πρέπει να τις αναλαμβάνουμε και να είμαστε διπλά προσεκτικοί και στο τι κάνουμε και στο πώς συμπεριφερόμαστε και στο πώς μιλάμε. Όλοι έχουμε ημερομηνία λήξεως. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η ημερομηνία μπορεί να είναι αύριο, μετά από μια εβδομάδα, μετά από οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.


Πρέπει να έχουμε και το θάρρος, όταν προκύπτει το οποιοδήποτε θέμα, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Εκ των πραγμάτων, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγχει κάθε μέρα τον οποιονδήποτε έχει διορίσει και να θεωρείται υπεύθυνος για τις πράξεις του. Και στο παρελθόν υπήρξαν διορισμοί και είδαμε φαινόμενα που οδήγησαν είτε στην απομάκρυνσή τους είτε σε άλλες αρνητικές εξελίξεις. Δεν έφεραν την ευθύνη οι Πρόεδροι που τους επέλεξαν.
Η αναφορά σας σε ανάληψη ευθύνης από κάθε διορισμένο αξιωματούχο μπορεί να εκληφθεί και ως νύξη προς κάποιους ότι πρέπει να παραιτηθούν.
Το σχόλιο μου αφορούσε γενικότερα όλους όσοι διορίζονται. Δεν είμαι σε θέση να συμβουλεύσω τον οιονδήποτε ή να αφήσω αιχμές για τρίτους. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου και για κανέναν άλλο. Όταν νοιώσω εγώ ότι με μία ενέργειά μου εκθέτω το άτομο που με έχει διορίσει και το κράτος, θα αναλάβω την ευθύνη μου. Αυτό το θέμα είναι προσωπικό του καθενός, πως το αντιλαμβάνεται και πως πρέπει να προχωρήσει. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, εμείς που έχουμε διοριστεί και δεν έχουμε εκλεγεί από τον λαό, να πάμε σπίτι μας. Ειδικά εάν η παρουσία μας έχει κόστος στο κράτος.
Η κρίση ως ευκαιρία
Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ότι η Κύπρος βιώνει κρίση σε όλα τα επίπεδα. Ακούγονται ακόμη και φωνές για προσφυγή στις κάλπες. Μήπως η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο;

Συμφωνώ ότι βιώνουμε μια κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που έγιναν από το 1960 και κορυφώθηκαν με την οικονομική κρίση του Μαρτίου 2013. Εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση, να την κάνουμε ευκαιρία, ώστε να διορθωθούν όλα τα κακώς έχοντα που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και για τα οποία δεν ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε το θετικό στοιχείο, ότι πλέον αυτά τα πράγματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης και είναι μόνο μέσα από αυτή την οδό που θα κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία του κόσμου προς τους πολιτικούς και την πολιτική ζωή.


Σήμερα ο κόσμος είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Αντιλαμβάνεται, ξέρει, γνωρίζει για το κάθε τι. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι συλλογική ευθύνη, δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης. Είναι ευθύνη και των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της κοινωνίας και προσωπική του καθενός μας. Και μόνο αν το προσεγγίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Η Κυβέρνηση αυτή παρέλαβε την εξουσία ταυτόχρονα με την εκδήλωση της μεγάλης αυτής κρίσης που αποκάλυψε τα χρόνια προβλήματα αυτού του κράτους. Επομένως, κατά τη διακυβέρνηση αυτή δεν υπάρχουν εύκολα θέματα, δεν υπάρχουν χοροί και πανηγύρια, παρά μόνο δυσκολίες, που όμως, όταν θα αντιμετωπιστούν, θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Φταίει η πολυπλοκότητα
Παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες ένα θρίλερ με το θέμα των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας. Διερωτώνται οι πολίτες, γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να προνοήσει, ώστε τα νομοσχέδια να προετοιμαστούν εγκαίρως, να πάνε όλα μαζί, να γίνει η συζήτηση και να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις πλευρές.
Στο σύστημα υπήρχε μια ανωμαλία με το θέμα των εκποιήσεων, την οποία όλοι αναγνωρίζουν και που κάποιοι την εκμεταλλεύονταν για να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι γνωστό σε όλους ότι αυτοί που πάνε στις τράπεζες και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, που δεν οφείλει τα μεγάλα ποσά στις τράπεζες. Ο κόσμος που έχει ένα μεροκάματο, ένα μισθό, πηγαίνει στις τράπεζες και κάνει αναδιαρθρώσεις. Κάποιοι άλλοι -που, ας σημειωθεί, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν- εκμεταλλεύονται την ανωμαλία και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Πρόκειται για πολύ περίπλοκα νομοσχέδια.


Τα κόμματα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Προέδρου, να έρθουν να κάτσουμε μαζί να ετοιμάσουμε αυτά τα νομοσχέδια, γνωρίζουν την πολυπλοκότητα τους. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης δημόσια για τη συμβολή τους στην προσπάθεια. Ο λόγος καθυστέρησης οφείλεται, όσον αφορά την εκτελεστική εξουσία, στην πολυπλοκότητα αυτών των νομοσχεδίων, στη δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση που είχαμε με την Τρόικα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ανησυχίες των κομμάτων, που είναι και ανησυχίες της Κυβέρνησης.
Θα το νιώσει ο κόσμος
Πότε θα ξεφύγουμε από το Μνημόνιο;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε νωρίτερα από ό,τι κάποιοι εκτιμούν. Με μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, θεωρούμε ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά που ο κόσμος θα νιώσει περισσότερο τους καρπούς της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται. Πολλές φορές ακούω ότι ευημερούν οι αριθμοί και δεν ευημερεί ο κόσμος. Οι αριθμοί, όμως, αντιπροσωπεύουν κόσμο. Για να νιώσει ο κόσμος περισσότερο τα αποτελέσματα της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε, έπρεπε να περάσουμε από τις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, τις αναβαθμίσεις των Οίκων Αξιολόγησης, να βγούμε στις αγορές -και θα επιδιώξουμε να ξαναβγούμε-, να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας μας.
Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, η μείωση των επιτοκίων. Για ποιου την τσέπη δεν είναι αυτή μια αισθητή εξέλιξη; Όλοι έχουμε δάνεια. Αλλά αυτή η εξέλιξη δεν μπορούσε να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Έγινε μια σκληρή δουλειά, μια μεγάλη προσπάθεια, που έφερε ένα σημαντικότατο αποτέλεσμα που ο κόσμος νιώθει στην τσέπη του. Μην λησμονείτε, επίσης, τη σπουδαιότητα του γεγονότος ότι 24 μήνες μετά τον Μάρτιο του 2013, και λόγω της συνετής και νοικοκυρεμένης πολιτικής, πετύχαμε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.


Πρόκειται για σημαντικότατη εξέλιξη προς την κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων και όχι μονό. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε, επίσης, τις πρώτες επενδύσεις, αύξηση στον τουρισμό, αύξηση στην εγγραφή των εταιρειών και πολλά αλλά συγκεκριμένα παραδείγματα. Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ανεργία, και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, τον απασχολεί όσο τον απασχολεί το Κυπριακό. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της Κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι μια Κυβέρνηση δεν κρίνεται στον πρώτο και στον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης, αλλά συνολικά στα πέντε χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη και τι παρέλαβε.
*Διαβάστε αύριο στη «Σημερινή» το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.