Αναλύσεις

Σ’ αυτήν τη ζωή είμαστε όλοι τουρίστες

Ένας γυμναστής που δίνει καθημερινά ένα μάθημα "αεροβικής" σε όσους αντέχουν τα δύσκολα


Η νέα μέθοδος άσκησης, που διαρκεί μόνο 20 λεπτά την εβδομάδα, με το όνομα EMS training ή προπόνηση με ηλεκτρομυοδιέγερση, είναι το νέο θέμα συζήτησης της πόλης, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο.


Η περιέργεια μού κέντρισε το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα σχετικά με αυτήν τη νέα μέθοδο προπόνησης και έτσι άρχισα την αναζήτηση σχετικά στο διαδίκτυο. Στόχος μου δεν είναι να σας αναλύσω τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, πράγμα το οποίο έχω κάνει σε παλαιότερο άρθρο μου, αλλά να σας συστήσω τον άνθρωπο που την έφερε σαν μέθοδο προπόνησης για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2015.


Αποφάσισα, λοιπόν, να επισκεφθώ το στούντιο του EMS training, με σκοπό να δοκιμάσω κι εγώ η ίδια τη νέα μέθοδο προπόνησης. Εκεί με υποδέχτηκε ο Παναγιώτης Μιχαήλ, καθηγητής φυσικής αγωγής, ο οποίος μετακόμισε από Ελλάδα στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2015, όπου έφερε μαζί του την εμπειρία του αλλά και τις γνώσεις του πάνω σε αυτήν τη νέα μέθοδο προπόνησης.


Στον χώρο αυτό, λοιπόν, πρόσεξα μια μεγάλη βιτρίνα με βιβλία, τα οποία έφεραν το όνομά του, αλλά και πολλά βραβεία για την προσφορά του στην κοινωνία, όπως έγραφαν πάνω.


Από δημοσιογραφική αλλά και ανθρώπινη περιέργεια τον ρώτησα, «τι σε έφερε στην Κύπρο από την Ελλάδα και τι είναι όλα αυτά μέσα στη βιτρίνα;».


«Αυτά που είναι μέσα στη βιτρίνα...», μου απάντησε, «είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωή μου και του παρελθόντος μου, που με έχει κάνει αυτό που είμαι σήμερα...».


Και να που μια ώρα στο γυμναστήριο τελικά δεν ήταν αρκετή για να μου διηγηθεί όλα όσα είχε περάσει στο παρελθόν... και να μοιραστεί μαζί μου με χαρά τα κομμάτια της ψυχής του...


Ο Παναγιώτης Μιχαήλ έχει καταγωγή από την Κύπρο και γεννήθηκε στη Γερμανία το 1967. Από τα 14 ασχολείται με τον αθλητισμό, ως αθλητής της ενόργανης και ακροβατικής γυμναστικής. Ενώ αργότερα αποφάσισε να το ασκήσει ως επάγγελμα, όμως, άλλαι αι βουλαί ανθρώπων, άλλα ο θεός κελεύει. Κάπως έτσι ξεκινά και η περιπέτειά του...
Το πρώτο κτύπημα


«Στη ζωή μου συνέβησαν τρία σημαντικά περιστατικά, που με σημάδεψαν ως ενήλικα. Η πρώτη περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισα ήταν στα 18 μου, όταν, ενώ ήμουν αθλητής ενόργανης γυμναστικής, πήγα να σηκωθώ ένα πρωινό, και δεν ένιωθα τα πόδια μου, με αποτέλεσμα να πάθω παραλυσία. Ήταν μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, γιατί το 1984 δεν γνώριζε κανένας ποιος ήταν ο λόγος ή η αιτία. Έμεινα τρεις μήνες σε νοσοκομείο στην Αθήνα και έπειτα μεταφέρθηκα στην Αγγλία. Κανείς δεν μου εγγυάτο ότι θα μπορούσα να ξαναπερπατήσω, υπήρχε μια αμφιβολία απ' όλους τους γιατρούς.


