Στίγμα

Ν. Αναστασιάδης: Αμετανόητος θαυμαστής του Ερντογάν

«Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης που επέφερε στην Τουρκία κατακλυσμιαίες αλλαγές»

Τον Φεβρουάριο του 2005, ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, τότε, και ένθερμος υποστηρικτής του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, επεσκέφθη την Τουρκία, συνοδευόμενος από τον τότε Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κόμματος, και σημερινό ηγέτη του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.



Εκεί συνάντησε και τον Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργό, τότε της Τουρκίας. Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στον Μακάριο Δρουσιώτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη εκείνη του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην Τουρκία προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην Κύπρο και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, (μέλος σήμερα της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη), του αφιέρωσε τη Σατραπεία του Καβάφη: «Ελπίζω να μην πρόκειται για φυγή των οδοιπόρων εις τα Σούσα και εγκατάσταση στην αυλή του Αρταξέρξη».

Ο Μακάριος Δρουσιώτης ξεκίνησε τη συνέντευξή του, ως ακολούθως: «Καλώς ήρθατε από την αυλή του Αρταξέρξη». Και η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη:

«Βλέπετε, δεν μείναμε εκεί, όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι. Δεν επήγαμε στην αυλή του Αρταξέρξη ως υποτελείς, για να προσκυνήσουμε, αλλά για να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο, όπως υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Και πρέπει να πω ότι δεν συναντήσαμε εκεί κανέναν Αρταξέρξη, αλλά συνομιλητές, οι οποίοι σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά μας και άκουσαν τις ανησυχίες μας».

Περιγράφοντας πώς τον υποδέχτηκαν στην Τουρκία, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Από την πρώτη στιγμή, είχαμε αισθανθεί τη θερμότητα της υποδοχής όχι μόνο από αυτούς που μας φιλοξένησαν, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ποτέ στο παρελθόν δεν δόθηκε τόσο θετική υποδοχή σε ελληνοκυπριακή αποστολή στην Τουρκία. Σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε μία εχθρική χώρα».

Σε ερώτηση πώς κρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε:

«Είναι ένας ηγέτης διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα. Συγκρίνετε τη φρασεολογία του Ετζεβίτ με αυτήν του Ερντογάν, για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά. Υπήρχε δυνατότητα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ετζεβίτ; Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το επιτύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, είναι κατακλυσμιαίες. Μόνο εάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή».

Έχω παραθέσει ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης, τα οποία είναι αρκετά, για να καταδείξουν την πολιτική αφέλεια και τον πολιτικό αυθορμητισμό, με τον οποίο ο σημερινός Πρόεδρος, συνεπαρμένος από τη «θερμότητα», με την οποία τον υποδέχθηκε ο εχθρός, έπλεκε εγκώμια για έναν ισλαμιστή ηγέτη, χωρίς να συλλάβει τα νεοθωμανικά οράματα και τους προσανατολισμούς του.



Υποδείκνυε πως ο Ερντογάν θέλει λύση, αλλά ποτέ δεν προβληματίστηκε για το ποια λύση ήθελε. Και εξέφραζε θαυμασμό για τις «κατακλυσμιαίες αλλαγές» που επέφερε στην Τουρκία και την επιμονή του να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Σήμερα, και δεν χρειαζόταν το τουρκικό δημοψήφισμα, για να το καταδείξει, ο Ερντογάν αποδεικνύεται ένας αδίστακτος σουλτάνος, έχει φυλακίσει τη μισή Τουρκία, έχει διχάσει βαθύτατα τον τουρκικό λαό, έχει πλέον τερματίσει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της χώρας του, την οποία επιστρέφει στη νεοσουλτανική εποχή. Και έχει οριστικά και αμετάκλητα θέσει τέρμα στην ευρωπαϊκή προοπτική της.

Ας μην έχει κανείς την εντύπωση πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχουν μεταβάλει σε αυτά τα δώδεκα χρόνια όσα διατύπωναν το 2005 για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Η μέχρι τώρα πολιτική τους αποδεικνύει ότι συνεχίζουν να πιστεύουν στον Ερντογάν, πως μπορεί να λύσει το Κυπριακό δίκαια και κατά τρόπο βιώσιμο, και πως ικετεύοντες και γονυπετούντες ενώπιον του θρόνου και ικανοποιώντας όλες τις αξιώσεις του Ερντογάν και του εγκαθέτου του στα κατεχόμενα, είναι δυνατόν να ημερέψουν το θηρίο.

Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ υποτιμούν βάναυσα εδώ και τέσσερα χρόνια τη νοημοσύνη μας και την πολιτική μας ωριμότητα. Μας μετακινούν από το ένα ορόσημο στο άλλο, προαναγγέλλουν λύση πότε στον έναν χρόνο και πότε στον άλλο, και καταφεύγουν σε ψευδο-μομέντουμ, παραπλανώντας τον κυπριακό Ελληνισμό. Τον τελευταίο καιρό, έχουν αποδυθεί σε μία απέλπιδα προσπάθεια και βρήκαν τελευταίο καταφύγιο στο τουρκικό δημοψήφισμα. Πώς τάχατες μετά τη διεξαγωγή του, θα κάμει κινήσεις λύσης ο Ερντογάν. Πάλιν θα αποδειχθούν ψεύδη όσα ισχυρίζονται.



Το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Ερντογάν και την Τουρκία είναι η λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό το θεωρούν λυμένο. Μόνο εφόσον ο Αναστασιάδης τους προσφέρει την τουρκική λύση στο πιάτο, θα δεχθούν λύση. Ούτε τα δημοψηφίσματά τους, ούτε οι εκλογές τους διαφοροποιούν την κατάσταση, ούτε οι ισλαμιστές ή οι κεμαλιστές πρόκειται να αποδεχθούν να τερματίσουν την ομηρία της Κύπρου.

Με την πολιτική που ακολουθούν και με τον φιλοτουρκισμό που εκπέμπουν όσοι διαχειρίζονται το Κυπριακό, δεν πρόκειται να δικαιωθούν. Μόνο εάν αποφασίσουν να παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία και να φέρουν τον Ερντογάν επικυρίαρχο στο νησί, μόνο τότε, θα υπάρξει «λύση». Αλλά δεν θα είναι λύση. Θα είναι η καταστροφή της Κύπρου και η απαρχή του βιολογικού και εθνικού αφανισμού του κυπριακού Ελληνισμού.

Ας μεταβάλουν σήμερα, και όχι αύριο, πολιτικές και ας αλλάξουν μυαλά οι θαυμαστές του Ερντογάν...