Στίγμα

Η λίστα-μαϊμού του Χάρη...

Ο Υπουργός Οικονομικών αποφασίζει σαν Γενικός Εισαγγελέας και στη συνέχεια ζητεί τη «νομική καθοδήγηση» του Γενικού Εισαγγελέα!

Ο Χάρης Γεωργιάδης αρνείται, επιμόνως, να δώσει στον λαό λίστα φοροφυγάδων. Αρνείται να δημοσιοποιήσει τη λίστα Φαλτσιανί. Επιπροσθέτως, αρνείται να παραλάβει τα νέα στοιχεία που κατέχει ο Φαλτσιανί. Αρνείται, εδώ και τέσσερα χρόνια, να δημοσιοποιήσει ποιοι εξήγαγαν κεφάλαια στο εξωτερικό, πριν από το κούρεμα, κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές.



Είναι ο Υπουργός που πρόσφερε 300 χιλιάδες ευρώ στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη ως αποζημίωση, ως φιλοδώρημα, για όσα ο τελευταίος καταγγέλλεται ότι διέπραξε στο θέμα της οικονομίας. Πρόσφερε αποζημίωση σε κάποιον ο οποίος παραιτήθηκε οικειοθελώς. Και αποζημιώσεις προσφέρονται σε όσους απολύονται παρανόμως. Όχι σε όσους παραιτούνται οικειοθελώς.

Λίστες, τις οποίες ο λαός δικαιούται να γνωρίζει, αποκρύβονται. Προφανέστατα προκειμένου να καλυφθούν ημέτεροι. Παρασκηνιακές δοσοληψίες καλύπτονται από αδιαφάνεια. Αλλά, προκειμένου ο Υπουργός να καλύψει τις ευθύνες του και τα παραπτώματα του προστατευομένου υπαλλήλου, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δώσει λίστα-μαϊμού, προκειμένου να θολώσει τα νερά.

Εισερχόμενος, λοιπόν, στον χορό της πολεμικής της Κυβέρνησης κατά του Γενικού Ελεγκτή και με αφορμή όσα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απεκάλυψε για τη συνέργεια του Υπουργού Οικονομικών στην κάλυψη του παραπτώματος της Σάβιας Ορφανίδου, ο Χάρης Γεωργιάδης επιχειρεί, με μία λίστα-μαϊμού, να γενικεύσει το πρόβλημα των δημόσιων λειτουργών που παρανομούν, έχοντας αφενός κομματικό αξίωμα και κατέχοντας αφετέρου θέσεις σε δημόσια αξιώματα. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Αλλά, ο Χάρης Γεωργιάδης ατύχησε. Διότι η λίστα του είναι προϊόν μαγειρεμάτων και επινοήσεων, με στόχο να εκτεθεί ο Γενικός Ελεγκτής και πολιτικές παρατάξεις που αντιπολιτεύονται την Κυβέρνηση..

Οι πλείστοι όσων καταγγέλλονται στη λίστα-μαϊμού διαψεύδουν, με αδιάσειστα στοιχεία, όσα τους καταλογίζει ο Υπουργός Οικονομικών. Πέραν τούτων, όμως, ο Χάρης Γεωργιάδης συλλαμβάνεται να διαπράττει και μία μεγάλη και απαράδεκτη συγκάλυψη. Διαγράφει από τη λίστα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία όχι μόνο κατέχουν κομματικό αξίωμα αλλά έχουν διοριστεί και από Υπουργούς σε θέσεις, κατά παράβαση της νομοθεσίας.



Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν περιλαμβάνει στη λίστα του μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που εργάζεται ως λειτουργός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και άλλο στέλεχος του ΔΗΣΥ που αποσπάστηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από ενέργειες του Υπουργού Παιδείας.

Αλλά, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραδεχθεί πως, είτε σκοπίμως είτε λόγω λάθους, η λίστα του είναι ανακριβής και θίγει ανθρώπους και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε νέα ακριβή καταγραφή, ο Χάρης Γεωργιάδης επιμένει στη λίστα-μαϊμού και στην κάλυψη των ευθυνών του.



Επιμένει να αρνείται διορισμό Ερευνώντος Λειτουργού για διεξαγωγή έρευνας για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τη Σάβια Ορφανίδου, την οποία ο ίδιος διόρισε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όταν η ίδια δεν αιτήθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας σχετική άδεια, όπως προνοεί ο νόμος.



Και, ενώ συμπεριφέρεται και ως δικαστής και ως Γενικός Εισαγγελέας, δηλώνει ότι έχει απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, από τον οποίο ζητεί νομική καθοδήγηση. Εν ολίγοις, ενώ αποφασίζει και ενώ προκαταλαμβάνει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ζητεί την καθοδήγησή του!

Εδώ έχουμε μία περίπτωση πρωτοφανούς προσπάθειας Υπουργού να παρέμβει στις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, να υπερφαλαγγίσει τον Γενικό Εισαγγελέα, να αποφασίσει εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, προτού ο Γενικός Εισαγγελέας εκδώσει απόφαση. Δεν μας εκπλήττει το θεσμικά άτοπο του Χάρη Γεωργιάδη.



Εδώ ο ανώτατος άρχοντας υπονόμευσε τον Γενικό Εισαγγελέα, παρακολουθεί απαθής, αν δεν υποθάλπει, την πολεμική Υπουργών του κατά του Γενικού Ελεγκτή και θα σεβασθούν οι Υπουργοί τους ανεξάρτητους θεσμούς; Γνωρίζουν ότι το σύνθημα της υπονόμευσης πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έδωσε. Και γνωρίζουν πολύ καλά πως θα έχουν την πλήρη κάλυψή του σε όσα επιχειρήσουν κατά των εκπροσώπων των ανεξάρτητων θεσμών.

Ο λαός και το κράτος διάγουν την περίοδο μίας διακυβέρνησης αλαζονείας, αυθαιρεσίας, παρανομίας, συγκάλυψης, αδιαφάνειας και μετατροπής του κράτους σε κομματικό. Η κομματοκρατορία έχει πλήρως επιβληθεί σε όλους τους τομείς. Άλωσε τα πάντα, επί διακυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη.



Και επεχείρησε και επιχειρεί να ελέγξει και να αλώσει τα εναπομείναντα δύο μόνο φρούρια προστασίας του νόμου και της δημοκρατίας. Τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Και το πράττει με τόσο αδίστακτο και απροκάλυπτο τρόπο, ώστε να μην αφήνει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της...