Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Νικόλας Παπαδόπουλος: Σημασία έχει το περιεχόμενο

Στην προσπάθεια για τη λύση, όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά αντιθέτως βλάπτει να δημιουργούνται αχρείαστες εντυπώσεις και αδικαιολόγητες προσδοκίες, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Να μιλάμε λιγότερο για τους πολίτες και περισσότερο με τους πολίτες. Να πιέσουμε ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», αναφέρει ότι όλοι θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση των συνομιλιών, αλλά δυστυχώς έχουμε λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί. Ενώπιόν μας έχουμε τις «γενναιόδωρες προσφορές» και τις υποχωρήσεις Χριστόφια-Αναστασιάδη, το έγγραφο Ντάουνερ και το Κοινό Ανακοινωθέν. Όλα αυτά μαζί συναποτελούν μια κακή βάση για λύση του Κυπριακού, εξηγεί, ενώ χαρακτηρίζει αχρείαστη τη συζήτηση που άνοιξε για το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Διατυπώνει, ταυτόχρονα, την πεποίθηση πως εάν η Κυβέρνηση επεδείκνυε έναντι της Τρόικας παρόμοια διεκδίκηση και επιμονή, όπως αυτήν που επέδειξε το ΔΗΚΟ στο θέμα της αφερεγγυότητας, θα επιτυγχάνονταν πολύ περισσότερες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τα μνημονιακά ζητήματα.
Έχουμε λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί
Η διαπραγματευτική διαδικασία ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, που εκπηγάζει, κυρίως, από τον πρότερο βίο του Μουσταφά Ακιντζί. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία ή τη θεωρείτε επίπλαστη;

Όλοι θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και όλοι μας ευχόμαστε αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία να οδηγήσει επιτέλους σε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, όλοι μας έχουμε λόγους να είμαστε και επιφυλακτικοί. Και οι λόγοι αυτοί πηγάζουν από την αδιάλλακτη τουρκική στάση τα τελευταία 41 χρόνια, αφού είναι η τουρκική στάση που δεν επέτρεψε τη λύση του Κυπριακού μέχρι σήμερα. Μακάρι αυτό να αλλάξει. Και, σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε να αλλάξει.


Όπως ασφαλώς ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα συνεχίσει τα λάθη που γίνονται τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Χριστόφια. Και αναφέρομαι ασφαλώς στις πολλές μονομερείς υποχωρήσεις, τις «γενναιόδωρες προσφορές» τους οι οποίες έγιναν χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα και οι οποίες έβαλαν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Πρώτος στόχος φαίνεται να είναι η επιτυχής κατάληξη σε κάποια ΜΟΕ «χαμηλής πολιτικής». Συμφωνείτε με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής; Και πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλουν στην πορεία προς τη λύση;
Διαφωνούμε με την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να βάλει την πρόταση του Τάσσου Παπαδόπουλου για το άνοιγμα της Αμμοχώστου στο «ψυγείο». Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να συζητιούνται και θέματα υψηλής πολιτικής. Η εφαρμογή ΜΟΕ συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης. Τα ΜΟΕ, μάλιστα, που εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύουν ότι είναι το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί και ως τέτοιο σέβεται όλους τους νόμιμους πολίτες της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.
Όμως, τα ΜΟΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ουσία του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Επιπροσθέτως, όπως έχω ξαναπεί, η εμπιστοσύνη οικοδομείται καλύτερα όταν υπάρχει αμοιβαιότητα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε αμοιβαιότητα, αφού η τουρκική πλευρά, και στο θέμα των ΜΟΕ, ασχολείται μόνο με τη δημιουργία εντυπώσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η κατάργηση της έκδοσης της λεγόμενης «βίζας» στα οδοφράγματα, που το μόνο που άλλαξε είναι η γραφειοκρατική διαδικασία, μιας έτσι κι αλλιώς παράνομης και αχρείαστης πρακτικής.


Στην προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά αντιθέτως βλάπτει να δημιουργούνται αχρείαστες εντυπώσεις και αδικαιολόγητες προσδοκίες. Για παράδειγμα, στο θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου, που συζητείται εκτεταμένα αυτές τις μέρες, δεν υπήρξε κάποια αλλαγή της τουρκικής θέσης. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να θέτουν το άνοιγμα της Αμμοχώστου ως αντάλλαγμα για τη νομιμοποίηση της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου.
Η συζήτηση δίνει άλλοθι
Η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει με πάσα επισημότητα το μοντέλο της ΔΔΟ, λέγοντας ότι πλέον έχει αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο αντίκειται στις αρχές λύσης που θέτει. Εσείς θεωρείτε πως μπορεί ακόμη να αποδοθεί στη διζωνική σωστό περιεχόμενο;

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τίτλος της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της. Ως Δημοκρατικό Κόμμα πρωτοστατήσαμε πριν από δέκα χρόνια, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για να πείσουμε για το θέμα αυτό. Με όλο τον σεβασμό προς τις θέσεις όλων των κομμάτων, θεωρώ αυτήν τη συζήτηση που άρχισε τώρα αχρείαστη και παραπλανητική, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτό το πρόβλημα μου έχουμε ενώπιόν μας.


