Στίγμα

Από τη χουντοκρατία στην κομματοκρατία

Η Χούντα κατέστρεψε την Κύπρο, η κομματοκρατία θα συμπληρώσει το έργο της καταστροφής
Το χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 υπήρξε η πρώτη πράξη της καταστροφής της πατρίδας μας. Με αμερικανικό σχεδιασμό, χουντική εκτέλεση και συμμετοχή Κυπρίων νοσταλγών της δικτατορίας και αφρόνων κυνηγών ενός χαμένου εθνικού ονείρου, κατελύθη η Δημοκρατία, προετοιμάστηκε η άνετη εισβολή της Τουρκίας και διευκολύνθηκε η κατάκτηση και τουρκοποίηση της μισής Κύπρου.


Αναθεματίζουμε τους σχεδιαστές και εκτελεστές του μεγάλου εθνικού εγκλήματος και τιμούμε τη μνήμη όσων γενναίων παλληκαριών αγωνίστηκαν να μην περάσει το πραξικόπημα και θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδας και δημοκρατίας.
Συμπληρώνονται, σήμερα, 42 χρόνια από την έκρηξη του επάρατου και προδοτικού πραξικοπήματος. Και ενώ οι τραγικές συνέπειες και τα εφιαλτικά αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος παραμένουν και οι ζώνες θανάτου βρίσκονται χαραγμένες στον χάρτη, αλλά και στο μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, διαπιστώνουμε ότι η δημοκρατία έχει συρρικνωθεί, και οι δημοκρατικές αρχές και αξίες παραμένουν τραυματισμένες μέσα στη χώρα που έχει ζήσει τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της απουσίας της δημοκρατίας.
Μετά τα τραγικά αποτελέσματα του προδοτικού πραξικοπήματος, τι περισσότερο απ' όλα αναζητούσαμε; Τι περισσότερο, φωνάζαμε κι απαιτούσαμε; Όχι πια άλλος φασισμός, αναφωνούσαν όλοι. Θωράκιση διά παντός μέσου της δημοκρατίας, ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές, περισσότερη δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου.
Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ποια μαθήματα ελάβαμε; Πόσο εργάστηκαν οι ηγέτες μας, τα κόμματά μας για την εμπέδωση, στο μυαλό, στις νοοτροπίες, στις πράξεις, περισσότερης δημοκρατίας;
Τα συμπεράσματα είναι τραγικά. Από τη χουντοκρατία, ο τόπος πέρασε σε μία αδίστακτη κομματοκρατία. Από τη χουντοκρατία, περάσαμε σε μία κατ' επίφαση δημοκρατία, την οποία διαχέει μία πρωτοφανής περιθωριοποίηση του λαού, μία αυθαίρετη τάση απολυταρχικής διακυβέρνησης, μία πρωτοφανής αλαζονική συμπεριφορά πολιτικών αρχόντων.


Γιατί, δημοκρατία δεν σημαίνει απλώς διεξαγωγή εκλογών. Δημοκρατία σημαίνει να μιλάς ξεκάθαρα στον λαό, να μην υπόσχεσαι προκειμένου να υφαρπάσεις την ψήφο του και στη συνέχεια να ενεργείς και να κυβερνάς σε αντίθεση με όσα διακήρυσσες, δημοκρατία σημαίνει να τηρείς τη διαφάνεια, να ενημερώνεις τον λαό πιστά και ειλικρινά, να μην κομματικοποιείς το κράτος, να έχει πρώτιστα, ο εκάστοτε ανώτατος άρχοντας, ορθή αντίληψη τι σημαίνει η δημοκρατία και πώς εφαρμόζεται.


Σημαίνει, ακόμη, να προσφεύγεις συχνά στην ετυμηγορία του λαού για κρίσιμα θέματα, να ερωτάς τον λαό και να λαμβάνεις υπ' όψιν σου τη γνώμη του, να σέβεσαι και να τηρείς αυτά που ο λαός θέλει, κι όχι εκείνα που υπαγορεύουν οι προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες ή όσα πιστεύει ο ανώτατος άρχοντας ότι είναι σωστά.
Τα χρόνια μετά τη χουντοκρατία κυβερνά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η κομματοκρατία. Αντικαταστάθηκε η αιμοσταγής και προδοτική χουντοκρατία, με μία αδίστακτη, αυθαίρετη, αντιδημοκρατική κομματοκρατία. Το κράτος κομματικοποιείται ανάλογα με την κομματική ταυτότητα του εκάστοτε Προέδρου. Το κράτος μετατρέπεται σε κόμμα.


Οι θεσμοί αλώνονται. Και η κοινωνία ομηροποιείται. Η φωνή του λαού φιμώνεται ή δεν εισακούεται, η θέλησή του καταπατείται, η απόφασή του δεν γίνεται σεβαστή. Και εκεί που στεντόρεια ακούεται η επιθυμία του και έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέση των πολιτικών ηγετών, οι τελευταίοι δεν τη σέβονται, δεν υπακούουν, προσπαθούν να της αποδώσουν αλλότρια κίνητρα ή να διαστρεβλώσουν τα μηνύματα.


Και αντί να καταβάλουν ως κόστος καταστροφών που προκάλεσαν, αντί να συνειδητοποιήσουν ότι η σύγκρουση του τι επιδιώκουν εκείνοι με αυτά που θέλει ως λαός απαιτεί την παραίτησή τους, συνεχίζουν να παραμένουν στη θέση τους και να εξευτελίζουν τη δημοκρατία και να χλευάζουν την απόφαση του λαού.
Η Χούντα κατέστρεψε τον τόπο και διχοτόμησε την Κύπρο. Η κομματοκρατία ετοιμάζει νέες καταστροφές για την πατρίδα. Αρκεί να απαριθμήσει κανείς τα φοβερά «Μαρί» τα οποία προκάλεσαν στην Κύπρο οι πολιτικές παρατάξεις, τα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή, για να αντιληφθεί πόσο μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας αντιμετωπίζει ο τόπος.
Η Χούντα ετάφη από τον λαό, για τα εγκλήματά της.


Η κομματοκρατία επιβιώνει και ανδρώνεται, δυστυχώς, με εγκληματικές επιλογές του λαού. Όχι μόνο σήμερα. Προ πολλών χρόνων. Σήμερα ο λαός βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές επιλογές για το εθνικό του μέλλον και για τη συνέχιση μίας πραγματικής δημοκρατίας στο κράτος του. Είτε με τις επιλογές του, επιβραβεύει τη συνέχιση μίας καταστροφικής κομματοκρατίας και βάζει τίτλους τέλος στην επιβίωσή του σε αυτόν τον τόπο, είτε βάζει τέρμα στην καταστροφική πορεία και αναλαμβάνει τις τύχες στα χέρια του.
Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις, ούτε δεύτερες επιλογές. Σήμερα, είτε σώζουμε τη δημοκρατία και το κράτος μας, είτε επιφέρουμε τη δεύτερη και οριστική καταστροφή της πατρίδας μας...