Στίγμα

Είμαστε κοινωνία ραγιάδων

Κύπριοι: Τα πιο υπάκουα και πρόθυμα πειραματόζωα του πλανήτη σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη του κόσμου - Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ανάσχεση στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στην ατιμωρησία, με την ανοχή που επιδεικνύουν οι πολίτες
O Πανίκος Δημητριάδης και ο Αθανάσιος Ορφανίδης, οι δύο Κεντρικοί Τραπεζίτες, οι οποίοι ήσαν υπεύθυνοι για την εποπτεία των τραπεζών στη διάρκεια της διάπραξης του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της Κύπρου, το οποίο οδήγησε την ευημερούσα οικονομία της Κύπρου στον γκρεμό, τις καταστροφικές συνέπειες του οποίου βιώνει μέχρι σήμερα ο κυπριακός Ελληνισμός -και θα βιώνει ακόμη για πολλά χρόνια-, έπρεπε να ευρίσκονται εδώ και πολύ καιρό ενώπιον ποινικών ανακριτών και να δίδουν κατάθεση για όσα συνέβησαν εκείνην την περίοδο. Και αν διεπιστώνετο ότι είχαν και οι δύο ευθύνη, και επέδειξαν ολιγωρία ή αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, να έδιδαν λόγο.


Αντ' αυτού, αφέθησαν και οι δύο να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, στον δε Πανίκο Δημητριάδη, μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Χάρης Γεωργιάδης πρόσφεραν πλούσια ελέη και, αφού προχώρησαν σε συνεργασία μαζί του σε μία καταφανέστατη συναλλαγή, τον αποζημίωσαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσουν την παραίτησή του! Έτσι καταπολεμά τα ενδεχόμενα σκάνδαλα και έτσι κλείει τα στόματα όσων γνωρίζουν, η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Την ίδια στιγμή, μαζί με την αποζημίωση, απάλλαξαν τον Πανίκο Δημητριάδη από ενδεχόμενα πταίσματα.


Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην κυπριακή ιστορία, που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας, θα παραμείνει για πάντα αδιερεύνητο και χωρίς καμία ευθύνη για όσους το διέπραξαν. Τα παρεμφερή σκάνδαλα που "εμπλούτισαν" το μεγάλο κούρεμα καταθέσεων -προνομιακή πληροφόρηση σε κάποιους να αποσύρουν κεφάλαια τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές προτού ξεκινήσει το κούρεμα, το παρασκήνιο που προηγήθηκε με πολλούς τραπεζίτες, πολιτικούς και άλλους- θα παραμείνουν επίσης αδιερεύνητα και χωρίς καμία επίπτωση για όσους παρανόμως οδήγησαν τον λαό στη μιζέρια, τη φτώχια και την πείνα.


Και, όμως, οι πρωταγωνιστές και δημιουργοί της πτώχευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ, προκαλούν, αποδυόμενοι σε μία θεατρινίστικη σύγκρουση για το ποιος φέρει ευθύνη, όταν τα γεγονότα είναι γνωστά και αυταπόδεικτα. Ο μεν Δημήτρης Χριστόφιας επτώχευσε τα δημόσια ταμεία με την ερασιτεχνική και ανεύθυνη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, ο δε Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε το έγκλημα με το κούρεμα των καταθέσεων.


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ακραίοι πόλοι του πολιτικού συστήματος εμπλέκονται σε σκάνδαλα.


Στην πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, την οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Άνθρωποί του έβαλαν τον δάκτυλο στο ποτήρι με το μέλι και εξυπηρετήθηκαν προσωπικά και κομματικά. Ο Άντρος Κυπριανού είχε τη γενναιότητα να το ομολογήσει. "Η διαφθορά άγγιξε και το δικό μας κόμμα", είχε δηλώσει επανειλημμένα. Ο ΔΗΣΥ έχει "πλουσιότερη" ιστορία.


Εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο κούρεμα της κοινωνίας με την κλοπή από μεγάλα στρώματα λαού, εμπλέκεται στο σκάνδαλο της ανέγερσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για το οποίο μίλησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης ο Τάσσος Παπαδόπουλος, διαφύλαξε και προστάτευσε τον Υπουργό του Ντίνο Μιχαηλίδη, και τον διατήρησε στην κυβέρνηση, παρά τις καταγγελίες στελεχών και υπουργών του.


Όπως του Χρήστου Πουργουρίδη και του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, υπέβαλε την παραίτησή του. Σήμερα, βεβαίως, η "προϊστορία" εμπλουτίζεται με συχνές καταγγελίες του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή εναντίον αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργών. Ίσως τα έργα και οι ημέρες της παρούσας διακυβέρνησης να βρεθούν μπροστά σε Ερευνητικές Επιτροπές και ποινικούς ανακριτές, εάν και όταν απέλθει η κυβέρνηση.


Αυτός ο τόπος είναι καταδικασμένος να ζει στη διαφθορά, στην ατιμωρησία, στη διαπλοκή και στην κλοπή των χρημάτων του λαού. Και δεν θεωρούμε πρώτους υπευθύνους τους ηγέτες του. Πρώτοι υπεύθυνοι είναι οι πολίτες, οι οποίοι διακρίνονται από ραγιαδισμό, αδιαφορία, και αχαμπαροσύνη. Είναι τα καλύτερα και πιο υπάκουα πειραματόζωα του κόσμου, οι Κυπραίοι. Όταν την Κυριακή του κουρέματος, οι Ισπανοί διαμαρτύρονταν στους δρόμους της Μαδρίτης για το κούρεμα καταθέσεων, οι Κύπριοι διασκέδαζαν στα Καρναβάλια της Λεμεσού. Και όταν άνοιξαν οι τράπεζες, οι πολίτες, αδιάφοροι, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τους κλέβουν τους κόπους τους, στέκονταν υπάκουα στη σειρά για να πάρουν μέρος των υπολειμμάτων που τους λεηλάτησαν οι κυβερνώντες και οι τραπεζίτες.


Αυτός ο λαός, ουδέποτε στην ιστορία του κατέβηκε σε διαδήλωση στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφθορά των αρχόντων του. Ακόμη και στη Λατινική Αμερική θυσιάζονται άνθρωποι, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά που επικρατεί. Στην Ευρώπη, είναι συχνότατες οι διαμαρτυρίες, αλλά και οι καταδίκες ανώτατων αξιωματούχων που βρίσκονται ένοχοι για διαπλοκή.


Αυτό το κράτος, από της γεννήσεώς του, υπήρξε διεφθαρμένο. Κατάκλεψε και λεηλάτησε με διάφορους τρόπους το χρήμα του λαού. Σκεφθείτε μόνο τι έγινε με το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Τελευταία, ακόμη και ακαδημαϊκοί, φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Ας φαντασθεί ο καθένας μέχρι πού έχει εισχωρήσει η διαφθορά. Παρά ταύτα, κανένα οργανωμένο πολιτικό ή κοινωνικό σύνολο, καμία κίνηση πολιτών δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κατεβούν στους δρόμους και να ξεσπάσουν εναντίον όσων τους κλέβουν.


Είμαστε κοινωνία ραγιάδων, προθύμως προσφερομένων πειραματόζωων. Μας κλέβουν και λέμε ευχαριστώ. Κουρεύουν τους κόπους μας και χορεύουμε μασκαρεμένοι στα Καρναβάλια. Και, συνήθως, επιβραβεύουμε με την ψήφο μας όσους λεηλατούν το εισόδημά μας.


Είναι ποτέ δυνατόν, μέσα σε αυτήν την κοινωνία ραγιάδων, να υπάρξει ανάσχεση στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στην κλοπή;