Στίγμα

Φυλλορόησε και ο άριστος των αρίστων των Υπουργών

Διερωτόμαστε εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομιμοποιείται να διατηρεί στην Κυβέρνηση τον Χάρη Γεωργιάδη, ύστερα από την απαράδεκτη συμπεριφορά που επέδειξε στο θέμα της Σάβιας Ορφανίδου, και τη μαστιγωτική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα κατά των μεθόδων που εχρησιμοποίησε. Διερωτόμαστε πόση αξιοπιστία μπορεί να εκπέμπει ένας Υπουργός, όταν, αντί να τηρήσει τον νόμο, καταφεύγει σε διαδικασίες, οι οποίες τείνουν να εκφύγουν των νομίμων, και όταν αρνείται να διεξαγάγει την επιβαλλόμενη έρευνα, προκειμένου να προστατεύσει στέλεχος του κόμματός του, ώστε να αποφύγει τις συνέπειες ενδεχόμενου πειθαρχικού παραπτώματος.



Διερωτόμαστε πόση ευθύνη μπορεί να διακρίνει έναν Υπουργό, ο οποίος αντί να διεξαγάγει τις επιβαλλόμενες έρευνες, καταφεύγει σε μία λίστα την οποία του ενεχείρισε κάποιος "πολίτης" (!), αγνώστου ταυτότητος, αγνώστου κομματικής προέλευσης και αγνώστων κινήτρων, εμπιστεύεται αυτήν τη λίστα και την αποστέλλει μάλιστα στον Γενικό Εισαγγελέα, ως αδιάψευστο, δήθεν, κριτήριο και αποδεικτικό στοιχείο ότι, πέραν της υπαλλήλου του, και άλλα στελέχη κομμάτων κατείχαν δημόσιο αξίωμα, χωρίς να αιτηθούν άδεια από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.



Είχαμε χαρακτηρίσει σε άρθρο μας τη λίστα εκείνη του άγνωστου "πολίτη", ως λίστα-μαϊμού. Και αποδείχθηκε πως άλλα ήταν τα κίνητρα του "πολίτη", ο οποίος ξεφύτρωσε ξαφνικά ως μανιτάρι τη δεδομένη στιγμή για να προσφέρει έρεισμα στον Υπουργό. Πού ήταν κρυμμένος τόσον καιρό και δεν αποκάλυπτε ονόματα κομματικών στελεχών, τα οποία παρανόμως κατείχαν κομματικά αξιώματα και ξαφνικά εμφανίστηκε "αποκαλύπτοντας" ονόματα, πλείστα των οποίων ανήκουν σε κόμματα που αντιπολιτεύονται την Κυβέρνηση, ενώ παραλείπει να συμπεριλάβει στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία ευεργετήθηκαν διοριζόμενα σε δημόσια αξιώματα, χωρίς να αιτηθούν, ενδεχομένως, την ανάλογη άδεια από την ΕΔΥ;



Και όντως αποδείχθηκε πως η λίστα του "πολίτη" ήταν μαϊμού, καθώς ο ένας μετά τον άλλο, οι συμπεριληφθέντες σε αυτή, με αδιάσειστα στοιχεία, διέλυαν κάθε υπόνοια ότι ενήργησαν παρανόμως.



Η όλη εξέλιξη της ιστορίας δικαιώνει πλήρως τον δοκιμαζόμενο από ανοίκειες και κατευθυνόμενες επιθέσεις της Κυβέρνησης, Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Εκθέτει πλήρως τον Υπουργό Οικονομικών ως αρνούμενο να εφαρμόσει νόμους και διαδικασίες, ως προστατεύοντα ενδεχόμενες παρανομίες και ως παραβιάζοντα κανόνες διαφάνειας και δημοκρατίας. Αλλά το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη δημιουργεί πλέον θέμα μείζονος τάξης, τόσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και για τον Υπουργό Οικονομικών.



Στην επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας αποφαίνεται ότι "η συγκεκριμένη λειτουργός τελούσε σε παράβαση του Νόμου", τονίζει ότι '"η αρμόδια Αρχή όφειλε να μεριμνήσει αμέσως ώστε να διεξαχθεί έρευνα με τον καθορισμένο τρόπο", και ότι διαφωνεί με τη θέση του Χάρη Γεωργιάδη ότι "δεν συντρέχουν λόγοι για διορισμό ερευνώντος λειτουργού για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τη συγκεκριμένη λειτουργό, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η κατοχή κομματικής θέσης από δημόσιους λειτουργούς ήταν διαχρονικά γνωστή στις Αρχές και γινόταν ανεκτή".



Και τονίζει: "Δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε Αρχή να επικαλείται την επίδειξη της όποιας δικής της ανοχής σε παραβίαση νόμου για να μην προχωρήσει σε έρευνα εναντίον της υπαλλήλου της". Και καταλήγει καλώντας τον Υπουργό Οικονομικών, ως αρμόδια Αρχή, να προχωρήσει σε έναρξη πειθαρχικής έρευνας κατά της υπαλλήλου του. Λέγει: "Το γεγονός ότι ενδεχόμενα και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι να κατείχαν και/ή να κατέχουν κομματικό αξίωμα, είτε ενώ τούτο απαγορεύετο πριν από το 2015, ή/χωρίς την απαιτούμενη άδεια μετά το 2015, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο για τη μη έναρξη πειθαρχικής διερεύνησης εναντίον υπαλλήλου".



Να υπενθυμίσουμε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης αρνείτο πεισμόνως να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα κατά της υπαλλήλου του, επειδή, έλεγε, δεν επιθυμούσε να στοχοποιήσει έναν υπάλληλο, όταν παρανομούσαν και άλλοι. Καθαρή προσπάθεια αποενοχοποίησης της υπαλλήλου, ξεκάθαρη υπονόμευση της νομιμότητας, της διαφάνειας και των νομίμων διαδικασιών, απαράδεκτη ενέργεια προώθησης της κομματοκρατίας.



Και ως να μην έφθαναν όλα αυτά, προέβη και σε αχαρακτήριστες επιθέσεις κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι ενεργεί ως στέλεχος του ΑΚΕΛ!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τι σκέπτεται να πράξει με τον άριστον των αρίστων των Υπουργών του;