»Εγώ, από την άλλη, σε εκείνη την ηλικία είχα πολλά όνειρα και έτσι δεν τα έβαζα κάτω, καθώς άξιζε να παλέψω για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Αυτό ήταν που με στήριζε, με στηρίζει ακόμη και με βοηθά να προχωρώ στη ζωή. Τότε το όνειρό μου, παρόλο που ήμουν παράλυτος, ήταν να καταφέρω να ξανακάνω ενόργανη γυμναστική. Αυτό είχε φυτευτεί στο κεφάλι μου, κάθε μέρα το σκεφτόμουν και έκανα πράγματα προς εκείνη την κατεύθυνση.


»Προσπαθούσα να περπατήσω, με τη βοήθεια του πατέρα μου, έπεφτα κάτω, μάτωναν τα γόνατά μου, αλλά εγώ είχα πεισμώσει και δεν τα παρατούσα ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθω πλήρως σε εννέα μήνες, πράγμα που ούτε ο γιατρός δεν το πίστευε, και έτσι κατάφερα να ξαναγυρίσω στο σχολείο και την επόμενη χρονιά είχα κάνει αίτηση για τη γυμναστική ακαδημία και πέρασα με την πρώτη. Κατάφερα, λοιπόν, να υλοποιήσω το όνειρό μου να γίνω γυμναστής, ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους να προλαβαίνουν το κακό.


»Το επάγγελμα αυτό το αγαπούσα από μικρό παιδί και ακόμα και σήμερα που το ασκώ, δεν μετανιώνω για την απόφασή μου αυτή. Μπορούσα, μέσα από τη γυμναστική, να επικοινωνήσω και να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη σωματική κατάσταση».
Του κτύπησε την πόρτα...


Γύρω στο 1997, ο Παναγιώτης βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του στην Αθήνα. Ξαφνικά, έμεινε αμίλητος. «Με το που έκλεισα 30 χρονών, εντελώς τυχαία ψηλάφισα κάτι περίεργο στο σώμα μου, συγκεκριμένα στον όρχιν, και η πρώτη μου εμπειρία μού έδειξε ότι με το πρώτο σύμπτωμα πρέπει να πηγαίνεις στον γιατρό. Αυτό έκανα, και αυτό πιστεύω ότι με έσωσε. Είναι πολύ σημαντικό ότι όταν παρατηρήσουμε κάτι περίεργο στο σώμα μας, εάν δεν εξαφανιστεί στην εβδομάδα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε ένα γιατρό για να πάρουμε μια διάγνωση. Εγώ πήγα κατευθείαν στο γιατρό, και εκεί που ένιωθα ότι όλα ήταν καλά στη ζωή μου, κυρίως επαγγελματικά, διαγνώστηκα με καρκίνο. Άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια μου, ενώ παράλληλα σκεφτόμουν ότι είχε έρθει το τέλος μου.


Ενώ, τελικά, δεν είναι πάντα έτσι και, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο καλύτερη και πιο εξελιγμένη είναι η τεχνολογία και η θεραπεία του καρκίνου. Πριν από μια 20ετία τον καρκίνο τον είχαν συνδυασμένο με τον θάνατο. Όμως, εγώ κατάλαβα ότι από τον καρκίνο δεν πεθαίνεις μόνο, τον καρκίνο μπορείς να τον εκμεταλλευτείς και να πάρεις τα θετικά πράγματα που μαθαίνεις.


»Έτσι, λοιπόν, έκανα αμέσως χειρουργείο και έκανα και δύο περιόδους χημειοθεραπείες πολύ σκληρές με όλα τα συναφή και τις παρενέργειες που είχαν, έχασα τα μαλλιά μου, τα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογίας κ.λπ. Ξέροντας, όμως, ότι η γυμναστική με είχε βοηθήσει στα 18 μου με την άλλη περιπέτεια υγείας που είχα, είπα να κάνω και την ίδια συνταγή και εδώ. Τη μια μέρα έκανα χημειοθεραπεία και την άλλη πήγαινα και δίδασκα τάξεις αεροβικής στο γυμναστήριο. Την τότε εποχή ελάχιστοι ήξεραν ότι είχα διαγνωστεί με καρκίνο και, μάλιστα, όταν είχαν αρχίσει να πέφτουν τα μαλλιά μου, τα είχα ξυρίσει όλα, για να μην προλάβουν να με δουν. Γι' ακόμη μια φορά ήμουν τυχερός, και με την εσωτερική και την εξωτερική μου δύναμη κατάφερα να παλέψω και αυτό το τέρας που το ονόμασαν καρκίνος.


