Στίγμα

Μα τι ωραίο κλίμα, Πρόεδρε...

Οι Τούρκοι έκαναν θρύψαλα την κυριαρχία τηςΚυπριακής Δημοκρατίας και ο Αναστασιάδης μιλούσε για ωραία ατμόσφαιρα - Ακόμη και στην Πάφο να φθάσουν οι Τούρκοι, ο Αβέρωφ θα ζητά συνέχιση των συνομιλιών

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποδεικνύεται μέγας λαοπλάνος και μονίμως διαζευγμένος με την αλήθεια. Στο χθεσινό άρθρο μας, αποκαλύψαμε τη δέσμευση που είχε λάβει σε εκδήλωση μνήμης του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία διαδικασία η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται υπό την σκιάν τουρκικών Navtex (δηλώσεις στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου, 2015.)



Αφού ενέπαιξε ζώντες και νεκρούς ήρωες, προχθές μετέβη σε διαδικασία, ενώ οι Τούρκοι όχι απλώς αμφισβητούσαν, αλλά κατέλυαν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από θαλάσσης και αέρος, και διεξήγαγαν ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με πραγματικά πυρά. Και τι μας δήλωσε; Πως η συνάντηση με τον Ακιντζί διεξήχθη «σε καλό κλίμα»!



Πραγματικά, τι ωραίο κλίμα! Η Τουρκία βίαζε κατ' εξακολούθησιν την κυριαρχία του κυπριακού κράτους, οι τουρκικές κανονιές έφθαναν μέχρι την αίθουσα των συνομιλιών, ο Ακιντζί συνηγορούσε υπέρ αυτής της επιδρομικής τουρκικής ενέργειας, αλλά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούσε το κλίμα καλό και εύκρατο! Τι ωραία ατμόσφαιρα!



Είπαμε επανειλημμένα, ότι η ηγεσία της Κύπρου δεν απέχει πολύ από εκείνη τη γυναίκα η οποία συνήθισε τους βιασμούς, με αποτέλεσμα στο τέλος να τους απολαμβάνει. Δυστυχώς, σε αυτή την κατάσταση οδηγήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Τώρα, εάν ο πολίτης διερωτάται και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δώσουν εξηγήσεις στον λαό, γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης έλεγε ψέματα το 2015, γιατί δεν απολογήθηκε για το ψεύδος και γιατί βρίσκει «καλό το κλίμα», όταν οι Τούρκοι βιάζουν ακατάπαυστα την Κυπριακή Δημοκρατία, απαντήσεις δεν θα λάβουν. Δεν υπάρχουν στο κυβερνητικό οπλοστάσιο απαντήσεις στις ωμές αλήθειες και στα αμείλικτα ερωτήματα...



Αλλά υπάρχει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ηγέτης της άλλοτε εθνικόφρονος παρατάξεως. Αυτός αγνοεί τη δέσμευση του Προέδρου του, το 2015 και απαντά «όχι» σε αποχώρηση του Προέδρου από τις συνομιλίες. Σίγουρα θα συμφωνεί και αυτός με τον Αναστασιάδη, πως «το κλίμα είναι καλό». Διότι, ισχυρίζεται, «δεν θα πρέπει να δώσουμε άλλοθι στην Τουρκία για να μπορέσει να μη φανερώσει τις προθέσεις της διεθνώς, σε σχέση με το Κυπριακό και ιδιαίτερα τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων».



Κωμική επιχειρηματολογία, που ούτε παιδιά του νηπιαγωγείου δεν πείθει. Όταν 42 χρόνια στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου, με όλα τα συνεπακόλουθα, ανακήρυξης παράνομου κράτους, όταν εκδηλώνονται τα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια, οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και οι υπαναχωρήσεις Ακιντζί δεν έπεισαν ούτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ούτε τη διεθνή κοινότητα για τον πραγματικό υπεύθυνο, τότε συμβαίνουν δύο τινά: Ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ είναι τόσο ανίκανη, τόσο αδιάφορη και τόσο πολύ υπάκουη στις θελήσεις του τουρκικού θηρίου, ώστε ούτε καν προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα, ποίος ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού.



Να είναι βεβαιότατος ο Αβέρωφ Νεοφύτου: Ενόσω το κόμμα του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι τόσο προσηλωμένοι στην πολιτική απο-ενοχοποίησης του θηρίου, και τόσο φανατικοί στη συντήρηση των κομματικών φιλοσοφιών τους, κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν θα πεισθεί για τις ευθύνες της Τουρκίας. Και γιατί να πεισθεί ο ξένος, όταν υπάρχουν εδώ Κυβέρνηση και ηγεσίες κομμάτων, οι οποίες θεωρούν τον δικτάτορα Ερντογάν σύγχρονο ηγέτη, που θέλει λύση και τον εγκάθετό του στα κατεχόμενα, ηγέτη με κοινά οράματα με τους Ελληνοκυπρίους;



Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ακόμη και εάν οι Τούρκοι προελάσουν μέχρι την Πάφο, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού θα ζητούν συνομιλίες, για να καταδείξουν την τουρκική αδιαλλαξία! Και οι τρεις αυτοί ηγέτες ζουν μέσα σε συνεχή πλάνη, τόσο μεγάλη, ώστε πλέον να καθίσταται επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου και του κυπριακού Ελληνισμού.



Και είναι τόσο μεγάλη η πλάνη και η αδεξιότητα και τόσο απίστευτα τα πολιτικά παιγνίδια που παίζουν, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θέτει στον Ακιντζί θέμα τουρκικών στρατιωτικών γυμνασίων. Και τι αρμοδιότητα έχει ο Ακιντζί να απαντά σε θέματα που αφορούν την Τουρκία; Αν ο Πρόεδρος ήθελε πραγματικά να εκθέσει την Τουρκία, δεν θα παρίστατο στην προχθεσινή συνάντηση, θα έπαιρνε το πρώτο αεροπλάνο θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες, θα ζητούσε σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., θα ενημέρωνε για τις νέες επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας και θα ζητούσε λήψη μέτρων κατά της κατοχικής χώρας.



Πότε θα εύρισκε καταλληλότερες συνθήκες; Η Ευρώπη πνέει μένεα κατά του Ερντογάν για όσα διέπραξε στο δημοψήφισμα. Όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν στο στόχαστρό τους τον νεοσουλτάνο. Όλοι, πλην του ηγέτη της κατεχόμενης Κύπρου! Ακούσατε τον Νίκο Αναστασιάδη να αρθρώνει ακόμη και την πιο ήπια επίκριση κατά του Ερντογάν; Τίποτε. Και πώς να αρθρώσει, ύστερα από εκείνο το εγκώμιο που του έπλεξε το 2005, κατά την επίσκεψή του στην αυλή του Αρταξέρξη;