Ενώπιόν μας έχουμε τις «γενναιόδωρες προσφορές» και τις υποχωρήσεις Χριστόφια-Αναστασιάδη, το έγγραφο Ντάουνερ και το Κοινό Ανακοινωθέν. Όλα αυτά μαζί συναποτελούν μια κακή βάση για λύση του Κυπριακού, και δυστυχώς αυτή η κακή λύση που θέλουν να επιβάλουν κάποιοι, δηλαδή μια λύση τύπου Ανάν, είναι πολύ χειρότερη και πολύ διαφορετική από μια οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας. Είναι λύση συνομοσπονδίας και συγκεκαλυμμένης διχοτόμησης.


Επομένως, η συζήτηση αυτή δίνει άλλοθι και δυνατότητα σε όσους προσπαθούν να επιβάλουν αυτήν τη λύση να κρύβονται πίσω από τον τίτλο «ομοσπονδία» και να εξουδετερώνουν όποιον διαφωνεί, με τον χαρακτηρισμό «είναι αντι-ομοσπονδιακός». Δυστυχώς, είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύ διαφορετικά τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε.
Δημοκρατικό στην πράξη
Στο κόμμα σας υπάρχει πλήρης συμφωνία με την επίσημη γραμμή, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό;

Ναι. Δεν έχω διαπιστώσει αποκλίσεις από τις διαχρονικές αρχές και θέσεις του Κόμματος εντός των συλλογικών οργάνων, ασχέτως αν υπάρχουν μεμονωμένες διαφορετικές εκτιμήσεις. Η σχετική και πιο πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής λήφθηκε ομόφωνα, στην παρουσία όλης της ηγεσίας και όλων των βουλευτών του Κόμματος.
Κατά καιρούς εκφράζονται διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις από σημαίνοντα στελέχη του κόμματός σας για διάφορα θέματα. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε κάποιες περιπτώσεις. Πώς το αντιμετωπίζει η ηγεσία;
Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ξανά δημοκρατικό κόμμα στην πράξη. Και αυτό μας χαροποιεί.
Εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση
Πιστεύετε ότι είναι όντως εφικτό να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο σε αυτήν τη φάση;

Ασφαλώς. Να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι στα θέματα των εκποιήσεων και του Πλαισίου Αφερεγγυότητας καταλήξαμε σε νόμους πολύ πιο βελτιωμένους από τα αρχικά νομοσχέδια της Κυβέρνησης. Και χαίρομαι γιατί αυτές οι βελτιώσεις επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό χάρη στις διεκδικήσεις και την επιμονή του Δημοκρατικού Κόμματος. Εάν παρόμοια διεκδίκηση και επιμονή έδειχνε και η Κυβέρνηση και ο κυβερνών ΔΗΣΥ απέναντι στην Τρόικα, τότε πολύ περισσότερες θα ήταν οι βελτιώσεις.


Γι' αυτό και συνεχίζουμε να διεκδικούμε βελτιώσεις και αλλαγές σε συγκεκριμένα θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η φορολογία ακινήτων, η δημιουργία τράπεζας διαχείρισης προβληματικών δανείων και ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων, που ουσιαστικά κλάπηκαν με την πώληση των τραπεζών στην Ελλάδα. Επίσης, προτείνουμε και άλλα μέτρα όπως η παροχή δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις. Μέτρα τα οποία ελπίζουμε, επιτέλους, να συζητηθούν με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.
Ποια στάση θα τηρήσει το ΔΗΚΟ στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων;
Το Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και καιρό υποστήριξε την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, για να πετύχουμε την αναστολή της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, αφού κάτι τέτοιο σε περίοδο οικονομικής κρίσης ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Το θέμα δεν είναι ημερολογιακό, αλλά ουσίας. Γι' αυτό και ήδη επεξεργαζόμαστε πρόταση, η οποία θα διασφαλίζει ότι δεν θα ξεπουληθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί, δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι και δεν θα υποστεί περαιτέρω αρνητικές συνέπειες η κυπριακή οικονομία. Γνώμονάς μας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους, και όχι η δικαίωση ιδεολογικών εμμονών, είτε του ΔΗΣΥ, είτε του ΑΚΕΛ.
Η αποστολή
Μέρα με τη μέρα η εικόνα των θεσμών καταστρέφεται όλο και περισσότερο στα μάτια των πολιτών. Τι μπορεί να κάνει η πολιτική ηγεσία του τόπου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη;

Με μια φράση: Να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Να μιλάμε λιγότερο για τους πολίτες και περισσότερο με τους πολίτες. Να πιέσουμε ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να δημιουργήσουμε ξανά μια κοινωνία ευημερούσα, δημοκρατική, δίκαιη και ανεπτυγμένη. Αυτή είναι ουσιαστικά η αποστολή της πολιτικής ηγεσίας και των θεσμών. Όταν επιτελέσουν αυτήν την αποστολή, τότε θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη απέναντί τους.