»Μου πήρε αρκετό χρόνο να καταφέρω να επαναφέρω την προσωπική, την επαγγελματική και την ψυχολογική μου ζωή σε κανονικό πλαίσιο, όμως, όσο περνούν τα χρόνια και συνειδητοποιείς πόσος καιρός πέρασε και πού βρίσκεσαι σήμερα, ξεχνάς τα βάσανα που έχεις περάσει. Αυτό που έμαθα από την περιπέτειά μου με τον καρκίνο είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο, ζουν, και ζουν μια καλύτερη ζωή από πριν, καθώς επαναξιολογούν τα σημαντικά πράγματα της ζωής και είναι ευτυχισμένοι με τα απλά πράγματα.
Ατυχία για τρίτη φορά


»Έπειτα από δέκα χρόνια ακριβώς, δηλαδή το 2007, πάνω σε ένα πλαίσιο checkup που κάνω κάθε Δεκέμβριο, βρήκαν οι γιατροί μια ύποπτη σκιά. Ξαφνικά βρέθηκα στο ίδιο σημείο. Πήγα και έκανα τις ίδιες εξετάσεις και οι γιατροί μού ανακοίνωσαν ότι είχα για δεύτερη φορά καρκίνο των όρχεων. Σίγουρα τη δεύτερη φορά ήταν πιο δύσκολο να τη χειριστώ.


»Παρόλο που ήξερα τη διαδρομή και το ταξίδι, ήταν δύσκολο να δεχτώ το ΓΙΑΤΙ δεύτερη φορά σ' εμένα. Τότε ήταν που ένιωσα την πραγματική απογοήτευση και εξάντληση, επειδή, αφού πέρασε η περίοδος των πέντε χρόνων από τότε που διαγνώστηκα και ήμουν καθαρός, είχα τις ίδιες πιθανότητες με τον οποιοδήποτε να μου ξανακτυπήσει ο καρκίνος και είχα μεγάλο ερώτημα γιατί εμένα πάλι.


»Εκεί, λοιπόν, μου γεννήθηκε άλλο ένα όνειρο, με το που γίνω καλά, να δημιουργήσω μια οργάνωση μη κερδοσκοπική, με την οποία θα μπορούσα να βοηθήσω, μέσα από τις δικές μου εμπειρίες, άλλους ανθρώπους. Έτσι, δέκα περίπου μήνες από τη δεύτερή μου διάγνωση με τον καρκίνο, κατάφερα όχι μόνο να τον ξαναπαλέψω και να βγω νικητής, κατάφερα να δημιουργήσω την Κοινωφελή Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου με τον τίτλο "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ" ή "BE STRONG", που έχει ως στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο».


Ο Παναγιώτης Μιχαήλ μέχρι σήμερα είναι απολύτως υγιής και ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κατάστασή του παρακολουθείται.
Η δύναμη της ψυχής


Η ιστοσελίδα του, Be Strong, www.bestrong.org.gr δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό να βοηθήσει άτομα τα οποία περνούν ή έχουν περάσει παρόμοιες περιπέτειες υγείας με τον τρόπο που δεν μπορεί να βοηθήσει ένας γιατρός, δηλαδή το ψυχολογικό και κοινωνικό κομμάτι. Κάποιος που βιώνει τον καρκίνο και δεν έχει πού να πάει για βοήθεια, μπορούσε να πάρει την κατάλληλη βοήθεια μέσω της ειδικής αυτής ιστοσελίδας. «Μάλιστα, επειδή τη δεύτερη φορά που έκανα χειρουργική επέμβαση ήταν πιο επώδυνη και έλεγα μακάρι να είχα ένα τηλέφωνο που να μπορούσα να μιλήσω με κάποιον άγνωστο, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο γεννήθηκε η ιδέα του οργανισμού αυτού», σημειώνει.


