Στίγμα

Διά χειρός Γκουτέρες: Οι παραχωρήσεις Αναστασιάδη κεκτημένο

Διά χειρός Γκουτέρες: Οι παραχωρήσεις Αναστασιάδη κεκτημένο των Τούρκων
Ο Γ.Γ. κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν έδειξε την αναγκαία βούληση και προθυμία να αναζητήσει λύση στον Κραν Μοντανά και ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από την έκθεσή του!
Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, ακόμη και αν αισθανόμαστε φωνή βοώντος εν τη ερήμω μέσα στα τόσα παπαγαλάκια του Προεδρικού, τα οποία καθημερινά και καθενυκτικά αναμασούν τα ψέματα των Προεδρικών και των οπαδών της όποιας λύσης: Μην εμπιστεύεστε και μην πιστεύετε σε όσα σας δηλώνουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι εκπρόσωποί του. Παραπλανούν και όσα λέγουν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, έχουν ως στόχο την άγραν ψήφων. Χαρακτηριστικό δείγμα της παραπλάνησης είναι και η δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, που έγινε στις 3 Αυγούστου. Μας έλεγε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τα Ηνωμένα Έθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τι έγινε στο Κραν Μοντανά".


Τελικά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γιατί η έκθεση του Γκουτέρες, αν αποτυπώνει την πραγματικότητα για το τι έγινε στον Κραν Μοντανά, διαψεύδει ολοκληρωτικά το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη, που εδώ και τόσες μέρες σερβίρει στον λαό, και αποδεικνύει πως όχι μόνο ευθύνες δεν καταλογίζει στην τουρκική πλευρά, αλλά καθιστά συνυπεύθυνο τον Νίκο Αναστασιάδη για το αδιέξοδο.


Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο η ηχηρή διάψευση των ψευδαισθήσεων της Κυβέρνησης πως "πάμε στον Κραν Μοντανά για να επιτύχουμε λύση, ή εάν δεν υπάρξει λύση, να στήσουμε στον τοίχο την Τουρκία και να την εκθέσουμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ως υπεύθυνη για το αδιέξοδο". Ούτε λύση βρήκαν, ούτε κανένας, συμπεριλαμβανομένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κατονόμασε την Τουρκία ως υπεύθυνη. Αντίθετα, γίνεται διεθνώς γνωστό μέσω του εγκυρότερου προσώπου, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ότι και οι ,δύο πλευρές δεν επέδειξαν την αναγκαία προθυμία και βούληση για να φθάσουν σε λύση. Πλέον καμία σημασία δεν έχει τι λέγει προς τον αχάμπαρο κυπριακό λαό, για προεκλογικούς λόγους, ο Πρόεδρος και τα επίσημα και ανεπίσημα παπαγαλάκια του. Σημασία έχει τι πιστεύει η διεθνής κοινότητα, η οποία αδιάφορη παρακολουθεί και τα καταπιεστικά μέτρα των κατοχικών "αρχών" εις βάρος των εγκλωβισμένων στην Καρπασία.


Αλλά το μεγαλύτερο ψέμα είναι άλλο. Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στελέχη του ΔΗΣΥ διαβεβαίωναν πως οι παραχωρήσεις που έκαμε στο Κραν Μοντανά, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει το θηρίο, δεν ισχύουν, όλες αυτές οι παραχωρήσεις είναι ενσωματωμένες στην έκθεση Γκουτέρες και ζουν και βασιλεύουν και ισχύουν. Και από αυτές θα ξεκινήσει -αν ξεκινήσει- νέος διάλογος και αν ο λαός δώσει και πάλι στον Νίκο Αναστασιάδη την εντολή να καταφέρει τη χαριστική βολή στο εθνικό θέμα.


Ο Γενικός Γραμματέας έχει ενσωματώσει στην έκθεσή του όλες τις γενναιόδωρες προσφορές του Δημήτρη Χριστόφια, τις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης παραπλανητικά δεσμευόταν εγγράφως στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι θα απέρριπτε. Μαζί με τις γενναιόδωρες προσφορές του Χριστόφια, είναι ενσωματωμένες και οι ακόμη πιο γενναιόδωρες προσφορές του Νίκου Αναστασιάδη τη νύκτα του Βατερλώ στα βουνά της Ελβετίας.


Ο Γκουτέρες θεωρεί συμφωνημένη την εκ περιτροπής προεδρία, την ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων, τη συμφωνία σε όλα τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία καθιστά τη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, απόλυτο κυρίαρχο και αφέντη στη διακυβέρνηση του κράτους, καθώς και την προνομιακή συμφωνία για τα δικαιώματα των σφετεριστών σε περιοχές που δεν θα τύχουν εδαφικών αναπροσαρμογών.


Όλες οι παραχωρήσεις Αναστασιάδη, διά χειρός Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθίστανται κεκτημένα των Τούρκων. Ορθά ο Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει ότι η έκθεση Γκουτέρες συνιστά τη χειρότερη έκθεση Γ.Γ. στην ιστορία του Κυπριακού.


Τους τελευταίους μήνες, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, μας είχαν "φλομώσει" στις παραπλανήσεις ότι οι παραχωρήσεις Αναστασιάδη δεν ισχύουν, εφόσον δεν υπήρξε συμφωνία. Ο υπογράφων τούς απαντούσε ότι, όλες οι παραχωρήσεις που έκαμε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αποτελούσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στον επόμενο γύρο συνομιλιών.


Ερωτούμε τον Νίκο Αναστασιάδη: Εάν επανεκλεγεί και ξεκινήσει νέος διάλογος, τι απέμεινε στο χέρι για να διεκδικήσει; Ή αντίστροφα: Τι απέμεινε να δώσει; Μόνο η αποδοχή των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και η εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Αυτά έμεινε να δώσει. Τα υπόλοιπα, τα έδωσε μαζί με τον Χριστόφια.


Ερωτούμε και την ηγεσία του ΑΚΕΛ: Προς τι η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά; Το ΑΚΕΛ έχει τον αυθεντικότερο ντελάλη της πολιτικής του: Τον Νίκο Αναστασιάδη!


Τουρκική «πάσα»


Υ.Γ. Το θλιβερότερο ίσως απ' όλα, είναι το γεγονός ότι ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αξιοποιεί "πάσα" που έστειλε η Τουρκία, για να επιτεθεί, όχι εναντίον της Τουρκίας, αλλά κατά των ανθυποψηφίων του Προέδρου. Ψαρεύει σε θολά νερά. Διότι και ως δημοσιογράφος, όφειλε να γνωρίζει ότι η Τουρκία, πάντοτε σχεδόν, ακόμη και όταν οι Γ.Γ. συγκάλυπταν ευθύνες της, επέκρινε εκθέσεις τους και ζητούσε πολύ περισσότερα. Αυτή είναι η διαφορά των Τούρκων ηγετών από τον Νίκο Αναστασιάδη.


Οι Τούρκοι είναι μαξιμαλιστές και όσα και να τους προσφέρεις, ζητούν ακόμη περισσότερα. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι μινιμαλιστής και αρκείται στα ψίχουλα. Ο Γκουτέρες κονιορτοποιεί όλα τα σενάρια που ο Πρόεδρος σερβίρει εδώ και μήνες στον λαό, του λέγει ότι δεν είχε τη βούληση, ούτε την προθυμία να αναζητήσει λύση, και ο Πρόεδρος τον ευχαριστεί!