Στην Ελλάδα, εκτός από την ιστοσελίδα, έχει δημιουργηθεί και μια δωρεάν γραμμή επικοινωνίας με έναν επαγγελματία ψυχολόγο, το 4ψήφιο 1069. Ο στόχος του Be Strong ήταν να εκμεταλλευτεί τα καλά του διαδικτύου και της τηλεπικοινωνίας προς όφελος των ασθενών και στο ιατρικό κομμάτι, αλλά και στο ψυχολογικό. Σε μια δεκαετία η ιστοσελίδα του Be Strong είχε 6.000.000 μοναδικούς επισκέπτες από την Ελλάδα και οπουδήποτε υπάρχουν Έλληνες στον κόσμο. Μέσω της ιστοσελίδας, αλλά και της τηλεφωνικής γραμμής, μπορούν να μιλήσουν ζωντανά σε ειδικούς. Ακόμα και από την Κύπρο επικοινωνούν άνθρωποι. οι οποίοι περνούν δύσκολες στιγμές και φτάνουν σε αδιέξοδο.


Το μήνυμα της δύναμης


Εκτός από την ιστοσελίδα του Be Strong, ο Παναγιώτης ήθελε να μεταφέρει το μήνυμα της δύναμης και του κουράγιου και έτσι, τέλη Σεπτέμβρη του 2005, τελείωσε τη συγγραφή του βιβλίου του με τον τίτλο «Είμαστε τουρίστες!». Καταθέτει με βιωματική γραφή τις εμπειρίες του, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους, δίνοντάς τους μέσα από τη δική του ιστορία, ελπίδα για τη ζωή.


Στις 4 Φεβρουαρίου 2013 το βιβλίο του, μεταφρασμένο στα Αγγλικά, με τον τίτλο: «Mr. Be Strong: The Tourist of Life», κυκλοφορεί σε όλα τα παγκόσμια ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, όπως το γνωστό Amazon.


Μέρος των εσόδων του βιβλίου (πνευματικά δικαιώματα συγγραφέα), διατίθενται στην Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ".


Επιπλέον, ο Παναγιώτης Μιχαήλ είναι διακεκριμένο μέλος στην εγκυκλοπαίδεια προσωπικοτήτων “H?bners Who is Who” από το 2010, για το έργο του.
Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013, του απονεμήθηκε από την Ένωση Μαζί για το Παιδί, το βραβείο «Μάθημα Ζωής», για την εθελοντική του προσφορά, καθώς και για το έργο που έχει επιτελέσει μέσω της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που εμπλέκονται με τον καρκίνο.


Τέλος, προτάθηκε και επελέγη ως ένας από τους «ΗΡΩΕΣ Ανάμεσά μας» που παρουσιάσθηκαν στη σειρά του ΑΝΤ1, τον Ιούλιο του 2013, όπου και βραβεύτηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Όλα αυτά και άλλα πολλά δημιούργησαν τον άνθρωπο που σήμερα συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του γυμναστή, καθώς έχει μετακομίσει στην Κύπρο, πραγματοποιώντας έτσι άλλο ένα όνειρό του και είναι ο ιδιοκτήτης του Fast Fitness Studio 20 Minutes EMS Training, www.fastfitness.com.cy, του πρώτου πιστοποιημένου Miha Bodytec Studio στην Κύπρο που άνοιξε από το 2015, με το απόλυτο σύστημα εκγύμνασης, το οποίο γυμνάζει όλους τους μυς του σώματος σε 20 λεπτά.


Ο Παναγιώτης, μέσα από τα βιώματά του, μας θυμίζει ότι νικητής δεν είναι όποιος δεν έπεσε ποτέ. Αλλά αυτός που έπεσε εννιά φορές και σηκώθηκε δέκα. Γιατί, όταν δεν ελπίζεις, έχεις προ πολλού πάψει και να ζεις.